Бизнесът отхвърли промените в Закона за хората с увреждания

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше обсъждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Резерви към промените изказаха също вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на КТ "Подкрепа".  Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството. 

В интервю за Радио Пловдив Димитър Бранков от БСК обясни, че проекто-текстовете въвеждат квоти за наемане на хора с увреждания в малки и големи предприятия. 

Неизпълнението на задължението се обвързва с 30 на сто компенсационна такса за всяко незаето място от установената квота. 

Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък.  Изключително високи са санкциите, които на практика нов вид нов данък.

По думите му терминът "такса" е некоректен, защото в случая нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. 

 Ако се приеме този законопроект, това са непосилни за малките предприятия задължения, които не могат да бъдат изпълнявани по икономически причини, твърдят от бизнеса.

Много важно е да се знае, е че единственият начин за радикална реформа и спиране на нарушенията и корупцията в тази сфера е приемането на Международния класификатор на СЗО за функционалността, увреждането и човешкото здраве, който се прилага в ЕС. 

Механизмът е лесен за администриране спрямо хората с увреждания, които са 700 000 души с една или друга степен на увреждания и установена неработоспособност. За голяма част се получават т. нар. инвалидни пенсии. Без решителна стъпка всички останали предложения в закона стоят на една необективна основа. 


Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34