РЕКЛАМА

Кьопави политици и журналисти - и обществото не е по-различно


Най-важното е да се следят фактите. Просто в момента ситуацията в страната е такава, че само фактите и то проверката им, може да даде реална картина. Интерпретациите им трябва да идват на следващ етап, каза  Паолина Паунова, автор на Дойче веле и Медиапул по повод коментарите за убийството на журналистката Виктория Маринова. 

Очаква се днес германският съд да реши дали ще  екстрадира по искане на България  задържания за убийството на журналистката  Северин Красимиров. Премиерът Борисов  събра в София дипломатическия корпус с  критика, че страната ни незаслужено е охулена, без да е поискана проверка на фактите по случая. Същият упрек получиха и журналистите.  

 Смятам, че министър председателят бърка употребата на думи в интернет и социалните мрежи със свобода на словото. Свобода на словото е жураналистите да работят спокойно и да не са притискани от корпоративни  интереси. Смятам, че в частните национални медии, това е по-скоро невъзможно. От тази гледна точка е  напълно очаквано  България да има имидж на държава, в която  би се случило убийство на журналист.  Ето защо и новината се рапространи и в западната преса и западните политици реагираха така остро. Те просто знаят какво се случва тук. И очакват да се случи нещо по-лошо.

Показването на мускули  е тук в София на  пресконференция. В Брюксел мисля, че ще бъде по-различно. 

Журналистката подчерта, че в случая е преувеличена  първоначално биографията на журналистката  от Русе със свързването на убийството с професията и така се стигна до тази вълна. Но в случая един от създателите на тази среда есамият премиер. Той може да се сърди само на себе си. 

Хората са изключително уморени да не получават качествена информация. И се чувстват излъгани от нас, журналистите. Колежка от Лондон дори написа "Дали пък не ни се искаше Виктория да е убита заради работата и?"- т.е. ние имаме такъв дефицит на честни журналисти, че някак си ни се искаше да имаме знаме. 

Институциите в България са толкова компрометирани. Те всеки път изнамират някой клошар, който да е подпалил склад, както в Пловдив Тютюневите складове,  институциите сами са се компрометирали и така девалвира доверието в цялата държава. Държавата в момента не е говота да генерира информация, на която гражданите да вярват. 

Журналистите имата своята вина на отговорност. И когато премълчават, и когато  преувеличват фактите, те не могат да са достоверен източник. Журналистите отдавна отказаха да са журанилисти. Те имат един единствен източник - Бойко Борисов. Ако забелязвате, разследвания в България почти няма. Анализите и коментари липсват от мейнстрийм медиите и  те се превръщат в една чистачка на удобни за властта тези. 

Кой е виновен ? -  Дали Борисов, т.е. неговия модел, за който  той носи отговорност,  произведе тази среда, или тази среда произведе този модел и това е нейният естествен разултат. 

Всички, и политици и журналисти, и доктори и архитекти, всички  сме представителна извадка на това общество. В този смисъл , когато са кьопави политиците и журналистите, едва ли обществото е кой знае колко по-различно. 

Интервюто с Полина Паунова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Бизнесът отхвърли промените в Закона за хората с увреждания

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше обсъждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Резерви към промените изказаха също вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на КТ "Подкрепа".  Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които..

публикувано на 16.10.18 в 15:29

Няма да обжалваме спирането на концесията на летище Пловдив

Консорциум Летище Пловдив няма да обжалва решението на правителството да спре процедурата за концесия на пловдивския аеропорт.  Аргументът за решението е, че така би се блокирала за около 2 години процедурата за новия конкурс, който се очаква да бъде обявен. Това обясни пред Радио Пловдив  експертът от "Консорциум Летище Пловдив"  Васил Лясков ...

публикувано на 16.10.18 в 15:00

Решения и проблеми "Ден след ден"

Консорциум Летище Пловдив няма да обжалва решението на правителството да спре процедурата за концесия на пловдивския аеропорт. Аргументът за решението е, че така би се блокирала за около 2 години процедурата за новия конкурс, който се очаква да бъде обявен. Ще разговаряме по темата с Васил Лясков, експерт от консорциума. Държавата ще натовари..

публикувано на 16.10.18 в 14:55

Пловдив привлича туристи, но не успява да балансира пазара

Не споделям ентусиазма, че туризмът в Пловдив се развива много добре, каза хотелиерът  и член на УС на Съвета по туризъм Радослав Бозуков.  По думите му от 7 - 8 години липсва официална статистика от общината, а от отблелязания от НСИ 1% ръст на областно ниво е твърде близо до нулата. При толкова бързо развиващи се дестинации като Хисар например, това..

публикувано на 16.10.18 в 11:44

Стадион "Пловдив" може да бъде и национален...след време

С правото си на участник в последната реконструкция на стадион "Пловдив" арх. Валентин Маринов получи задача и за изготвяне на предпроектното проучване на обекта, който от години чака ремонт. Съоръжението ще се ремонтира на 11 етапа. Като начало ще се ремонтира първата зрителска трибуна, изградена върху насип. Той ще се премахне, защото се е слегнал,..

публикувано на 16.10.18 в 10:54
Даниела Дариткова

Здравеопазването е лесна за политизиране тема

Изненадана съм от обема на мотивите за вота-30 и повече страници . Това каза по Радио Пловдив Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване за внесения днес от БСП вот на недоверие на правителството за провал в здравната политика. За мен от самото начало този вот бе подготвен относително импровизирано , коментира..

публикувано на 15.10.18 в 17:02

Не искаме на пациента да се гледа като на портфейл с пари

БСП внесе официално третия вот на недоверие към правителството в Народното събрание. С него левицата атакува кабинета за политиката му здравеопазването. В интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, депутат от БСП мотивира вота „с плачевно състояние на българското здравеопазване, което не отговаря на нуждите на българските граждани“...

обновено на 15.10.18 в 16:53