Кьопави политици и журналисти - и обществото не е по-различно


Най-важното е да се следят фактите. Просто в момента ситуацията в страната е такава, че само фактите и то проверката им, може да даде реална картина. Интерпретациите им трябва да идват на следващ етап, каза  Паолина Паунова, автор на Дойче веле и Медиапул по повод коментарите за убийството на журналистката Виктория Маринова. 

Очаква се днес германският съд да реши дали ще  екстрадира по искане на България  задържания за убийството на журналистката  Северин Красимиров. Премиерът Борисов  събра в София дипломатическия корпус с  критика, че страната ни незаслужено е охулена, без да е поискана проверка на фактите по случая. Същият упрек получиха и журналистите.  

 Смятам, че министър председателят бърка употребата на думи в интернет и социалните мрежи със свобода на словото. Свобода на словото е жураналистите да работят спокойно и да не са притискани от корпоративни  интереси. Смятам, че в частните национални медии, това е по-скоро невъзможно. От тази гледна точка е  напълно очаквано  България да има имидж на държава, в която  би се случило убийство на журналист.  Ето защо и новината се рапространи и в западната преса и западните политици реагираха така остро. Те просто знаят какво се случва тук. И очакват да се случи нещо по-лошо.

Показването на мускули  е тук в София на  пресконференция. В Брюксел мисля, че ще бъде по-различно. 

Журналистката подчерта, че в случая е преувеличена  първоначално биографията на журналистката  от Русе със свързването на убийството с професията и така се стигна до тази вълна. Но в случая един от създателите на тази среда есамият премиер. Той може да се сърди само на себе си. 

Хората са изключително уморени да не получават качествена информация. И се чувстват излъгани от нас, журналистите. Колежка от Лондон дори написа "Дали пък не ни се искаше Виктория да е убита заради работата и?"- т.е. ние имаме такъв дефицит на честни журналисти, че някак си ни се искаше да имаме знаме. 

Институциите в България са толкова компрометирани. Те всеки път изнамират някой клошар, който да е подпалил склад, както в Пловдив Тютюневите складове,  институциите сами са се компрометирали и така девалвира доверието в цялата държава. Държавата в момента не е говота да генерира информация, на която гражданите да вярват. 

Журналистите имата своята вина на отговорност. И когато премълчават, и когато  преувеличват фактите, те не могат да са достоверен източник. Журналистите отдавна отказаха да са журанилисти. Те имат един единствен източник - Бойко Борисов. Ако забелязвате, разследвания в България почти няма. Анализите и коментари липсват от мейнстрийм медиите и  те се превръщат в една чистачка на удобни за властта тези. 

Кой е виновен ? -  Дали Борисов, т.е. неговия модел, за който  той носи отговорност,  произведе тази среда, или тази среда произведе този модел и това е нейният естествен разултат. 

Всички, и политици и журналисти, и доктори и архитекти, всички  сме представителна извадка на това общество. В този смисъл , когато са кьопави политиците и журналистите, едва ли обществото е кой знае колко по-различно. 

Интервюто с Полина Паунова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Не повече от 3 000 стопани у нас прилагат дигитално земеделие

Как изглежда земеделието на бъдещето? Къде е ключът към по – устойчиви резултати в земеделските стопанства всяка година? Как се управляват стопанствата „от птичи поглед“ с изкуствен интелект?  Отговорът е дигиталното земеделие. То беше един от акцентите в програмата на Международната селскостопанска изложба АГРА 2019, чиито домакин е..

публикувано на 21.02.19 в 16:48

Десните умуват за свой представител в ЦИК

Относително спокойно, в отсъствието на депутатите от БСП, парламентът прие правилата за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Те дават възможност свои номинации да правят и извънпарламентарни партии, които обаче имат избрани депутати в Европейския парламент. По темата – интервю с лидера на СДС Румен Христов. РБ не съществува,..

обновено на 21.02.19 в 15:57

Производството на автомобили изисква много

Световен производител на автомобили може да разположи свой завод в България. За тази възможност се говори от доста време, а надеждата за крупна чужда инвестиция у нас се увеличава след тематичен репортаж на международна медиа.   В много предприятия в страната се произвеждат различни автомобилни част и детайли и това заема доста голям процент от..

публикувано на 21.02.19 в 15:29

Търсихме подкрепа от ГЕРБ за машините, не за преференции

Не сме наивници и поради това, че сме свикнали с навика на ГЕРБ да си обръщат мнението на 180 градуса, изчакваме цялата процедура по изборните промени, за да преценим какво е постигнато с тях. Това каза в интервю за предаването "Точно днес" зам. - председателят на правната комисия в парламента и депутат от ДПС Хамид Хамид. Той опроверга думите на..

публикувано на 21.02.19 в 11:47

Умерени оптимисти сме за обещаните промени в ЗМСМА

Кметовете на малки населени места да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който беше одобрен от Министерския съвет. Законопроектът задължава..

публикувано на 21.02.19 в 11:07