РЕКЛАМА

Честваме Архангеловден

На 8 ноември православната църква чества Св. Архангел Михаил и небесното войнство. 

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.
Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. 
Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. 
Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. 
В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника е Архангелова задушница - една от трите големи задушници през годината.
В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен.

Хиляди хора празнуват имен ден днес - Алина, Ангел, Ангела, Ангелина, Анджела, Анджело, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Милко, Михаил, Михаила/Михаела, Огнян, Пламен, Рада, Ради, Радина, Радко, Радмила, Радослав, Радостина, Радул, Ростислав, Райко, Райна, Рая, Раян, Руси, Руска, Серафим и производните им.

Християнските храмове, които носят името му, имат храмов празник, като във всички ще се отслужи Света литургия.

Главен асистент доктор Тотка Григорова, която е завършила стенопис в Националната художествена академия и работи в Кирило-Методиевския център в БАН, е автор на научно изследване за образите на архангелите в иконографията със защита в катедра "Етнология" на ПУ "Паисий Хилендарски".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Галя Митева с главен асистент доктор Тотка Григорова.

Снимка

Още от категорията

Пловдив е бил и ще бъде столица на духа

Стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 беше нещо бляскаво, но не много интересно за човек, който има много натрупвания в областта на културата и съответно – по-големи очаквания. Умерено резервирана съм, към това, което се случи, заяви Пенка Калинкова – общественик и един от основателите на Фондацията.  И досега..

обновено на 23.01.19 в 16:21

Великите европейци – Андре-Мари Ампер

Великият френски учен Андре Мари Ампер няма никакво формално образование. Нула. Стъпва в училище само като преподавател и дори не полага изпити като частен ученик.  Но той измисля и разработва клона от модерната наука, наречен „електродинамика”. Ампер има приноси не само във физиката и електромагнетизма, но също в химията, математиката,..

публикувано на 23.01.19 в 10:52

Общината финансира културния календар на Пловдив с 1 750 000

Община Пловдив ще финансира културни събития през годината с 1 милион и 750 000 лева, реши Общинският съвет. Увеличени са средствата за почти всички основни събития , подчерта ресорният заместник-кмет Александър Държиков.  Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще получи от общината 48 000 лева при 40 000 лв през 2018г. „ Дни на музиката в Балабановата..

публикувано на 22.01.19 в 14:36

Димитър Чонов показва "Предците български" във "Възраждане"

“Предците български“ е надсловът на изложбата на Димитър Чонов, която ще бъде открита в галерия „Възраждане“ в Стария град.  Експозицията представя скулптури и рисунки на твореца, вдъхновен от българските традиции и история.  Авторът има досега осем осъществени самостоятелни изложби и множество участия у нас и в чужбина.  Кукери, гроздобер,..

публикувано на 22.01.19 в 11:17

„Цигански колела“ за четвърти път пред публика в Пловдив

Представлението на ромски и български език „Цигански колела“, написано от талантливата Здрава Каменова специално за младата ромска актриса Наталия Цекова, ще се играе за четвърти път пред публика. След представянето му пред деца в ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Пенчо Славейков“ този път домакини са Bee Bop Café. Там с вход..

публикувано на 22.01.19 в 10:20

Издателство Scribens гостува в "Петното на Роршах"

Поредица от литературни събития, в които ще бъдат представени съвременни български автори с книги, издадени с логото на издателство SKRIBENS, 2018  стартира  в клуб „Петното на Роршах“.   Дейността на издателството е свързана главно с популяризирането на млади български автори. SKRIBENS е съосновагтел и на пространството за литература и..

публикувано на 21.01.19 в 10:37

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19 . 01. 2019 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Константин Константинов. Разкази и повести. 382 стр., тв. к., 4А, Колибри, 2019. Марион Пошман. Черно-бял роман. 328 стр., ок. 4А, Парадокс, 2018. Катя Зографова. Световете на Яворов. 222 стр., 3А,..

публикувано на 19.01.19 в 12:39