Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха проекта за обновяването на площад "Централен"

| обновено на 17.10.18 в 15:02

Проектът за реконструкцията на площад Централен в Пловдив предизвика близо тричасов дебат, в който се включиха архитекти, инженери, хора на изкуството и граждани. 

Срещата се състоя в Голяма конферентна зала на Дома в присъствието на кмета Иван Тотев, Цанко Драгиев, управител на фирмата – изпълнител „Драгиев и Ко“ и, разбира се - арх. Румяна Пройкова и екипа й, разработили идейния проект.

Представена бе идейната разработка, защитена пред Министерството на културата. 

Проектът е разделен на няколко сегмента като основната му цел е разкриването на  площадното пространство на Форума. Разработва се система от преливащи пространства, връзката между които ще е със зеленина. Площадът ще бъде на две нива, проектирани са антични магазини от Южната страна на форума, ще бъде намален с 30 процента паркинга на хотел Тримонциум.

Материалите, които ще се ползват са гранит и земелрок - бетон и цимент.
Най – бурните дебати в залата бяха за настилките и цената на реконструкцията.  Растителността и зелените пространства бяха другият най – обсъждан елемент от проекта.

Кметът Иван Тотев заяви, че предвидените за реконструкцията на площада 12 милиона лева не са много, защото близо 7 милиона ще отидат за площта над подлеза на „Гладстон“. Останалите 5 милиона за Форума. Затова новата настилка на площада няма да е 100 % гранит, а почти половината ще е цимент тип земелрок.


Издателят Манол Пейков и бивш член на УС на фондация „Пловдив 2019“ призова да не се бърза с ремонта, ако средствата са недостатъчни. Моята битка е за настилките, които се ползват, и с които е покрита главната на Пловдив. Те се ползват все повече, но  са проблемни естетически и като устойчивост. Римските настилки не са мръднали, а настилките на главната заприличват на нищо при един дъжд.

Има опасност да заличим наследството, трябва да използваме естествени материали, защото те са вечни.

Манол Пейков попита и защо администрацията се е забавила с реконструкцията на площада, след като титлата ЕСК бе спечелена преди 4 години. Къде отидоха тези 3,8 години от спечелването на титлата и ремонта и тръгнаха на инженеринг, няма контрол, няма граждански интерес.

Той припомни и спечеления от архитектурното студио Фора проект за площада. Кметът обаче заяви, че той е отхвърлен, тъй като не е съгласуван с НИНКН.

Издателят заяви, че арх. Румяна Пройкова е много добър специалист, но е принудена да се съобразява с парите и предоставените й материали. 

Въпреки на места острия тон и директни обвинения към кмета за непрозрачност на ремонтите в града, в края на срещата бе решено несъгласните с проекта на арх. Пройкова да се срещнат с нея и официално да представят идеите си. Впоследствие общината ще решава колко ще струват те и дали ще се съобрази с тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24