БСП внесе вота на недоверие заради здравеопазването

Не искаме на пациента да се гледа като на портфейл с пари

Важно е да се инициира дебатът за промяна на системата на здравеопазването, смета БСП депутатът

| обновено на 15.10.18 в 16:53

БСП внесе официално третия вот на недоверие към правителството в Народното събрание. С него левицата атакува кабинета за политиката му здравеопазването.

В интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, депутат от БСП мотивира вота „с плачевно състояние на българското здравеопазване, което не отговаря на нуждите на българските граждани“.

Според доц Йорданов състоянието на здравната ни система е окаяно. Ограничен е достъпът и качеството на българските граждани до здраве в зависимост от тяхното местоживеене, финансови възможности и възраст, както и възможността пациентът сам да минава през различните нива на здравната система.

Ние дълго време чакахме да се случи нещо ново в тази сфера, но това което екипът на министър Ананиев внесе като предложение за реформа не отговори на очакванията ни, подчерта Георги Йорданов.

Той подчерта, че социалистите искат да насочат общественото внимание към състоянието на здравеопазването и добави, че левите депутати са наясно, че вотът няма да мине в парламента. С него обаче ще обясним на всички, че именно лошото състояние на здравеопазването у нас е причина младите българи да напускат страната.

За разлика от министър Ананиев ние не смятаме, че има малко пари за здравеопазване, каза доц Йорданов. В неговия модел от джоба на гражданите трябва да дойдат още и още пари. А за реформата трябва един анализ на състоянието на българското здравеопазване и истински мерки, които да го подобрят, уточни БСП депутатът.

Доц Георги Йорданов беше категоричен, че левицата не иска българските граждани да ходят до чужбина, за да си купят по- евтини и качествени лекарства. Искаме на пациента да не бъде гледано като на портфейл с пари, а като на човек, който очаква да му се помогне.

Георги Йорданов увери, че социалистите са наясно, че със силите на една партия истински реформи в здравеопазването не могат да се случат, но предлагат с общи стъпки да се изгради система, която да е добра, ако не за нас, то за нашите деца.

Смятам, че ще получим широка обществена подкрепа и консенсус, за да се инициира дебатът за здравеопазването, защото България е пред мрачна демографска перспектива, прогнозира доц Йорданов.


Още от категорията
Георги Киряков

Грешка е местните избори да са битка на недоволните

Очаквано след като от ГЕРБ обявиха листата си за общински съветници, коментарите идват със залози за това с колко управляващата партия ще победи в Пловдив. Едни изчакват, други прогнозират 30 плюс процента, но реалността е за битка. Защото във втория български град не само трафикът пречи за бързото икономическо развитие, поне по джоба си всеки..

публикувано на 20.09.19 в 10:05

Костадин Язов с идея за кино "Въстаник" като културен център

Костадин Язов, кандидат от ГЕРБ за кмет на Район „Южен“, обясни в предаването „Точно днес“ влизането си в кампанията за местния вот: Аз съм и пряко и косвено обвързан с района, в него живя от 30 години. Има доста млади хора, развива се постоянно, има нужда от постоянно обновяване и украсяване . Язов, който смята, че е разпознаваемо..

публикувано на 20.09.19 в 08:50

СЕМ има основание да прекрати мандата на ген.директора на БНР

Приликите на сегашната криза и протести в БНР с тези от 2001г. са свързани с избора на генерален директор и на Управителен съвет. Този избор, който се правеше тогава и на който аз присъствах, беше по целесъобразност, а не свързан с качествена дейност на Българското национално радио и защита на свободата на словото и професионалните стандарти...

публикувано на 19.09.19 в 16:41

Ще затвърдим позициите в Пловдив, може и без балотаж

Номинациите на хората и тяхното подреждане в листите като кандидати за общински съветници е съобразено с номинациите, които са получени на партийните събрания по райони, каза пред Радио Пловдив кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров.  С този мотив той не коментира отсъствието на ключови за сегшния мандат съветници, които са отпаднали..

публикувано на 19.09.19 в 16:07

Оспорвана битка между Здравко Димитров и Славчо Атанасов

Почти половината българи искат нов кмет. Това показва последното социологическо изследване на „Алфа рисърч“. Социолозите отчитат, че има силно поляризирани нагласи по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, а..

публикувано на 19.09.19 в 11:54