Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът не е цената на бензина, а колко бензин можем да си купим

Обективна ли е цената на горивата у нас и спреведливи са исканията з анамаляването й? Въпросът е към Димитър иванов енергиен експерт.

По думите му въпросът за цената на горивата е резултат от сложна преценка и едва ли някой би могъл да я направи комплексно, защото нефтът поскъпна през настоящата и края на миналата година значително. Това се вижда в цял свят, но ние трябва да оценим, че нашето недоволство не е от обективни факти, които следват цените на горивата, а от общото състояние – икономическо и социално, на държавата. 

Според него проверките на КЗК не дават кой знае какви резултати, за да се убеди обществото,  че това е положението, което е реалното.  

Тази проверка няма да доведе до нищо, което да бъде успокоително за обществото, защото то е някак си негативно, разгневено и това е нещо, което всичко го знаем и виждаме, а се правим, че не съществува. Общото състояние в държавата е неудовлетворение от това, което се случва всеки ден около нас. Поводите се сменят – дали ще бъде Държавният регистър, който не работи, майките с деца с увреждания, състоянието на инвалидите и т. н. , и т. н. или проблемът с българите в чужбина – това състояние около нас създава чувството на неудовлетвореност и за неправилно развитие. От друга страна правителството непрекъснато казва вие няма да получите по-добро управление от това, което имате с примери – заетост, увеличаване на доходи. Това създава огромно напрежение – това, което ти казват управляващите и това, което ти чувстваш в себе си.

Нашите акцизи са европейски и те вървят по една скала, която е за цяла Европа, събирането на данъците ни е европейско, а доходите ни не са, отбеляза още Иванов. 

Това е противоречие, пред което ще бъде изправено и настоящето и всяко следващо българско правителство, което поражда нестабилност в държавата, защото основният проблем, който хората чувстват е не колко е цената на бензина, а колко бензин ти купуваш с доходите си. И като се направи съпоставка с Европа виждате, че е три – четири пъти по-малко. 

Въпреки уверенията на управляващите, икономическият растеж е малък, посочи експертът -  той е голям в абсолютни числа – казваме 3,5 – 4 икономически растеж, но той трябва да бъде два пъти по-голям, за да се появи това чувство. А ние не можем да го реализираме, защото нямаме  инвестиции, нямаме куп неща, които биха могли да го създадат това усещане. 

Хората не са доволни, всяка една искра може да запали това недоволство в гняв. Това, което ми направи впечатление от многобройните репортажи от вчера е, че има доста гневни хора излезли. Сега сигурно има 5 или 10, или 15 % от населението, което е доволно от съществуването си, но огромната част не е.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39