РЕКЛАМА

Новите закони са първата стъпка към хората с увреждания

Протестите на майките с исканията им за нови закони и политиките за хората с увреждания са заредени с висок емоционален заряд, но това не означава, че не трябва да се търси решение на проблема. Това коментира за Радио Пловдив председателя на социалната комисия в Нaродното събрание Хасан Адемов. 

Адемов отбеляза, че в тази насока е подписания преди два дни план за действие за приемане на законодателството за хората с увреждания, в който е начертан времеви хоризонт какво и кога да се случи. По думите му се очаква  на 24 октомври законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания да се гледат в пакет, да се обсъдят и приемат от Народното събрание.

Законът за социалното услуги е готов и до средата на октомври се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане, каза Адемов, но уточни, че очевидно няма да бъде съгласуван с тазгодишния бюджет и вероятно ще продължи да се обсъжда и през следващата година. Недоволството на майките идва от това, че до 1 октомври по различни причини колегите от работна група и Министерски съвет не успяха да внесат законопроекта за хората с увреждания в Народното събрание, а протестите ще продължат докато не бъдат проиети новите закони, каза още Адемов.

Търси се някакво справедливо разпределение на средствата. Очевидно, че няма как всички потребности да бъдат задоволени, но се прави първата стъпка на базата на индувидуалните потребности да се предлага финансова и асистенска подкрепа, допълни Адемов.


Още от категорията

Щом още сме по улиците, нищо важно не се е случило

Хиляди се обявиха в социалните мрежи срещу Валери Симеонов заради думите му, че протестиращите майки на деца с увреждания били „кресливи жени с уж болни деца“.  Събитието "Оставка на вицепремиера Валери Симеонов" е насрочено за понеделник в 12:30 часа пред Министерския съвет. От партия "Възраждане" организират протест в Пловдив, но вечерта след 18..

публикувано на 22.10.18 в 09:57
Румен Гълъбинов

Инфлацията у нас ще стигне 4% до края на годината

За рекордните нива на говирата, дизелът стигна до 2,60 лева за литър, при бензина - цената също е във възход, калкулацията "защо" правим с финансиста  Румен Гълъбинов , който отчита и новите данъчни промени у нас.  На първо четене няма недоволство, но пък цифрите са ясни и гласувани в пленарна зала, сега остава общините по места да определят..

публикувано на 22.10.18 в 09:43

Никой искрено не иска реформи, здравният модел устройва всички

От самото начало е ясно, че ефективен дебат по вота на недоверие за здравеопазването няма да има, констатира след приключилия в НС дебат политологът Стойчо Стойчев. Не беше направен дори елементарният анализ да се раздели здравната политика от здравната система и да се чуят аргументи по тези теми. Това, което се случи показва качеството на..

публикувано на 19.10.18 в 15:52

Заложено ни е да обичаме Светеца чисто и безусловно

Свети  Иван Рилски е приеман  за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия  манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.  Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните..

публикувано на 19.10.18 в 10:36

Трима лекари от Пловдив са с национални награди

Днес по традиция се отбелязва Денят на българския лекар. На национално ниво в София от Българския лекарски съюз за Лекари на годината 2018 г. от Пловдив ще бъдат отличени: За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Неврология“ –  Проф. Захари  Иванов Захариев , дмн, зав...

публикувано на 19.10.18 в 06:40

Президентът поласка българите в UK, но не допусна въпроси

Аудиенцията на президента Румен Радев при кралица Елизабет II и срещата му ден преди това с българската общност във Великобритания са тема на разговор с Мария Спирова, която присъства на тази среща. От една страна да се види с българската общност в чужбина е нормално действие на всеки политик, но от друга - Румен Радев е виждан като потенциален..

обновено на 18.10.18 в 17:58

"Атака" не иска да сваля кабинета, разломът ни с НФСБ е дълбок

Размяната на реплики и обвинения между НФСБ и  "Атака" не спира. Днес "Атака" отговори на депутатите от НФСБ, които поискаха снемане на доверието от Волен Сидеров като председател на ПГ на "Обединени патриоти" и отстраняването му от поста, като част от тях определиха поведението на НФСБ като проява на "лош вкус" Според  проф. Станислав Станилов,..

обновено на 18.10.18 в 17:58