Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Желев с нови живописни картини в галерия "Аспект"

Поредна самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя пловдивският художник Илия Желев. 

Експозицията включва близо 25 живописни платна с различни формати. Типичните за Желев яркоцветни картини са изтъкани от характерните му композиционни елементи, които на моменти препращат към шарените български черги, а на моменти ни пренасят в света на детските възприятия. 

Сред неподражаемите цветови комбинации в платната се преплитат фигурки на хора, къщи, птици, облаци и слънца, въплътили вечния кръговрат на живота. 

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.  Художникът работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Възхвала на провинцията" на Секулов вече е по книжарниците

Книгата е с печата на пловдивското издателство „Хермес“, като в изданието писателят, поет и драматург Секулов е събрал свои белетристични форми като остра есеистична проза, философски прозрения, изпълнени с хумор и ирония, както и житейски афоризми. Книгата е посветена основно на родния град на писателя – Пловдив, както и на манталитета..

публикувано на 19.03.24 в 06:48
Керана от Космоса, във второ студио на

Филмът "Ретроспект" на пловдивски екран

Говорим за новия, на практика чисто пловдивски, филм на шотландския режисьор Стивън Люис Симпсън "Ретроспект". Шотландецът  го снима в обикнатия от него град под тепетата  с изцяло местен екип и ще го покаже официално на  "София филм фест". Участват : Симеон Алексиев, Стивън Люис Симпсън, Юлия Йорданова(Керана), Иво Игнатов, Стефан Попов, Елена..

публикувано на 18.03.24 в 15:55

Преге - предаване за света на книгите, 16.03.24 - 23.03.24

В предаването за книги на Радио Пловдив на 16.03.2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Владимир Набоков. Съгледвач. 96 стр., ок. 3А, Фама+, 2024. Крис Клийв. Злато. 352 дстр., ок. 6А, ICU, 2024. Моника Исакстюен. Бъди мил с животните. 112 стр., 3А, Персей, 2024. Анелиз..

публикувано на 18.03.24 в 09:28

100 години от рождението на Димитър Радичев

В Смолян с фотоизложба ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на фотографа-художник Димитър Радичев. Събитието се организира от Народно читалище "Христо Ботев - 1871" и Клуба на дейците на културата в родопския град.   „Димитър Радичев е роден в село Момчиловци. Музикалната дарба на твореца се изявява в самодейните форми на читалище..

публикувано на 18.03.24 в 07:03

В "Срещите" - за доброто и злото

Тази събота "Срещите" ви предлагат един разговор за доброто и злото.  Разговор с философа Георги Каприев, поета Иван Ланджев и писателя Николай Илчевски. Слушайте, струва си. Чуйте цялото предаване на 16.03.2024 г. в звуковия файл

обновено на 16.03.24 в 10:37