Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиецът на Виктория е варварин, етносът му е без значение

Интересът в Германия към жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова рязко спадна след информацията, дадена от най-високо държавно равнище в България, че престъплението е разкрито и предполагаемият убиец е задържан, това съобщи в интервю за Радио Пловдив Мария Стоянова, кореспондент на БНТ в Германия и бивш председатал на СЕМ.

Според нея фактът, че човешкият живот на тази млада жена и майка си е отишъл без време по криминални причини, а не заради други икономически и политически подбуди, е повлия за отслабващия интерес на международните медии към случая.

Мария Стоянова коментира и първоначалната реакция и интерес на европейските медии към убийството в Русе. Тя подчерта, че много от материалите, публикувани на Запад са се позовавали на български медии, а ние живеем в един общ континент и си споделяме много неща, включително и мислите. 

Излиза, че нашите европейски колеги не са могли да се доверят на информацията от българските медии, добави Стоянова. Тя поясни, че в Германия, когато има тежко престъпление, медиите рязко се отдръпват назад, за да дадат възможност на властите да си свършат работата. Освен това в съда журналистите не се бутат, за да снимат подсъдимите и да им тикат микрофони в лицето. Т.е. в Германия четвъртата власт не се изживява като първа и оставя институциите да си свършат работата, вместо самите журналисти да се изживяват като разследващи органи.

В България сме шампиони по теория на конспирацията, но в случая не си дадохме сметка за отзвука, който дават публикациите у нас в чуждестранната мрежа. Тя беше категорична, че не трябва мненията в социалните мрежи за се бъркат с мненията и анализите в сериозните истински медии. Трябва да разберем, че като журналисти ние не работим преписвачи, а поднасяме информация, която се основава на само факти, подчерта още тя.

В заключение Мария Стоянова каза, че според нея развихрилата се фантазия за версиите за убийството на Виктория Маринова, са търсили целенасочено да  компрометират институциите или да отправят конкретни внушения. 

Хората, независимо дали живеят в България или в Германия или където и да е са просто добри или лоши. Затова няма и значение от какъв етнос е убиецът на Виктория. Той е престъпник и варварин, констатира Мария Стоянова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35