РЕКЛАМА

Лъже ли статистиката за безработицата у нас?

| обновено на 09.11.18 в 11:45

КТ „Подкрепа“ организира  в Пловдив среща  по проблемите на пазара на труда. 

Заедно с поканените представители на бюрата по труда и работодателите те ще дискутират недостига на работна ръка, емиграцията на хората в активна възраст както и това доколко обективни са данните за безработицата в България. 

Синдикатите алармират, че нереалната статистика пречи да се взимат адекватни решения за пазара на труда у нас.

Проблемът е глобален и той е свързан освен със спецификата на пазара на труда, но и  с обвързаните с него страни -  социални партньори, работодатели, както и с всеки един гражданин, искащ да се яви на пазара на труда, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ – Пловдив Атанас Кръстев. 

Липсата на специалисти и работна ръка са свързани  с миграцията, с грубия износ на хора, отиващи да работят в Европа и в държави извън европейския стандарт.

По думите на Кръстев, един от основните проблеми е свързан с необходимостта на работодателите от определени кадри за развиване на бизнеса и увеличаване оттам на дохода на българските граждани, но и с  невъзможността на системата да предостави тези кадри.

Глобалната социална политика дава отражения върху пазара на труда. Хора, които са с над 20 г.  регистрирани на пазара на труда,  се оказват неадекватни на нуждите му.

За първи път от новата история на Пловдив обаче процентът на безработните в Пловдив е дотолкова малък, че някои експерти го определят в рамките на статистическата грешка. От една страна това създаде комфорт, да се говори, че нещата са добри, но това не е така, защото работнодателите не успяват бързо и адекватно да наемат работници, които да се справят със задълженията.

Действително търсенето на безработни към пазара за наемане е нисък, но в същото време този  пазар е в невъзможност да поеме работещи с такова качество на труда, които да имат съответните качества.

Социалната система не се адаптира във времето към новите условия и това е проблем, който би следвало да бъде обсъден. Като представител на синдикатите, ще настоявам за промяна на модела – промяна на статуквото на системите с отношение към трудовия пазар. Това е свързано и със социалните политики, защото реалността в бизнеса трябва да се погледне по начин, който да е на база на спецификата на съответните райони, както и на  база на спецификата  на бизнеса, който ще създаде условия хората извън страната да се върнат в България и да намерят тук работни места.

Интервюто – от звуковия файл:


Още от категорията

Обстановката в Смолянско се нормализира

Постепенно се нормализира обстановката в Смолянско след обилните снеговалежи по високите части и дъждове в по-ниските в планинската област. Бедстващи хора няма. Няколко селища в община Смолян останаха без ток заради обилния снеговалеж през нощта. Отменени е вече забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета..

публикувано на 24.01.19 в 16:02

Завод за металорежещи машини край Куклен открива 100 работни места

Нов завод за високотехнологично производство ще се строи  в Тракия икономическа зона край Куклен. Инвеститор е дружеството "Шпинер  - България"ООД. С равни дялове собственици в него са турска и германска компания за производство на ултра прецизни стругове.  Предвиждат се вложения от 10 милиона лева и разкриване на 100 работни места. Строителството..

обновено на 24.01.19 в 14:38

Усложнена обстановка заради валежите в Смолянско

Няколко селища в община Смолян са без ток заради обилните валежи от дъжд и сняг през нощта. Новата снежна покривка наложи ограничения за движение с вериги през проходите „Превала“, „Пампорово“ и „Рожен“. Забраната е в сила за товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през „Превала“ и „Рожен“.  Недобросъвестни шофьори..

обновено на 24.01.19 в 14:30

С модерен скенер се сдоби болницата в Асеновград

Нов 16-срезов компютърен томограф ще заработи в общинската болница в Асеновград, съобщи управителят д-р Иван Червенков.  Скенерът е от най-ново поколение и е закупен след проведена обществена поръчка на стойност 420 хиляди лева. За техниката община Асеновград предостави на болницата 100 хиляди лева. Предстои до дни да бъде подписан..

публикувано на 24.01.19 в 13:59

Перачите на пари от Раковски окончателно остават в ареста

Семейството от Раковски, обвинено в източване на средства от европейски фондове и в пране на пари в особено големи размери, остава в ареста окончателно. Това реши пловдивският апелативен съд, като потвърди присъдата на окръжните магистрати. Апелативните магистрати приеха, че няма опасност Стойчо и Ива Ваневи да се укрият, но при по-лека мярка..

публикувано на 24.01.19 в 13:01

Общината предлага намален прием в пловдивските училища на двусменен режим

Училищата в Пловдив, които са на двусменен режим,  ще трябва да намалят приема за следващата учебна година с по една паралелка.  Това гласи предложението на Община Пловдив към директорите на 26 училища в града.  Сред първите, които ще трябва да редуцират приема са Хуманитарната гимназия и средните училища „Пейо Яворов“,„Патриарх Евтимий“ и..

обновено на 24.01.19 в 11:45

Арестуваха крадец на пари от параклис в Първомай

38-годишен жител на Първомай е арестуван за кражба на кутия с парични дарения от местен параклис.  При разследването на случая са събрани доказателства за автора на посегателството.  Крадецът е познат на полицията за предишни кражби и притежание на наркотици.  Спрямо него е взета 24-часова мярка за неотклонение.

публикувано на 24.01.19 в 11:27