МОН предвижда допълнителни средства за иновации в образованието

| обновено на 14.11.18 в 12:59

Министерството на образованието и науката ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас, съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България.

Тя подчерта, че 294 училища в страната са със статут на иновативни. Броят им е увеличен със 100 спрямо предходната година. 

В Пловдивска област училищата с иновации са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. Така регионът  се нарежда на второ място след София, където училищата са 77. 

На 3 декември в столицата  ще се представят всички иновации за 2018-та година от мониторинговия доклад на МОН. Понастоящем общо 25 са използваните приложения в училищата. Иновациите са предимно социални, технологични, организационни и педагогически. Децата проявяват интерес към роботика и смартфон системи, 3D-принтери и др.

Според зам.- кмета по образование Стефан Стоянов до края на 2019 година облачните технологии ще са факт във всички 52 общински училища. Това значи, че всички над 3 000 преподаватели ще имат лични и служебни е- mail за достъп. Паралелно децата от 5 до 12 клас ще имат персонални профили и ще работят в облака с целия ресурс на данните. Целта на Пловдив е едно училище да има изцяло интерактивно оборудване, където всеки ученик има устройство с интернет, каза Стоянов.

Янка Такева, лидер на СБУ към КНСБ заяви на форума, че от преподавателите у нас - 89 % са магистрите, което е най- добрата предпоставка за въвеждане на иновативните технологии в училище. 

Галерия

Още от категорията

14-километрова тапа на АМ "Тракия" край Пазарджик

14-километрова тапа има образувана на автомагистрала „Тракия“ в района на Пазарджик на километри от 75-и до 89-и – съобщи говорителят на областната дирекция на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.  Средната интензивност в този район е 55-60 автомобила в минута, което е изключително високо ниво. От полицията съветват шофьорите,..

публикувано на 26.04.19 в 13:09

Разпети петък е, ден на състрадание

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.  Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син. В този ден, изпълнен със страдание, унижение и безнадеждност,..

обновено на 26.04.19 в 08:39

Безплатна Синя зона за почивните дни

Паркирането в „Синя зона“ ще е безплатно за пловдивчани и гостите на града през четирите почивни дни по случай великденските празници, които започват от 26 април – Разпети петък, и продължават до 29-и – Светли понеделник. Това съобщи директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов. Той напомни, че работното време на „Синя..

обновено на 26.04.19 в 08:39

Полицията засилва контрола си през почивните дни

Множество мерки за безопасност и пълна натовареност на целия полицейски състав оповести Областната дирекция на МВР в Пловдив за Великденските празници.   С охрана на обществения ред, на гражданите и  по пътищата са ангажирани всички екипи на полиция, КАТ и пожарната, съобщи началникът на дирекцията старши комисар Атанас Илков. Още с първия..

публикувано на 26.04.19 в 08:17

На Велики четвъртък деца боядисваха яйца с дядо Николай

На Велики четвъртък Пловдивският митрополит Николай и деца от областта  и сдружение „Паралелен свят“ боядисаха десетки червени великденски яйца.  Дядо Николай благослови малчуганите, помаза бузките им с първото червено боядисано яйце и всички заедно произнесоха молитвата „Отче наш”. Владиката им каза, че са желани гости в храма и им пожела да..

обновено на 25.04.19 в 15:07