Дариха нова модерна операционна маса на детската хирургия в УМБАЛ "Св. Георги"

4
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Нова операционна маса, нужна за интервенции при новородени и малки деца, получи Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. 

Тя е  закупена с дарения от Инициативата „5 km run“ и от „BMW Клуб България“ под мотото „За повече здрави деца“, а  средствата са събрани чрез различни инициативи и съдействието на община Пловдив. Това съобщиха на съвместна пресконферениця ръководството на клиниката и представители на двете дарителски организации. 

Началникът на клиниката проф. Пенка Стефанова обясни, че операционна маса, която се  е ползвала до момента в отделението, е на над 30 години и е изключително амортизирана. 

Новата операционна маса е електронна, хидравлична и отговаря на всички съвременни изисквания. Тази сутрин успешно са оперирани 10 малки пациенти с различни диагнози и вродени заболявания. 

Дарителите разказаха, че първоначално идеята за събиране на средства възниква индивидуално в двете организации, а в последствие обединяват усилията си като организират голям концерт на площада пред Община Пловдив и маратон на Гребната база. 

По думите на проф. Стефанова това е поредното дарение за детската хирургия и е доказателство, че „доброто е сред нас“. Тя уточни, че годишно за операции и лечение през клиниката преминават над 1500 деца от цялата страна.


Галерия

Още от категорията

Изложенията "Цветна есен" и "Медукус, Денто, Галения" се откриват в Панаира

Изложбата за медицина, стоматология и фармация "Медикус, Денто, Галения 2019" се открива в Международния панаир в Пловдив и ще продължи до 19 октомври. Основна тема на изложението тази година са иновациите, намаляващи времето и дискомфорта при зъболечението.  Продължава и тенденцията да се показва най-модерното оборудване за лекарски кабинети...

публикувано на 16.10.19 в 06:28

Социалният министър дойде в Пловдив за "Деня на белия бастун"

3 милиона лева ще получат днес 217 общини, които имат сключени договори за предоставяне на услугата „личен асистент“ на хора с увреждания. Това съобщи в Пловдив министърът на  труда и социалната политика Бисер Петков.  Той уточни, че това е първото плащане по този механизъм след приетите законодателни промени, касаещи личната помощ на хората с..

обновено на 15.10.19 в 14:46

Военни самолети и хеликоптери летят над Пловдив

С амолети и вертолети от българските Военновъздушни сили изпълняват полети на малка височина над площад „Централен“ в Пловдив.  Първата репетиция се проведе между 11.30 и 12 часа, а следобед ще има втора - от 16.30 до 18 часа.   Това  е тренировка за готвената за 17 октомври демонстрация на бойна техника и оборудване, съобщават от..

обновено на 15.10.19 в 14:25

Пак не пуснаха лихваря - милионер от ареста

Пловдивският апелативен съд остави за постоянно в ареста лихвар, раздал незаконно заеми за шест милиона лева срещу висока лихва.  Владимир Петров бе арестуван през пролетта на тази година и на два пъти безуспешно обжалва задържането си зад решетките. Срещу него са повдигнати обвинения за две тежки престъпления.  Първото е за отпуснатите заеми на..

публикувано на 15.10.19 в 14:21

Запорираха имущество за 310 милиона лева на семейство Арабаджиеви

Имущество за над 310 милиона лева на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица беше запорирано с искане на антикорупционната комисия. Причината за искането на КПКОНПИ е образуваното производство след получено уведомление от Специализирана прокуратура за участието на Арабаджиеви в организирана престъпна група за извършване на данъчни..

публикувано на 15.10.19 в 13:00