По-високи данъци - повече приходи в общините

Нови по-високи данъци ще плащаме от следващата година, ако намеренията на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за вдигане на налозите стане факт.

Собствениците на над 2 милиона автомобила, които са на възраст над 15 години, ще трябва да плащат средно с около 20% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти. Мерките са част от пакета данъчни закони за 2019 г., които бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Какво стои зад тази идея – интервю с Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Зад намерението за поредно увеличение на местни данъци и такси стои нежеланието за реални стъпки в посока фискална децентрализация. Това е един вече 20 годишен процес, който отдавна е спрял, а крайната му цел беше – част от постъпленията от данък общ доход да постъпват в общините. Но за съжаление – общините продължават да зависят от финансиране от централната власт, а малкото им собствени приходи идват от облагане на движимото и недвижимото имущество. Идеята на новите данъци е да генерират повече приходи за общините, това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Алексиев е категоричен, че въвеждането на необлагаем минимум за най-бедните хора винаги води до провали, тъй като той насърчава сивата икономика.

Ако има необлатгаем минимум – той трябва да е за висчки, а не за най-бедните, категоричен е Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Доверието в изборния процес е накърнено

Асоциация „Прозрачност без граници“ не одобрява направените промени в Избирателния кодекс – заяви в интервю за Радио Пловдив програмният директор на организацията Ваня Нушева. „Да, ние искаме да ограничим завинаги купуването на гласове и контролирания вот, но новите промени не са в тази насока“ – заяви Нушева. „Дадохме ясен знак, че сме за..

публикувано на 15.02.19 в 16:06

Отпадането на преференциите е удар върху демокрацията

С новоприетите промени в Избирателния кодекс на практика се отменят преференциите, защото ако за една преференция са нужни 130 000 гласа, те стават неработещи. Това е удар върху демокрацията в България, коментира в интервю за Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Явор Божанков. Той припомни процедурата - до полунощ в сряда заседава извънредната..

публикувано на 15.02.19 в 15:48

Ако преференциите бяха по- високи, нямаше да съм депутат

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски на два пъти използва преференциалния вот в своя полза. Първият път стана общински съветник, а при втория - депутат от ГЕРБ. На последните парламентарни избори той бе поставен на неизбираемото 11-то  място в пловдивската листа на ГЕРБ, но чрез преференциите стигна едно от първите места с над 4 800..

обновено на 15.02.19 в 15:21

Всичко, което Русия прави у нас се гледа със затворени очи

В България има структури, които продължават да вършат работа а Русия- каза Алекс Алексиев в коментар на двата сюжета, които показват съмнения за ефективността на родните ни служби за сигурност. Става дума за венецуелските преводи в българска банка и случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, който се определя като свързан с отравянето на руския..

обновено на 15.02.19 в 15:20

Изолацията е сигурният начин за ограничаване на морбили

След диагностицираните 17 случая на морбили в Благоевградско и спомените на Пловдив за взрива на заболяването в Пловдив през 2017 година разговаряме с проф. Йорданка Стоилова, преподавател в МУ - Пловдив и национален консултант по епидемиология. Според нея заразата сега е дошла отвън, най- вероятно от Македония, където има епидемия на заболяването...

обновено на 15.02.19 в 15:20