Честваме Архангеловден

На 8 ноември православната църква чества Св. Архангел Михаил и небесното войнство. 

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.
Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. 
Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. 
Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. 
В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника е Архангелова задушница - една от трите големи задушници през годината.
В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен.

Хиляди хора празнуват имен ден днес - Алина, Ангел, Ангела, Ангелина, Анджела, Анджело, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Милко, Михаил, Михаила/Михаела, Огнян, Пламен, Рада, Ради, Радина, Радко, Радмила, Радослав, Радостина, Радул, Ростислав, Райко, Райна, Рая, Раян, Руси, Руска, Серафим и производните им.

Християнските храмове, които носят името му, имат храмов празник, като във всички ще се отслужи Света литургия.

Главен асистент доктор Тотка Григорова, която е завършила стенопис в Националната художествена академия и работи в Кирило-Методиевския център в БАН, е автор на научно изследване за образите на архангелите в иконографията със защита в катедра "Етнология" на ПУ "Паисий Хилендарски".

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Галя Митева с главен асистент доктор Тотка Григорова.

Снимка

Още от категорията

За писането и копирайтинга с Иванка Могилска

В предаването „Вход свободен“, ви срещаме отблизо с поетесата и писател, копирайтър на свободна практика Иванка Могилска. В рамките на „Младия Пловдив чете“, тя беше на гост на Професионалната Гимназия по Архитектура, строителство и геодезия - "Арх. Камен Петков". Като автор на няколко книги и старомоден читател, както се определя, Иванка..

публикувано на 22.04.19 в 17:12

Шест номинаци „Аскеер“ за „Дебелянов и ангелите“

Спектакълът „Дебелянов и ангелите“ на  Пловдивския драматичен театър е отличен с шест номинации „Аскеер“.  „Дебелянов и ангелите“  е с  6 номинации  в категориите:  „Съвременна българска драматургия” за  Александър Секулов. За  „Режисура”  Диана Добрев е в конкуренция с Явор Гърдев за Наблюдателите и Деян Донков за Любовникът. В категорията..

обновено на 22.04.19 в 15:10

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив "Сто-лица култура" Гина Кафеджиян от фондация „Пловдив 2019“ и Мартен Демирев от партньорската организация в квартал „Таляна“...

обновено на 22.04.19 в 15:10
Проф. Ева Волицер

Езикът „ладино“ и сефарадските песни оживяват в Пловдив

Преподавателят по актьорско майсторство в НБУ проф. Ева Волицер създава спектакъл, основан на древния език „ладино” и сефарадски песни. Чрез изкуство проектът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля допълнителна светлина към тяхната културна история. В съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив..

обновено на 22.04.19 в 15:09

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20.04.2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Вера Мутафчиева. Бомбите.  304 стр., ок. 3А, БИ 93 ООД, 2019. Пърл Бък. Императрицата. 392 стр., 5А, Изток-Запад, 2019. Марек Шинделка. Картата на Ана. 146 стр., Изида, 2019. Татяна Ичевска. Медицината в..

обновено на 22.04.19 в 15:09