РЕКЛАМА

Новите закони са първата стъпка към хората с увреждания

Протестите на майките с исканията им за нови закони и политиките за хората с увреждания са заредени с висок емоционален заряд, но това не означава, че не трябва да се търси решение на проблема. Това коментира за Радио Пловдив председателя на социалната комисия в Нaродното събрание Хасан Адемов. 

Адемов отбеляза, че в тази насока е подписания преди два дни план за действие за приемане на законодателството за хората с увреждания, в който е начертан времеви хоризонт какво и кога да се случи. По думите му се очаква  на 24 октомври законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания да се гледат в пакет, да се обсъдят и приемат от Народното събрание.

Законът за социалното услуги е готов и до средата на октомври се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане, каза Адемов, но уточни, че очевидно няма да бъде съгласуван с тазгодишния бюджет и вероятно ще продължи да се обсъжда и през следващата година. Недоволството на майките идва от това, че до 1 октомври по различни причини колегите от работна група и Министерски съвет не успяха да внесат законопроекта за хората с увреждания в Народното събрание, а протестите ще продължат докато не бъдат проиети новите закони, каза още Адемов.

Търси се някакво справедливо разпределение на средствата. Очевидно, че няма как всички потребности да бъдат задоволени, но се прави първата стъпка на базата на индувидуалните потребности да се предлага финансова и асистенска подкрепа, допълни Адемов.


Още от категорията

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в..

публикувано на 12.12.18 в 11:06

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

2 млн.100 хил. лв за борба с наводненията в Смолянско

В Смолянски регион започва строителството на подпорни стени в доказано критични участъци с висок риск от наводнения. Финансирането е с европейски средства от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014 - 2020".  2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града...

публикувано на 11.12.18 в 16:31

Политици, долу ръцете от строителния бранш!

Строителна техника ще бъде разположена  в сряда по столичния бул. „Цариградско шосе“ на изхода от София, а подписка с подкрепа на строителните фирми ще бъде внесена в НС, в Президентството и в Министерския съвет. „Ще проведем мирен протест с около 1000 строителни машини, подписката ни съдържа 53 хиляди души. Протестът е в защита на бранша..

публикувано на 11.12.18 в 16:05

Търсенето на работници в Пловдив остава високо

През следващите 3 месеца работодателите предвиждат да се увеличат нивата на заетостта и в петте региона на страната, и най-вече в Пловдив. Това сочат резултатите от обзорно изследване на "Менпауър" за заетостта в България. Според Мария Стоева, мениджър в компанията, допитванията до работодателите дават благоприятна прогноза за търсенето на служители в..

публикувано на 11.12.18 в 15:58

Много е късно, накрая хладилникът побеждава

Политическият пиар Арман Бабикян в края на годината за края на някои илюзии. За бедните и богатите.   Последно изследване на БАН доказва, че сме страната с най-нисък стандарт в Евросъюза, докато управляващите твърдят, че живеем все по-добре и с  по-висок стандарт :  Мисля, че едва ли това е от големите илюзии. Повечето хора са наясно как..

публикувано на 11.12.18 в 11:34

Коледни елхи има, следят за бракониери

Коледните елхи, както всеки декември, са в актуална зона. Тази сутрин не с полемика за изкуствените и естествените, а с информация за  елхите,  стопанисвани от горските стопанства  в четири области -  Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска, които ще грейнат коледно. Събеседник е Ботьо Арабаджиев директор на Южноцентрално държавно предприятие...

публикувано на 11.12.18 в 10:18