Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът поласка българите в UK, но не допусна въпроси

| обновено на 18.10.18 в 17:58

Аудиенцията на президента Румен Радев при кралица Елизабет II и срещата му ден преди това с българската общност във Великобритания са тема на разговор с Мария Спирова, която присъства на тази среща.

От една страна да се види с българската общност в чужбина е нормално действие на всеки политик, но от друга - Румен Радев е виждан като потенциален нов политически лидер и срещата му с емигрантите на острова може да се разглежда и като представяне пред тях именно в това му качество, смята Мария Спирова.

Тя отбеляза „неговата внимателна позиция на разграничаване от властта в България и наложилото се усещане, че целта на срещата е да поласкае емигрантите. Това е утилитарно поведение, което рано и ли късно ще бъде употребено.“

Като журналист Спирова отбеляза невъзможността присъстващите да зададат публични въпроси на президента след краткото му слово, така както са направили при посещението на Бойко Борисов преди две години. След протокола те се имали възможност за неформални разговори, здрависвания и общи снимки .

Щеше да е интересно да чуя неговия отговор как той, който се предстаавя за радетел на сближаване на връзките с Русия ще  говори в Оксфорд пред една аудитория, която все още е потресена от случаите с „Новичок“.

На въпрос дали тази визита оспорва определението за Радев като политик в изолация Спирова отговори, че Великобритания днес също има проблеми с европейската изолация, за тях посещението на всеки европейски лидер е много важна победа в момент на остри взаимотношения с ЕС.

Цялото интервю чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10