Убиецът на Виктория е варварин, етносът му е без значение

Интересът в Германия към жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова рязко спадна след информацията, дадена от най-високо държавно равнище в България, че престъплението е разкрито и предполагаемият убиец е задържан, това съобщи в интервю за Радио Пловдив Мария Стоянова, кореспондент на БНТ в Германия и бивш председатал на СЕМ.

Според нея фактът, че човешкият живот на тази млада жена и майка си е отишъл без време по криминални причини, а не заради други икономически и политически подбуди, е повлия за отслабващия интерес на международните медии към случая.

Мария Стоянова коментира и първоначалната реакция и интерес на европейските медии към убийството в Русе. Тя подчерта, че много от материалите, публикувани на Запад са се позовавали на български медии, а ние живеем в един общ континент и си споделяме много неща, включително и мислите. 

Излиза, че нашите европейски колеги не са могли да се доверят на информацията от българските медии, добави Стоянова. Тя поясни, че в Германия, когато има тежко престъпление, медиите рязко се отдръпват назад, за да дадат възможност на властите да си свършат работата. Освен това в съда журналистите не се бутат, за да снимат подсъдимите и да им тикат микрофони в лицето. Т.е. в Германия четвъртата власт не се изживява като първа и оставя институциите да си свършат работата, вместо самите журналисти да се изживяват като разследващи органи.

В България сме шампиони по теория на конспирацията, но в случая не си дадохме сметка за отзвука, който дават публикациите у нас в чуждестранната мрежа. Тя беше категорична, че не трябва мненията в социалните мрежи за се бъркат с мненията и анализите в сериозните истински медии. Трябва да разберем, че като журналисти ние не работим преписвачи, а поднасяме информация, която се основава на само факти, подчерта още тя.

В заключение Мария Стоянова каза, че според нея развихрилата се фантазия за версиите за убийството на Виктория Маринова, са търсили целенасочено да  компрометират институциите или да отправят конкретни внушения. 

Хората, независимо дали живеят в България или в Германия или където и да е са просто добри или лоши. Затова няма и значение от какъв етнос е убиецът на Виктория. Той е престъпник и варварин, констатира Мария Стоянова.


Още от категорията

Представяме на китайския пазар български шафранови изделия

Официалното откриване на първия в страната Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти ще се състои  в Аграрния университет в Пловдив.  Той е създаден от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Една от целите..

обновено на 21.02.19 в 10:42

Психиатриите имат нужда от пари, а болните от подкрепа

Правителството взе решение да отпусне 30 милиона лева на общинските и областни болници, за да допълни дефицитите, които имат за работни заплати, за спешните прегледи и за други дейности, определени като държавна отговорност. Решението, дошло след серия от протести за финансов недостиг от страна на болниците не се прима единодушно дари от съсловието..

публикувано на 21.02.19 в 10:17

Недоразумение е вестта, че ще се опрощават наеми и лихви

Медийни публикации, че община Пловдив се готви да опрости близо 3 милиона лева задължения на наематели на общински жилища, повечето от които в Столипиново, предизвика смут и политически реакции. Секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева опроверга информацията. Според нея „Може би е станало недоразумение, общината не подготвя..

публикувано на 20.02.19 в 17:02

Изборното законодателство трябва да е устойчиво

Изборният кодекс, „тангото“ с преференциите, новия/стар състав на ЦИК и промените в законодателството в 12 без 1  коментира политологът  Димитър Аврамов .   Стана ясно,че парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не..

публикувано на 20.02.19 в 16:53

И Пазарджик се включи в протеста срещу лекарствената политика

Близо 40 аптеки останаха затворени в Пазарджик и областта като част от националния протест на бранша срещу лекарствената политика на държавата.  Въвежданата нова система за верификация на лекарствата не е основната причина за недоволството , каза пред Радио Пловдив Пенка Минева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пазарджик.  По..

публикувано на 20.02.19 в 16:50