Новите закони са първата стъпка към хората с увреждания

Протестите на майките с исканията им за нови закони и политиките за хората с увреждания са заредени с висок емоционален заряд, но това не означава, че не трябва да се търси решение на проблема. Това коментира за Радио Пловдив председателя на социалната комисия в Нaродното събрание Хасан Адемов. 

Адемов отбеляза, че в тази насока е подписания преди два дни план за действие за приемане на законодателството за хората с увреждания, в който е начертан времеви хоризонт какво и кога да се случи. По думите му се очаква  на 24 октомври законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания да се гледат в пакет, да се обсъдят и приемат от Народното събрание.

Законът за социалното услуги е готов и до средата на октомври се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане, каза Адемов, но уточни, че очевидно няма да бъде съгласуван с тазгодишния бюджет и вероятно ще продължи да се обсъжда и през следващата година. Недоволството на майките идва от това, че до 1 октомври по различни причини колегите от работна група и Министерски съвет не успяха да внесат законопроекта за хората с увреждания в Народното събрание, а протестите ще продължат докато не бъдат проиети новите закони, каза още Адемов.

Търси се някакво справедливо разпределение на средствата. Очевидно, че няма как всички потребности да бъдат задоволени, но се прави първата стъпка на базата на индувидуалните потребности да се предлага финансова и асистенска подкрепа, допълни Адемов.


Още от категорията

Доверието в изборния процес е накърнено

Асоциация „Прозрачност без граници“ не одобрява направените промени в Избирателния кодекс – заяви в интервю за Радио Пловдив програмният директор на организацията Ваня Нушева. „Да, ние искаме да ограничим завинаги купуването на гласове и контролирания вот, но новите промени не са в тази насока“ – заяви Нушева. „Дадохме ясен знак, че сме за..

публикувано на 15.02.19 в 16:06

Отпадането на преференциите е удар върху демокрацията

С новоприетите промени в Избирателния кодекс на практика се отменят преференциите, защото ако за една преференция са нужни 130 000 гласа, те стават неработещи. Това е удар върху демокрацията в България, коментира в интервю за Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Явор Божанков. Той припомни процедурата - до полунощ в сряда заседава извънредната..

публикувано на 15.02.19 в 15:48

Ако преференциите бяха по- високи, нямаше да съм депутат

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски на два пъти използва преференциалния вот в своя полза. Първият път стана общински съветник, а при втория - депутат от ГЕРБ. На последните парламентарни избори той бе поставен на неизбираемото 11-то  място в пловдивската листа на ГЕРБ, но чрез преференциите стигна едно от първите места с над 4 800..

обновено на 15.02.19 в 15:21

Всичко, което Русия прави у нас се гледа със затворени очи

В България има структури, които продължават да вършат работа а Русия- каза Алекс Алексиев в коментар на двата сюжета, които показват съмнения за ефективността на родните ни служби за сигурност. Става дума за венецуелските преводи в българска банка и случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, който се определя като свързан с отравянето на руския..

обновено на 15.02.19 в 15:20

Изолацията е сигурният начин за ограничаване на морбили

След диагностицираните 17 случая на морбили в Благоевградско и спомените на Пловдив за взрива на заболяването в Пловдив през 2017 година разговаряме с проф. Йорданка Стоилова, преподавател в МУ - Пловдив и национален консултант по епидемиология. Според нея заразата сега е дошла отвън, най- вероятно от Македония, където има епидемия на заболяването...

обновено на 15.02.19 в 15:20