Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четвъртък, 11 октомври 2018, 18 часа, в Първо студио на Радио „Пловдив”

Шест години с „Великите Европейци” по Радио Пловдив: Най- щурият купон на света!

С участието на Георги Ангелов, интелектуалец, преводач от френски, литературен критик и журналист

| обновено на 11.10.18 в 16:33

Изненадващо, но да прекараш 6 години в ровене из съдбите и душите на знаменитите люде, представени досега в поредицата „Великите европейци” по Радио „Пловдив”, не е чак толкова много, колкото изглежда.

Може да звучи леко парадоксално, но даже започва да ми се струва, че е малко. Искам още. Не мога да се наситя.

Имам чувството, че ме е споходил невероятен късмет – да участвам в най-щурия купон на света, организиран от най-блестящата, интелигентна, изтънчена, на моменти зловеща, жалка и прогнила от грехове, но като цяло - съвършено прекрасна компания, способна да се роди. Събрана в една странна, провинциална къща, наречена Европа, тази компания веднага привлича фокуса на вниманието и превръща старата колиба в център на света, като я озарява и прави отвътре далеч по-голяма, отколкото отвън.

Естествено, не искам това да свършва!

Да, фенерите светят ярко, купонът продължава над 300 седмици и досега съм срещнал отблизо около 300 души, чиито живот и гений се мъча да опозная и разкажа по начин полезен и интересен за всички. И – да, товарът да носиш тези титани на мисълта и делото в себе си е огромен, понякога те притиска и те кара да се сведеш до земята, все едно се покланяш.

Само че аз и без това им се покланям.

На моменти имам чувството, че съм развил седмо сетиво, специализирано да се радва на величието на тези хора. И да е съпричастно към болките им, причинени от Сляпата Съдба, която почти задължително ги смазва.

В същото време, докато следвам по петите, разпитвам трескаво, докосвам влюбено или шеговито сръчквам в ребрата въпросните велики купонджии, все повече опознавам и фантастичната къща Европа с нейните слънчеви дневни и тайни килери, с нейните ярки камини и студени зимници, с нейните мрачни тавани и широки тераси, с хаотично подредените ѝ небеса над грижливо разхвърляните ѝ градини.

Силно се надявам слушателите на „Великите европейци” поне понякога да усещат поне частица от същото.

Ако е така, вероятно вече се питате – кога ли ще се съберем отново, за да си поговорим на живо за онова, което ни сближава задочно всяка сряда сутрин в ефира на радио „Пловдив” и „Хоризонт”. Но – спокойно, денят и мястото на срещата са вече ясни:

Заповядайте в четвъртък, 11 октомври 2018, 18 часа, в Първо студио на Радио „Пловдив”! Водещ на срещата ще бъде Георги Ангелов, известният български интелектуалец, преводач от френски, литературен критик, журналист и мой приятел - нищо че е прочел повече книги от мен.

Това от моя страна, от вас очаквам да доведете приятели и роднини, кучета и котки, а ако някой има кон, няма да е неподходящо и той да послуша, стига да има място в обикновено претъпканата зала. Но не идвайте с лимузини, пълни с певачки и кючекчийки, че великите европейци леко се стряскат от подобни простотии.

А и този път срещата ще се излъчи по радио „Пловдив”, така че не бива да се излагаме пред онези невинни граждани, които ще ни слушат, съкрушени, че не са успели да попаднат в залата.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на съблитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14