По-високи данъци - повече приходи в общините

Нови по-високи данъци ще плащаме от следващата година, ако намеренията на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за вдигане на налозите стане факт.

Собствениците на над 2 милиона автомобила, които са на възраст над 15 години, ще трябва да плащат средно с около 20% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти. Мерките са част от пакета данъчни закони за 2019 г., които бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Какво стои зад тази идея – интервю с Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Зад намерението за поредно увеличение на местни данъци и такси стои нежеланието за реални стъпки в посока фискална децентрализация. Това е един вече 20 годишен процес, който отдавна е спрял, а крайната му цел беше – част от постъпленията от данък общ доход да постъпват в общините. Но за съжаление – общините продължават да зависят от финансиране от централната власт, а малкото им собствени приходи идват от облагане на движимото и недвижимото имущество. Идеята на новите данъци е да генерират повече приходи за общините, това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Алексиев е категоричен, че въвеждането на необлагаем минимум за най-бедните хора винаги води до провали, тъй като той насърчава сивата икономика.

Ако има необлатгаем минимум – той трябва да е за висчки, а не за най-бедните, категоричен е Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Фестивал на плъстите в село Труд

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел  да популяризира плъстенето като изкуство и занаят.  Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна.  Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е..

публикувано на 20.07.19 в 11:12
Светозар Гледачев

Пари за изтребителите ще бъдат взети от бюджетния излишък

2 милиарда лева допълнителни разходи за плащането на изтребителите Ф-16 не са кой знае какво на фона на държавния бюджет на България и на брутния вътрешен продукт ,  каза финансовият анализатор Светозар Гледачев за решението на парламента да одобри сделката. Средства ще бъдат взети от бюджетния излишък, който се формира вече почти всяка година...

публикувано на 19.07.19 в 16:02

Днес е един хубав ден за българските ВВС!

Това е един дългоочакван процес. От 15 години чакаме във ВВС появата на нов самолет и най-сетне е на път този модернизационен проект да се реализира. Това е един хубав ден за българските ВВС и за българската армия и като  цяло един ден, в който правим решителна крачка по подобряване сигурността, отбраната и  суверенитета на нашата страна...

публикувано на 19.07.19 в 15:58

Трудният път от наркотиците до свободата и грижата за другите

Младо семейство от Украйна  избра България  за да помага на хора, попаднали в капана на зависимостите. Дмитрий и Катя Карпови от две години вече живеят в Пловдив, където създават  Център в помощ на зависими „ Пътят към свободата“ и помагат на хора, които искат да се откажат от наркотици, алкохол или други зависимости.  Освен със зависимите и..

публикувано на 19.07.19 в 15:22

Който е искал, вече си е свалил данните от НАП и ще ги ползва

Информацията, която е изтекла, е огромна - това са няколко гигабайта с данни за около 5 – 6 милиона граждани, някои вече починали, може да има и повтарящи се записи, това все още не се знае, но така или иначе има няколко милиона записа вътре, коментира по повод хакерската атака в НАП адв. Димитър Калдамуков. По думите му това показва, че един..

публикувано на 19.07.19 в 10:58