Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труд пак на протест срещу централата за биогаз, РИОСВ не отчита замърсяване

| обновено на 19.10.18 в 13:42

РИОСВ – Пловдив извършва постоянен контрол на централата за производство на биогаз в село Труд като замърсяване на въздуха не е отчетено, съобщават от екоинспекцията. 


Утре жителите на Труд излизат на поредното протестно шествие срещу централата и с искане на оставките на министрите на околната среда и водите и на земеделието Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на РИОСВ доц. Стефан Шилев.

От началото на годината до момента са извършени 6 проверки на биогаз инсталацията. Четири от тях са по сигнали, направена е една комплексна проверка по заповед на директора на екоинспекцията и една с подготвяне на становище от вещо лице. При инспекциите не е  установено разпространение на неприятни миризми, описани в сигналите. 

Констатирано е, че на площадката не се съхранява торова маса, доставката й се извършва по утвърдена схема със специализиран транспорт, а при разтоварването й тя се подава директно към ферментаторите, които са херметически затворени съдове. Всички съоръжения, в които се образува, третира и изгаря биогаз, са капсуловани и не се формират неорганизирани емисии от самата инсталация. 

От РИОСВ – Пловдив заявяват, че  извършват постоянен контрол на обекта и ще продължат да правят мониторинг на централата в с. Труд.


Преди всяка наша инициатива от РИОСВ има такива хвалебствени слова, някои, от които са неверни, коментира Галина Тошева от сдружението „Бъдеще за село Труд“. Според протестиращите тези проверки не се осъществяват на инцидентен принцип. 

Преди проверките винаги се забелязват дейности по почистване, затваряне, операторът е подготвен за тях. РИОСВ и МОСВ не само в лични срещи, но и в медийни изяви подкрепят този тип производства, а това е позиция против обществеността. Така изпадаме в позиция, че 4000 души население лъже и подава недействителни сигнали. Всеки път, когато вятърът се обърне, миризмата се усеща, камионите минават по пътищата, товарът им мирише неприятно. 

Тошева заяви, че искат оставката и на земеделския министър, защото изливаната в земеделски земи биотор  в големи количества е с неясно съдържание.

В Труд проблем няма, не знам кой го измисли и защо хората протестират, заяви от своя страна директорът на Централата за биогаз Яков Джаров. 

Ние сме най- проверяваната централа в цяла България и всичко показа, че няма никакъв проблем. Ако имат някакво ясно искане да го поставят на масата за преговори, а не чрез протести. 

Той отхвърли обвиненията, че разполагат с предварителна информация за проверките.  Лично съм казал на Инициативния комитет, че Централата е денонощно отворена за тях, дори съм й предоставил възможност да определят човек, който да влиза в централата ,когато поиска. Не сме отказвали на никой никого нищо. Започвали сме разговори и веднага започват протести. 

Според Яков Джаров село Труд има проблем с използването на въглищата и  канализацията, която се влива в реката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42