Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НБ "Иван Вазов" е в първата тройка с дигитализирани фондове

Годината, която предстои, ще бъде доста интересна и свързана с по-добри времена за културата. Бюджетът за библиотеките се увеличава през последните две години с по 10%, но имаме и  по-големи очаквания. Това увеличение е предназначено за повишаване на стандарта на библиотеките – не само за заплати, но и за издръжка на сградите, подчерта директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев.

По думите му някои библиотеки в страната са в тежко състояние, но НБ „Иван Вазов“, макар и строена през 1974 г., е проектирана и построена  за библиотека и в този смисъл институцията е облагодетелствана.

Минев подчерта, че библиотеките, които са към Министерството на културата, се нуждаят от средства, които ще бъдат насочени и за изпълнението на различни вече стартирали проекти. Работещите специалисти в НБ „Иван Вазом“  получават в момента  СРЗ около 800 лв,  но те трябва непрекъснато да се квалифицират.

Действително проблемът с подбора на кадри е голям, има и огромно количество хора, които имат безпочвени претенции. Аз съм очарован обаче от процента на младите хора, които през последните две години идват при нас  и знаят какво искат.

Пловдивската библиотека в момента е в авангарда на библиотеките, които цифровизират фондовете си.  Тя е в тройката на най-силните страната. увеличен бюджет,За първите 10 месеца на годината са обработени около 105 000 дигитални кадъра. Говорим за издания, които периодично се добавят към дигиталната библиотека  на адрес digital.plovdiv.bg, проект, който Общината спечели преди две години, финансиран от програма BG 08  „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“. Това е единственият случай  в страната, когато Общината е бенефициент на проект, който обединява всички културни институти – уникален проект и резултатът е цифровият портал.

В Пловдив досега са издавани 500 периодични издания от 1850 до 1944 г., от които на портала са качени вече 210 само за една година.

Той обаче е малко известен и за него трябва да се дава повече информация. подчерта още Димитър Минев.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35