РЕКЛАМА

Лъже ли статистиката за безработицата у нас?

| обновено на 09.11.18 в 11:45

КТ „Подкрепа“ организира  в Пловдив среща  по проблемите на пазара на труда. 

Заедно с поканените представители на бюрата по труда и работодателите те ще дискутират недостига на работна ръка, емиграцията на хората в активна възраст както и това доколко обективни са данните за безработицата в България. 

Синдикатите алармират, че нереалната статистика пречи да се взимат адекватни решения за пазара на труда у нас.

Проблемът е глобален и той е свързан освен със спецификата на пазара на труда, но и  с обвързаните с него страни -  социални партньори, работодатели, както и с всеки един гражданин, искащ да се яви на пазара на труда, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ – Пловдив Атанас Кръстев. 

Липсата на специалисти и работна ръка са свързани  с миграцията, с грубия износ на хора, отиващи да работят в Европа и в държави извън европейския стандарт.

По думите на Кръстев, един от основните проблеми е свързан с необходимостта на работодателите от определени кадри за развиване на бизнеса и увеличаване оттам на дохода на българските граждани, но и с  невъзможността на системата да предостави тези кадри.

Глобалната социална политика дава отражения върху пазара на труда. Хора, които са с над 20 г.  регистрирани на пазара на труда,  се оказват неадекватни на нуждите му.

За първи път от новата история на Пловдив обаче процентът на безработните в Пловдив е дотолкова малък, че някои експерти го определят в рамките на статистическата грешка. От една страна това създаде комфорт, да се говори, че нещата са добри, но това не е така, защото работнодателите не успяват бързо и адекватно да наемат работници, които да се справят със задълженията.

Действително търсенето на безработни към пазара за наемане е нисък, но в същото време този  пазар е в невъзможност да поеме работещи с такова качество на труда, които да имат съответните качества.

Социалната система не се адаптира във времето към новите условия и това е проблем, който би следвало да бъде обсъден. Като представител на синдикатите, ще настоявам за промяна на модела – промяна на статуквото на системите с отношение към трудовия пазар. Това е свързано и със социалните политики, защото реалността в бизнеса трябва да се погледне по начин, който да е на база на спецификата на съответните райони, както и на  база на спецификата  на бизнеса, който ще създаде условия хората извън страната да се върнат в България и да намерят тук работни места.

Интервюто – от звуковия файл:


Още от категорията

Честваме Деня на християнското семейство

Християните отбелязват днес празника Въведение Богородично, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората".  Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.  В Константинополската църква той е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква..

обновено на 21.11.18 в 08:54

Започва 10-та юбилейна Международната среща по туризъм в Пловдив

В Пловдив започва 10-тото юбилейно издание на Международната среща по туризъм. Форумът ще премине под надслов „Пловдив – пътуването до Европейска столица на културата 2019”.   За поредна година целта на събитието е да привлече международни и български експерти от туристическия сектор, които да споделят идеи, успешни проекти и иновативни..

обновено на 21.11.18 в 07:36

Протестиращите от бул. "Свобода" минават към гражданско неподчинение

Жители от квартала по бул. „Свобода“ в Пловдив, където против тяхното желание  се изграждат нови тротоар, паркоместа и велоалея обявяват от днес „гражданско неподчинение“.  Ескалацията на техния протест се предприема след като вече над две седмици нямат отговор на въпросите си от общинската администрация, обясниха техни представители.  Във вторник..

публикувано на 21.11.18 в 07:36

Комплексът за социални услуги за деца и семейства празнува

С множество прояви Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пловдив ще отбележи Деня на християнското семейство и 5-годишния рожден ден на Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза”.  Празненството  започва  от 14.30 часа на 21 ноември в Културен център „Тракарт“. Мотото на празника е „Семейството сме ние”. Присъстващите ще..

обновено на 21.11.18 в 06:54

"Пътинженеринг" ще работи по една от позициите на Водния проект, другите две са блокирани

Днес бяха отворени офертите за избор на изпълнител за ремонт на ВиК-мрежата в район „Северен“, който е част от големия воден проект на града.  На предварителен подбор комисията предлага да се отстрани Джи Пи груп, тъй като са открити съществени недостатъци в документацията, обяви председателят на комисията инж. Румен Лемберов.  Той съобщи, че..

обновено на 20.11.18 в 16:55
Емил Кабаиванов, инспектор Сълко Литов и кметове от общината

Инспектор Сълко Литов оглави РУ на МВР в Карлово

Главен инспектор Сълко Литов е новият началник на Районното управление на МВР в Карлово.  Той бе представен днес пред кметовете от общината от директора на Областна дирекция старши комисар Атанас Илков. Главен инспектор Литов досега е заемал длъжност началник на сектор „Криминална полиция“ в управлението и наследява на поста пенсиониралият се..

публикувано на 20.11.18 в 16:53

Карловският бизнес не иска да се закрива митническото бюро в града

След среща, проведена днес, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и представители на бизнеса се обявиха против закриването на митническото бюро в града, което се планира за следващата година.  В писмо да министъра на финансите, директора на Агенция „Митници“, депутати и до областния управител на област Пловдив се казва, че закриването ще доведе до..

публикувано на 20.11.18 в 13:16