Убиецът на Виктория е варварин, етносът му е без значение

Интересът в Германия към жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова рязко спадна след информацията, дадена от най-високо държавно равнище в България, че престъплението е разкрито и предполагаемият убиец е задържан, това съобщи в интервю за Радио Пловдив Мария Стоянова, кореспондент на БНТ в Германия и бивш председатал на СЕМ.

Според нея фактът, че човешкият живот на тази млада жена и майка си е отишъл без време по криминални причини, а не заради други икономически и политически подбуди, е повлия за отслабващия интерес на международните медии към случая.

Мария Стоянова коментира и първоначалната реакция и интерес на европейските медии към убийството в Русе. Тя подчерта, че много от материалите, публикувани на Запад са се позовавали на български медии, а ние живеем в един общ континент и си споделяме много неща, включително и мислите. 

Излиза, че нашите европейски колеги не са могли да се доверят на информацията от българските медии, добави Стоянова. Тя поясни, че в Германия, когато има тежко престъпление, медиите рязко се отдръпват назад, за да дадат възможност на властите да си свършат работата. Освен това в съда журналистите не се бутат, за да снимат подсъдимите и да им тикат микрофони в лицето. Т.е. в Германия четвъртата власт не се изживява като първа и оставя институциите да си свършат работата, вместо самите журналисти да се изживяват като разследващи органи.

В България сме шампиони по теория на конспирацията, но в случая не си дадохме сметка за отзвука, който дават публикациите у нас в чуждестранната мрежа. Тя беше категорична, че не трябва мненията в социалните мрежи за се бъркат с мненията и анализите в сериозните истински медии. Трябва да разберем, че като журналисти ние не работим преписвачи, а поднасяме информация, която се основава на само факти, подчерта още тя.

В заключение Мария Стоянова каза, че според нея развихрилата се фантазия за версиите за убийството на Виктория Маринова, са търсили целенасочено да  компрометират институциите или да отправят конкретни внушения. 

Хората, независимо дали живеят в България или в Германия или където и да е са просто добри или лоши. Затова няма и значение от какъв етнос е убиецът на Виктория. Той е престъпник и варварин, констатира Мария Стоянова.


Още от категорията

Санирането няма да обезличи сградите - културни паметници

Уверението на Георги Стаменов - кмет на район "Централен" е по повод позицията на Гражданската инициатива за опазване на културно - историческото наследство. От там написаха писмо да министъра на културата, НИНКН и кмета на Пловдив по повод съобщението на Иван Тотев, че предстои саниране на емблематични пловдивски сгради. 30 многофамилни жилищни сгради..

публикувано на 24.06.19 в 12:02

Искаме да се върне диалогът и доверието в коалицията с ГЕРБ

Това е очакваният резултат от предстоящия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, каза зам.- председателят на НФСБ Борис Ячев.  По думите диалогът е нарушен не само в последните дебати по темата за партийните субсидии и ставката на ДДС, в които активно се намеси ДПС. Последният коалиционен съвет при премиера е от преди 5 месеца, посочи Ячев.  Не може с..

публикувано на 24.06.19 в 10:35

Познанието има граница, но чрез нас Бог прави и невъзможното!

Има ли противоречие между науката и теологията по темата за Бог или те съжителстват в мир?  Науката и религията се съединяват там, където човекът опира до невидимото – онова, което не е около нас, но всъщност задава смисъла на живота ни. Не се учудвам, че един учен би виждал в дъното на всичко Бог, знаейки колко тънко е познанието в този свят...

обновено на 21.06.19 в 17:28

Събират средства за вилата на Евлоги и Христо Георгиеви

Карлово е домакин на голям благотворителен бал за даряване на средства за възстановяване на вилата на братята Евлоги и Христо Георгиеви . На търг ще бъдат разиграни ценни предмети. Тя е общинска собственост и се нуждае от укрепване. Идеята е да се ползва за академични и културни дейности.  Събраните средства ще послужат за укрепването на..

обновено на 21.06.19 в 17:17
Мая Манолова

Безобразни са опитите да бъдат мачкани медицинските сестри

На 21 юни говорим за подновените искания на специалистите по здравни грижи. В петък е актуално с нова сила недоволството в Пазарджик на медицински сестри. Те ще блокират пътя за Пещера след 17 часа. Събеседник в програма "Точно днес" е омбудсманът  Мая Манолова , която подкрепя исканията и дори е готова да внесе в Народното събрание нов закон за..

обновено на 21.06.19 в 17:14