Новите закони са първата стъпка към хората с увреждания

Протестите на майките с исканията им за нови закони и политиките за хората с увреждания са заредени с висок емоционален заряд, но това не означава, че не трябва да се търси решение на проблема. Това коментира за Радио Пловдив председателя на социалната комисия в Нaродното събрание Хасан Адемов. 

Адемов отбеляза, че в тази насока е подписания преди два дни план за действие за приемане на законодателството за хората с увреждания, в който е начертан времеви хоризонт какво и кога да се случи. По думите му се очаква  на 24 октомври законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания да се гледат в пакет, да се обсъдят и приемат от Народното събрание.

Законът за социалното услуги е готов и до средата на октомври се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане, каза Адемов, но уточни, че очевидно няма да бъде съгласуван с тазгодишния бюджет и вероятно ще продължи да се обсъжда и през следващата година. Недоволството на майките идва от това, че до 1 октомври по различни причини колегите от работна група и Министерски съвет не успяха да внесат законопроекта за хората с увреждания в Народното събрание, а протестите ще продължат докато не бъдат проиети новите закони, каза още Адемов.

Търси се някакво справедливо разпределение на средствата. Очевидно, че няма как всички потребности да бъдат задоволени, но се прави първата стъпка на базата на индувидуалните потребности да се предлага финансова и асистенска подкрепа, допълни Адемов.


Още от категорията

С над 5 млн. лева укрепват свлачището от Смолян до Мадан

В програма "Точно днес" разговор с областния управител на Смолян Недялко Славов  за парите, които държавата отпуска за спешно укрепване на свлачища на територията на Родопите. Дъждовете събудиха нови метри от опасните участъци, които през лятото трябва да бъдат детайлно проучени и защитени. Има решение на Управителния съвет и АПИ предприема действия..

обновено на 27.06.19 в 10:40

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като..

публикувано на 27.06.19 в 10:26

Опитът да се политизира историята е погрешен и вреден

Дългата и дискусионна тема с върнатите учебници, в които липсва точно и ясно поставяне на въпросите: как живяхме, от какво страдахме и защо социализмът загуби почва у нас коментираме с  проф. Людмил Спасов , историк и участник в екипа на издателство "Домино".  МОН първоначално одобри проектите на учебниците на „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”,..

публикувано на 27.06.19 в 10:13

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24