Синелибри се открива в Пловдив

Автор:

Четвъртото издание на кино-литературния фестивал CineLibri  в Пловдив започва от днес в LUCKY Дом на киното.

В него са включени най-добрите филмови адаптации по романи с разтърсващи сюжети, извървели своя път от белия лист до големия екран.  В програмата са включени сензационната френско-канадска продукция „Ще се видим там горе", филмът ЕВА на прочутия френски режисьор Беноа Жако, елегантната екранизация по Агата Кристи „Чудноватият дом", документалния филм „Лив Улман. Къшата на спомените", който възкресява сцени от снимките на най-големите шедьоври на Ингмар Бергман, кинематографичното бижу „Книжарницата” (12 международни награди и над 30 номинации!), дългоочакваната екранизация на романа „На плажа Чезъл“ със Сърша Ронан („Изкупление“, „Бруклин”) и Били Хауел („Дюнкерк“), която дава старт на фестивала в столицата, в присъствието на големия британски писател Иън Макюън. (Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет и с награда „Синелибри” за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на езика на киното.)

Ще се състоят и четири вълнуващи срещи за публиката. Ще гостува най-добрият холандски писател на нашето време, ХЕРМАН КОХ и в негово присъствие ще се излъчи екранизацията на негов роман - италианската версия на ВЕЧЕРЯТА! Срещата ще се състои на 15 октомври от 18:00 ч.

Един от специалните гости тази година е и ДРОР МИШАНИ - писателят, който създаде майсторския трилър ЛИПСВАЩОТО ДОСИЕ! В негово присъствие ще можете да гледате филма с участието на Венсан Касел и Ромен Гари! Срещата ще се състои на 19 октомври, зала 1, 18:00 ч. Отново на 19 октомври, от 20:45, е прожекцията на „Да се изгубиш нарочно: Филмът”, в присъствието на младото трио Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков. Предстои гостуване  и на екипа на "най-нежния български филм" БЕЗКРАЙНАТА ГРАДИНА! Част от звездния екип ще се срещне със зрителите на 24 октомври, зала 1, 19:00 ч.

За фестивала CineLibri в звуковия файл разказва Кремена Димитрова от издателство "Колибри"- организатори на феста.