РЕКЛАМА

Кьопави политици и журналисти - и обществото не е по-различно


Най-важното е да се следят фактите. Просто в момента ситуацията в страната е такава, че само фактите и то проверката им, може да даде реална картина. Интерпретациите им трябва да идват на следващ етап, каза  Паолина Паунова, автор на Дойче веле и Медиапул по повод коментарите за убийството на журналистката Виктория Маринова. 

Очаква се днес германският съд да реши дали ще  екстрадира по искане на България  задържания за убийството на журналистката  Северин Красимиров. Премиерът Борисов  събра в София дипломатическия корпус с  критика, че страната ни незаслужено е охулена, без да е поискана проверка на фактите по случая. Същият упрек получиха и журналистите.  

 Смятам, че министър председателят бърка употребата на думи в интернет и социалните мрежи със свобода на словото. Свобода на словото е жураналистите да работят спокойно и да не са притискани от корпоративни  интереси. Смятам, че в частните национални медии, това е по-скоро невъзможно. От тази гледна точка е  напълно очаквано  България да има имидж на държава, в която  би се случило убийство на журналист.  Ето защо и новината се рапространи и в западната преса и западните политици реагираха така остро. Те просто знаят какво се случва тук. И очакват да се случи нещо по-лошо.

Показването на мускули  е тук в София на  пресконференция. В Брюксел мисля, че ще бъде по-различно. 

Журналистката подчерта, че в случая е преувеличена  първоначално биографията на журналистката  от Русе със свързването на убийството с професията и така се стигна до тази вълна. Но в случая един от създателите на тази среда есамият премиер. Той може да се сърди само на себе си. 

Хората са изключително уморени да не получават качествена информация. И се чувстват излъгани от нас, журналистите. Колежка от Лондон дори написа "Дали пък не ни се искаше Виктория да е убита заради работата и?"- т.е. ние имаме такъв дефицит на честни журналисти, че някак си ни се искаше да имаме знаме. 

Институциите в България са толкова компрометирани. Те всеки път изнамират някой клошар, който да е подпалил склад, както в Пловдив Тютюневите складове,  институциите сами са се компрометирали и така девалвира доверието в цялата държава. Държавата в момента не е говота да генерира информация, на която гражданите да вярват. 

Журналистите имата своята вина на отговорност. И когато премълчават, и когато  преувеличват фактите, те не могат да са достоверен източник. Журналистите отдавна отказаха да са журанилисти. Те имат един единствен източник - Бойко Борисов. Ако забелязвате, разследвания в България почти няма. Анализите и коментари липсват от мейнстрийм медиите и  те се превръщат в една чистачка на удобни за властта тези. 

Кой е виновен ? -  Дали Борисов, т.е. неговия модел, за който  той носи отговорност,  произведе тази среда, или тази среда произведе този модел и това е нейният естествен разултат. 

Всички, и политици и журналисти, и доктори и архитекти, всички  сме представителна извадка на това общество. В този смисъл , когато са кьопави политиците и журналистите, едва ли обществото е кой знае колко по-различно. 

Интервюто с Полина Паунова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Храна за бедните - благотворително в Пловдив

Складове за безплатни храни за бедните – това е мисията на Стефан Чолаков, който вече четири години изхранва хора в беда. Първата му инициатива тръгва от поставена хладилна витрина на улицата. [/module Кампанията се разраства и Стефан вече прави хранителна банка. Целта му е да открие складове във всички 28 областни центрове. Засега..

публикувано на 14.12.18 в 16:45

Базар в помощ на ревматологията на УМБАЛ „Свети Георги“

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България организира благотворителен коледен базар под надслов „С любов и усмивка за Коледа“ в полза на Клиника по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.  Базарът ще се проведе на 15 декемаври от 11:00 до 17:00 ч. в залата на Културен център „Г8“ на ул. „У. Гладстон“ №8 в София..

публикувано на 14.12.18 в 16:14

Дядо Коледа и Снежанка се качват на теснолинейката на 22 декември

В навечерието на Рождество Христово и Нова година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира романтично пътуване с теснолинейката от Септември до Добринище. Поредното наше мероприятие е на 22 декември. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници искаме да създадем положителни емоции за хората. Каним ги на празнично пътуване с..

публикувано на 14.12.18 в 16:13

Да работим постоянно с децата, за да ги опазим на пътя

За непрекъсната работа по превенцията с децата за безопасността на движението – призова награденият „Полицай на годината“ Стойчо Яковски от Пътна полиция – Пловдив. Той бе награден основно за своята дейност в областта на превенцията за безопасност на движението. През годината полицаят е провел лекции и обучение с деца и младежи в 20..

публикувано на 14.12.18 в 16:07

С трицифрени номера на бюлетината ще решаваме 15/15

Народните представители гласуваха на първо четене предлаганите промени в Изборния кодекс. Според новите текстове, машинният вот навсякъде в страната се отлага.  Въпреки, че трябваше да бъде факт на евроизборите през май 2019-та - още за новите правила, по които ще гласуваме засега на два пъти догодина ще коментираме със  Стоил Стоилов , изборен..

публикувано на 14.12.18 в 10:38

При покупка на електронна винетка внимавайте как въвеждате данните

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Плащането ще става с банкова карта – дебитна или кредитна карта, като г ражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат..

публикувано на 13.12.18 в 16:53

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16