Лъже ли статистиката за безработицата у нас?

| обновено на 09.11.18 в 11:45

КТ „Подкрепа“ организира  в Пловдив среща  по проблемите на пазара на труда. 

Заедно с поканените представители на бюрата по труда и работодателите те ще дискутират недостига на работна ръка, емиграцията на хората в активна възраст както и това доколко обективни са данните за безработицата в България. 

Синдикатите алармират, че нереалната статистика пречи да се взимат адекватни решения за пазара на труда у нас.

Проблемът е глобален и той е свързан освен със спецификата на пазара на труда, но и  с обвързаните с него страни -  социални партньори, работодатели, както и с всеки един гражданин, искащ да се яви на пазара на труда, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ – Пловдив Атанас Кръстев. 

Липсата на специалисти и работна ръка са свързани  с миграцията, с грубия износ на хора, отиващи да работят в Европа и в държави извън европейския стандарт.

По думите на Кръстев, един от основните проблеми е свързан с необходимостта на работодателите от определени кадри за развиване на бизнеса и увеличаване оттам на дохода на българските граждани, но и с  невъзможността на системата да предостави тези кадри.

Глобалната социална политика дава отражения върху пазара на труда. Хора, които са с над 20 г.  регистрирани на пазара на труда,  се оказват неадекватни на нуждите му.

За първи път от новата история на Пловдив обаче процентът на безработните в Пловдив е дотолкова малък, че някои експерти го определят в рамките на статистическата грешка. От една страна това създаде комфорт, да се говори, че нещата са добри, но това не е така, защото работнодателите не успяват бързо и адекватно да наемат работници, които да се справят със задълженията.

Действително търсенето на безработни към пазара за наемане е нисък, но в същото време този  пазар е в невъзможност да поеме работещи с такова качество на труда, които да имат съответните качества.

Социалната система не се адаптира във времето към новите условия и това е проблем, който би следвало да бъде обсъден. Като представител на синдикатите, ще настоявам за промяна на модела – промяна на статуквото на системите с отношение към трудовия пазар. Това е свързано и със социалните политики, защото реалността в бизнеса трябва да се погледне по начин, който да е на база на спецификата на съответните райони, както и на  база на спецификата  на бизнеса, който ще създаде условия хората извън страната да се върнат в България и да намерят тук работни места.

Интервюто – от звуковия файл:


Още от категорията

Успех за България на Международното арбитражно дело, заведено от ЕВН

Арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на „ЕВН“ АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение по дело срещу България, в което компанията претендираше за такова в размер на 850 милиона евро. Това съобщи на сайта си Министерството на финансите. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за..

обновено на 20.04.19 в 17:26
снимка - архив

Две жертви при падането на малък самолет зад стадиона на Оризари

Малък двуместен частен самолет падна в землището зад Стадиона на пловдивското село Оризари около 10, 20 часа тази сутрин. Загинали са и двамата на борда - пилотът, мъж на 45 години и спътникът му - на 18.  Очевдици разказват, че крилото на самолета се е счупило във въздуха и самолетът е загубил управление, започнал е да се върти. Красимир Моллов..

обновено на 20.04.19 в 17:26

Съдии и ученици смениха ролите си

Съдии и ученици смениха ролите си в Пловдив в добилия популярност Час на класа: „Съдът отблизо“, който се проведе  в емблематичната зала №1 на Апелативния съд.  Младежите от чирпанското училище „Пейо К. Яворов“ облякоха тоги на съдии, прокурори и адвокати и „изиграха“ наказателен съдебен процес срещу обвинен в извършване на грабеж на мобилен телефон...

публикувано на 20.04.19 в 17:19

"Празници на Стария град" - с първа награда в национален конкурс

Община Пловдив грабна голямата награда на журито за „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2018“ за събитието „Празници на Стария град“ на Националния конкурс READ& TRAVEL („Чети и пътувай“) за културен туризъм в България. Конкурсът се провежда в рамките ХVІ-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във..

публикувано на 20.04.19 в 17:10

Три дни Пловдив е "Млада синя земя"

Над 100 деца от 6 учебни заведения се включват в започналия днес конкурс от фестивала „Млада синя земя“. Десетото му издание насърчава най-малките пловдивчани да изразят в творчество какво мислят за биоразнообразието и опазването на околната среда.  Еко-надпреварата се съпътства от тематични работилници, игри и арт ателиета под надслов „Да..

публикувано на 20.04.19 в 15:14