Пълна демонополизация на НЗОК е по-добрият вариант за реформа

Красимир Грудев, член на УС на Националното сдружение на частните болници и директор на МБАЛ „Тримонциум“.коментира за Радио Пловдив предложените 2 варианта за реформа в здравноостигурителния модел. 

С угорворката, че това са все още не са готови варианти, а  идеи и е възможно съчетаването им в трети вариант, който да обедини положителното на първите два, здравният мениджър обясни, че  от националното сдружение на частните болниза са за варианта, който предвижда пълна демонополизация на здравната каса. 

Според него, това ще постави здравното осигуряване и здравто застраховане на пазарни начала и ще помогне за свободния избор на пациентите и свободното договоряне на болници със съответните застрахователи.

Правя уговоргата, че аз лично се притеснявам от съчетаването на застрахповки и осигуровки, защото това са  различни модели и принципите на действия са различни.

Грудев припомни, че здравната реформа в САЩ на Обама бе отменена от съда с аргумента, че никой не може да задължи свободния американския гражданин да се застрахова принудително. 

Не, че това може да стане в България ,но има сериозна опасност да има  обструкции, че ще има задължителни застраховки. Формата не е толкова важна, важно е да влезнат повече пари, но срещу нещо, което може да се види и пипне от пациента и той да разбере за какво отиват парите му, коментира Грудев.

Грудев подчерта, че е добра идеята да има и индивидуални здравни партиди.  Той е категоричен, че е добре да бъде увеличена събираемостта на здравни вноски и да е ясно кой колко внася в обществения фонд. Към момента обаче, солидарният модел не е възможно да бъде заменен, с друг - като моделът в САЩ например.

Необходимо е да се създаде фонд за подпомагане на хората, които не могат да си плащат здравните вноски. Възможен вариант е и да има определена болница за такива пациенти, коментира здравният мениджър.

По думите му нерагламентираното доплащане в България е 48 %. 

 Най-голямото доплащане -70% средно става в аптеките, то не е нерегламентирано обаче. Просто  реимбурсацията от страна на здравната  каса е много малко. Над 2 милярда се плаща от пациентите за лекарства   у нас, а в други страни не е така. Големите пари са в лекарствата, разходите са големи и непрекъснато се увеличават. Не отричам, че има доплащане и при болничната и доболничанат помощ, но големите пари са при лекарствата, обясни Грудев.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев оповести вчера предложенията на ведомството за реформи в здравеопазването. Най-общо мерките предвиждат 2 варианта. Единият е гражданите да избират къде да внасят здравната си вноска –в НЗОК или в застрахователна компания, като целта е пълно демонополизиране на Касата. Вторият вариант е вноската да отива в НЗОК, както досега, но да има и задължителна здравна застраховка в размер на 12 лв. 

Цялото интервю с Красимир Грудев може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията
Георги Киряков

Грешка е местните избори да са битка на недоволните

Очаквано след като от ГЕРБ обявиха листата си за общински съветници, коментарите идват със залози за това с колко управляващата партия ще победи в Пловдив. Едни изчакват, други прогнозират 30 плюс процента, но реалността е за битка. Защото във втория български град не само трафикът пречи за бързото икономическо развитие, поне по джоба си всеки..

публикувано на 20.09.19 в 10:05

Костадин Язов с идея за кино "Въстаник" като културен център

Костадин Язов, кандидат от ГЕРБ за кмет на Район „Южен“, обясни в предаването „Точно днес“ влизането си в кампанията за местния вот: Аз съм и пряко и косвено обвързан с района, в него живя от 30 години. Има доста млади хора, развива се постоянно, има нужда от постоянно обновяване и украсяване . Язов, който смята, че е разпознаваемо..

публикувано на 20.09.19 в 08:50

СЕМ има основание да прекрати мандата на ген.директора на БНР

Приликите на сегашната криза и протести в БНР с тези от 2001г. са свързани с избора на генерален директор и на Управителен съвет. Този избор, който се правеше тогава и на който аз присъствах, беше по целесъобразност, а не свързан с качествена дейност на Българското национално радио и защита на свободата на словото и професионалните стандарти...

публикувано на 19.09.19 в 16:41

Ще затвърдим позициите в Пловдив, може и без балотаж

Номинациите на хората и тяхното подреждане в листите като кандидати за общински съветници е съобразено с номинациите, които са получени на партийните събрания по райони, каза пред Радио Пловдив кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров.  С този мотив той не коментира отсъствието на ключови за сегшния мандат съветници, които са отпаднали..

публикувано на 19.09.19 в 16:07

Оспорвана битка между Здравко Димитров и Славчо Атанасов

Почти половината българи искат нов кмет. Това показва последното социологическо изследване на „Алфа рисърч“. Социолозите отчитат, че има силно поляризирани нагласи по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, а..

публикувано на 19.09.19 в 11:54