Кьопави политици и журналисти - и обществото не е по-различно


Най-важното е да се следят фактите. Просто в момента ситуацията в страната е такава, че само фактите и то проверката им, може да даде реална картина. Интерпретациите им трябва да идват на следващ етап, каза  Паолина Паунова, автор на Дойче веле и Медиапул по повод коментарите за убийството на журналистката Виктория Маринова. 

Очаква се днес германският съд да реши дали ще  екстрадира по искане на България  задържания за убийството на журналистката  Северин Красимиров. Премиерът Борисов  събра в София дипломатическия корпус с  критика, че страната ни незаслужено е охулена, без да е поискана проверка на фактите по случая. Същият упрек получиха и журналистите.  

 Смятам, че министър председателят бърка употребата на думи в интернет и социалните мрежи със свобода на словото. Свобода на словото е жураналистите да работят спокойно и да не са притискани от корпоративни  интереси. Смятам, че в частните национални медии, това е по-скоро невъзможно. От тази гледна точка е  напълно очаквано  България да има имидж на държава, в която  би се случило убийство на журналист.  Ето защо и новината се рапространи и в западната преса и западните политици реагираха така остро. Те просто знаят какво се случва тук. И очакват да се случи нещо по-лошо.

Показването на мускули  е тук в София на  пресконференция. В Брюксел мисля, че ще бъде по-различно. 

Журналистката подчерта, че в случая е преувеличена  първоначално биографията на журналистката  от Русе със свързването на убийството с професията и така се стигна до тази вълна. Но в случая един от създателите на тази среда есамият премиер. Той може да се сърди само на себе си. 

Хората са изключително уморени да не получават качествена информация. И се чувстват излъгани от нас, журналистите. Колежка от Лондон дори написа "Дали пък не ни се искаше Виктория да е убита заради работата и?"- т.е. ние имаме такъв дефицит на честни журналисти, че някак си ни се искаше да имаме знаме. 

Институциите в България са толкова компрометирани. Те всеки път изнамират някой клошар, който да е подпалил склад, както в Пловдив Тютюневите складове,  институциите сами са се компрометирали и така девалвира доверието в цялата държава. Държавата в момента не е говота да генерира информация, на която гражданите да вярват. 

Журналистите имата своята вина на отговорност. И когато премълчават, и когато  преувеличват фактите, те не могат да са достоверен източник. Журналистите отдавна отказаха да са журанилисти. Те имат един единствен източник - Бойко Борисов. Ако забелязвате, разследвания в България почти няма. Анализите и коментари липсват от мейнстрийм медиите и  те се превръщат в една чистачка на удобни за властта тези. 

Кой е виновен ? -  Дали Борисов, т.е. неговия модел, за който  той носи отговорност,  произведе тази среда, или тази среда произведе този модел и това е нейният естествен разултат. 

Всички, и политици и журналисти, и доктори и архитекти, всички  сме представителна извадка на това общество. В този смисъл , когато са кьопави политиците и журналистите, едва ли обществото е кой знае колко по-различно. 

Интервюто с Полина Паунова е в звуковия файл. 

Още от категорията

По-нисък ДДС наистина ще поевтини лекарствата

Един от основните проблеми за много хора в страната е трудността да си купят лекарства. Така депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов обясни предложението за намаляване на данъка върху търговския оборот върху лекарствата. Предложението на партията включва също диференциран ДДС и за храните. Моментът за тази дискусия е..

публикувано на 17.06.19 в 16:04

Няколко души в БСП с неясно богатство продават партията

Обявената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова беше емоционална и беше неочаквана. Очаквано беше тя да оттегли оставката си, защото започналата надпревара в БСП след подаването на оставката приличаше на съботна разпродажба в мол. Изводът е на социолога Кънчо Стойчев след вчерашния конгрес на столетницата. Според него оставката на Нинова е..

обновено на 17.06.19 в 15:59

УМБАЛ "Свети Георги" е основен стълб на здравеопазването

УМБАЛ „Свети Георги“ е основен стълб на здравеопазването в България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение, което днес отбелязва 140 от създаването си. Той отбеляза, че болницата има достойно място в системата – 24 часа в денонощието през цялата година. В нашата..

публикувано на 17.06.19 в 10:42

Не очаквам чистка в БСП-Пловдив, готвим се за избори

49 конгрес безсмислено беше свикан и той не можа да вземе никакви решения. 760 делегати бяха разходени от страната до София, на разходка. Изхарчиха се едни пари. И в крайна сметка – се прочете един доклад, това беше този конгрес. Смятам, че това е несериозно и обидно за БСП. Не смятам, че така трябва да се управлява партията. Всеки сам трябва да..

публикувано на 17.06.19 в 09:54

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13