По-високи данъци - повече приходи в общините

Нови по-високи данъци ще плащаме от следващата година, ако намеренията на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за вдигане на налозите стане факт.

Собствениците на над 2 милиона автомобила, които са на възраст над 15 години, ще трябва да плащат средно с около 20% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти. Мерките са част от пакета данъчни закони за 2019 г., които бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Какво стои зад тази идея – интервю с Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Зад намерението за поредно увеличение на местни данъци и такси стои нежеланието за реални стъпки в посока фискална децентрализация. Това е един вече 20 годишен процес, който отдавна е спрял, а крайната му цел беше – част от постъпленията от данък общ доход да постъпват в общините. Но за съжаление – общините продължават да зависят от финансиране от централната власт, а малкото им собствени приходи идват от облагане на движимото и недвижимото имущество. Идеята на новите данъци е да генерират повече приходи за общините, това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Алексиев е категоричен, че въвеждането на необлагаем минимум за най-бедните хора винаги води до провали, тъй като той насърчава сивата икономика.

Ако има необлатгаем минимум – той трябва да е за висчки, а не за най-бедните, категоричен е Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49