Дариха нова модерна операционна маса на детската хирургия в УМБАЛ "Св. Георги"

4
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Нова операционна маса, нужна за интервенции при новородени и малки деца, получи Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. 

Тя е  закупена с дарения от Инициативата „5 km run“ и от „BMW Клуб България“ под мотото „За повече здрави деца“, а  средствата са събрани чрез различни инициативи и съдействието на община Пловдив. Това съобщиха на съвместна пресконферениця ръководството на клиниката и представители на двете дарителски организации. 

Началникът на клиниката проф. Пенка Стефанова обясни, че операционна маса, която се  е ползвала до момента в отделението, е на над 30 години и е изключително амортизирана. 

Новата операционна маса е електронна, хидравлична и отговаря на всички съвременни изисквания. Тази сутрин успешно са оперирани 10 малки пациенти с различни диагнози и вродени заболявания. 

Дарителите разказаха, че първоначално идеята за събиране на средства възниква индивидуално в двете организации, а в последствие обединяват усилията си като организират голям концерт на площада пред Община Пловдив и маратон на Гребната база. 

По думите на проф. Стефанова това е поредното дарение за детската хирургия и е доказателство, че „доброто е сред нас“. Тя уточни, че годишно за операции и лечение през клиниката преминават над 1500 деца от цялата страна.


Галерия

Още от категорията

Чудно време в Пловдив обещават синоптиците!

Днес над страната ще е предимно слънчево.  Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса.  След пладне над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, на места придружени с гръмотевици.  Също следобед над планините на места ще превали и прегърми. 

публикувано на 25.05.19 в 08:39

Днес е "Ден за размисъл" - без политическа агитация и социологически проучвания!

Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейският парламент.  11 661-а са избирателните секции в страната, които ще бъдат подготвени за гласуването.   Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден за размисъл.  Не може да се извършва политическа..

обновено на 25.05.19 в 08:33

Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия.  Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на..

обновено на 24.05.19 в 16:51

7 180 пловдивчани ще гласуват за първи път на 26-ти май

477 са избирателните секции в Община Пловдив за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. в т.ч. 5 бр. избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 бр. избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. 5-те секции  за..

публикувано на 24.05.19 в 16:50

Българчета от сръбския Нови Сад празнуваха 24-ти май в Пловдив

Около 30 ученици с български произход от неделното училище в Нови Сад, Сърбия, се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив.  Специално за посещението в града на тепета децата бяха изработили, с помощта на двама художници - сръбкиня и българин, красиви букви от..

публикувано на 24.05.19 в 14:04