Благодарение на разследване на Савина Петкова

Пловдивският ОбС разкри измама, маскирана като благотворителна кауза

Прокуратурата в Пловдив също разследва концерта измама

| обновено на 11.10.18 в 18:00

На днешната сесия на пловдивския общински съвет беше разкрита измама с благотворителна инициатива в помощ на болни деца. Затова съветниците  отказаха да  предоставят многофункционалната спортна зала Колодрума за така наречения благотворителен концерт на 19 октомври. 

С 34 гласа „за”, само 2 „против” и 5 „въздържал се” съветниците  отхвърлиха искането на Сдружение  „Всички заедно за една кауза”, внесено от колегата им Айри Мурад.  Аргументите за отказа обяви съветник номер 1 Савина Петкова, според която поставените под документа печати не съответстват на институционалната подкрепа на събитието в помощ на болни деца и закупуване на медицинска апаратура.
 
Петкова уточни, че  в направеното предложение се твърди, че благотворителната инициатива се осъществява под патронажа на председателя на НС Цвета Караянчева и с подкрепата на генералния  представител на българската мисия на ЮНЕСКО . Поставените печати в приложените документи обаче  са на студентска организация за образователен обмен от Благоевград АИЕСЕК и на Българо-виетнамска промишлена палата. 

Документът, представляващ подкрепата на ЮНЕСКО носи парафа на Венцеслав Манчовски, за когото проверката е установила впоследствие, че е  заемал  за кратко време позицията „секретар” и „сътрудник” още през 2016 г.  След отказа на местния парламент да утвърди предложението, вносителят Айри Мурад заяви, че съжалява, че е подведен и не е проверил истинността на фактите.

Междувременно в кулоарите за ОбС  представителите на Сдружението Теофил Кирилов и Илия Ангелов  заявиха, че са научили за измамата в „последния момент” и затова не са оттеглили искането си. Те не отрекоха, че до този момент в мрежата на ИВЕНТИМ са продадени около 2 000 билета на цени от 10 и 20 лв и че сред цитираните участници в събитието е певицата Николина Чакардъкова с цитиран хонорар около 15 000 лв, без самата тя да е поемала подобен ангажимент.
ОТ Районна прокуратура съобщиха в късния следобед, че по случая е образувано досъдебно производство за документно престъпление по подаден сигнал в сектор „Икономическа полиция“ в ОД на МВР-Пловдив
Снимка
Още от категорията

В Пловдивска област - 13% гласували до 13 часа

12,85% или 37 226 души гласуваха до 13 часа в Пловдивска област. Това съобщи председателят на 17-та РИК Дарина Тодорова.  Тя уточни, че без проблеми протича изборния ден, като машинното гласуване също протича нормално. То се извършва в общо 145 секционни избирателни комисии от общо 522 секции. В определени секции има по-малко представители на..

публикувано на 26.05.19 в 13:21

Полицията разследва убийство в Асеновград

Криминалисти разследват убийство на мъж в Асеновград.   Сигналът е  подаден в полицията на тел. 112 малко след полунощ.  От ОД на МВР - Пловдив съобщиха, че под наблюдението на Окръжната прокуратура текат процесуално-следствени действия по образуваното досъдебно производство.  Според неофициална информация до убийството се е стигнало след скандал..

публикувано на 26.05.19 в 12:35

Гласувам за Европа на гражданите, а не - на бюрокрацията

Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас в 9.30 в ОУ  „Петър Берон.“ Той подчерта, че гласува за български представители в ЕП, които със своя глас и своята работа биха допринесли за една по-различна Европа. Това е Европа на европейските столици и на европейските граждани, а не на брюкселската бюрокрация.   Гласувах за..

обновено на 26.05.19 в 12:26

Към 10 ч. - 8,6% избирателна активност в Смолян, 5,9% в Пазарджик

За област Смолян към 10 часа от общо 102 195 души по списък са гласували 8 794, което е 8. 6 % избирателна активност.  В община Смолян са гласували 2 034 избиратели от 34 855, в Чепеларе 560 от 6168 по списък. Данните от област Пазарджик  към 10 часа сочат избирателна активност 5.91 %, като от 242 733 са гласували 14 339. 

публикувано на 26.05.19 в 11:31

6% избирателна активност в Асеновград към 10 ч.

6 процента е избирателната активност към 10 часа в община Асеновград. Гласували са 3 357 избиратели.  До момента няма наплив от желаещи да упражнят своя вот. И в трите секции в Професионалната гимназия "Св. Патриарх Евтимий" хората гласуват спокойно и смятат, че евроизборите са важни и решаващи за по-доброто ни бъдеще.

публикувано на 26.05.19 в 11:20