РЕКЛАМА

Започнаха "Паисиевите четения" на ПУ "Паисий Хилендарски"

| обновено на 08.11.18 в 12:21

Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ открива днес традиционната си научна конференция с международно участие „Паисиеви четения“.

Тази година престижният форум е юбилеен, посветен на 45 години от основаването на филологическите специалности във висшето училище, съобщи зам.-деканът доц. д-р Елена Гетова. 

В „Паисиеви четения 2018“ ще се включат 232 учени от 39 университета и научни института от 13 държави: България, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Унгария, Гърция, Турция, Франция и Испания. 

След приветствените слова на ректора на университета проф. д-р Запрян Козлуджов и декана на Филологическия факулет проф. д.ф.н Вера Маровска ще бъдат наградени изявени преподаватели филолози. 

Веднага след това се открива изложбата „Черно-бели следи от един многоцветен живот“, посветена на 100-годишнината от рождението на българския дипломат, театрален режисьор, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). На откриването ще присъстват съпругата на Увалиев – Соня Рув, и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Огнян Ковачев.

В рамките на конференцията е включена секция, посветена на 40 години от откриването на славистиката в университета. Тя ще бъде открита в зала „КОМПАС“ на Ректората от г-н Деян Костич – първи секретар на посолството на Република Сърбия в България,  г-жа Дагмар Остршанска – директор на Чешкия център в София, и г-н Ярослав Годун – директор на Полския институт в София.

Катедра „Руска Филология“ отбелязва 45 години от създаването си и при откриването на Секция „Руски лингвокултурен дискурс: хипотези, маршрути, мостове“ на 9 ноември от 9:00 ч. в Университетска библиотека в читалня „Природоматематически науки“ привествени слова ще отправят специални гости от Московски държавен университет „М. В. Ломоносов“, Тракийски университет „Демокрит“, Комотини, Гърция, и ПУ „Паисий Хилендарски“.

Интервю с професор доктор на филологическите науки Вера Маровска можете да чуете в звуковия файл. 

СнимкаОще от категорията

Дете се удави в ледените води на микроязовир край Марково

Към 17 часа е получен сигнал за инцидент в микроязовир между селата Марково и Първенец - момче влязло в замръзналия водоем, но ледът се пропукал и то започнало да потъва. Незабавно са насочени полицаи от 01 РУ и спаситетелен екип и техника от пожарната. Изяснено е, че момчето е на 15 години и отишло там с други двама тийнейджъри. И към момента водолази..

публикувано на 22.01.19 в 20:22

Трима мъже и две жени починаха в Пловдив, един в Пазарджик след усложнения от вирусни инфекции

Пет станаха вече смъртните случаи в Пловдив след усложнения от грип и вирусни инфекции. В Пазарджик грипът също взе една жертва.  Както вече информирахме, две  жени с тежки белодробни усложнения починаха в УМБАЛ „Свети Георги“, а днес от УМБАЛ Пловдив съобщиха за трима възрастни пациенти, починали  заради усложнения след вирусни..

обновено на 22.01.19 в 17:45

2 000 брациговци не искат завод за рециклиране на пластмасови отпадъци

В Брацигово кметът Петко Петков се срещна с жителите по повод казуса с планираното изграждане на завод за преработка на пластмаса в града.  Той подкрепи недоволните срещу инвестиционното намерение на китайска фирма, регистрирана в Пловдив. В подписката, вече са се включили около 2 000 души. Николай Чалъков от иницииаторите определи..

публикувано на 22.01.19 в 17:41

Заради грипа в МБАЛ- Смолян увеличават броя на леглата

Увеличен е временно броят на леглата в отделения в МБАЛ - Смолян, в които има по-голям прием заради грипната епидемия, съобщи пресслужбата на областната болница. И през тази седмица продължава повишеният прием на пациенти в някои от отделенията, основно с усложнения на вирусната инфекция, сочат данни на МБАЛ.  Област Смолян е в грипна епидемия,..

публикувано на 22.01.19 в 16:10

Гласуваха новия данък за колите в Пловдив

Екологичният компонент за най- старите автомобили в Пловдив ще бъде възможно най- ниският, определен от държавата.  Общинският съвет днес определи новия размер на годишния данък на автомобилите, който с решение на парламента вече се определя по формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.  Според приетото решение..

обновено на 22.01.19 в 14:56

Пловдив плаща 600 000 лева за частния имот на централния площад

Пловдивският Общински съвет прие да се платят 600 000 лева за придобиване на частния имот от 286 кв метра край Централна поща.  Прие се и предложението на Едуард Сарафян сумата да се плати на две части от по 300 000 лева през тази и следващата година. 600 000 лева е и сумата, поискана от собствениците на имота.  Не бе одобрено искането на Камен Шишманов..

обновено на 22.01.19 в 13:11

Подменят водопровод на централен булевард в Асеновград през нощта

ВиК в Асеновград започва аварийна подмяна на магистрален водопровод по булевард "Христо Ботев" в града.  Ще бъде рехабилитирано 80-метрово трасе по най-проблемния участък между улиците "Александър Батемберг" и "Панайот Сребров", съобщи началникът на местното ВиК дружество инж. Димитър Кавалджиев. Разкопаването се налага заради множеството..

публикувано на 22.01.19 в 13:11