Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" оповестиха нарушения на концесията в Куртово Конаре

От фирмата концесионер отхвърлиха обвиненията

Твърдения за корупционна схема в концесията за добив на инертни материали край Куртово Конаре представиха днес в столицата представители на коалицията Демократична България. Спорът "за" или "против" тази концесия е стар, тя бе спирана няколко пъти за отстраняване на нарушения. 

Най-значителните нарушения в тази концесия са две, обясни в интервю за Радио Пловдив съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов. Според него фирмата продава в пъти повече от договореното материали, добити от концесията, на ТЕЦ "Марица Изток 2". Освен това бащата на концесионера също е сключил договор с държавния ТЕЦ за продажба на материали от находището, без да има съответния договор. Има инсталирана трошачка, която е увеличила в пъти над допустимото обема на работа, разказа Сандов. 

Не случайно по 300 камиона на ден тръгват от концесията, просто те добиват повече, отколкото е договорено, без да плащат за допълнително изкопания материал, обясни Сандов. 

Той разказа и за отправени заплахи към членове на Инициативния комитет - както към председателя му Стоян Кънев, така и към други членове, един от които след поредните заплахи починал от инфаркт. 

Проблемът вече е системен, защото институциите не си вършат работата, бе категоричен съпредседателят на "Зелените".

От своя страна Иван Георгиев, управител на фирмата концесионер "Персенк инвест" ООД, обясни, че имат всички необходими документи и не добиват повече от договореното. Имаме договор и годишните ни работни проекти са съгласувани с Министерството на енергетиката, които са принципал, каза той. 

По отношение на обвиненията, че 300 камиони на ден извозват добитото и тормозят жителите, Георгиев обясни, че автомобилите се движат по път от републиканската пътна мрежа и са само част от хилядите возила. 

През последните 2 години проблемът от екологичен стана икономически. Не очаквайте да ви дам отчет колко добиваме, това е търговска тайна, контрира Иван Георгиев.

Той отрече от тяхна страна да са отправяни заплахи към членове на инициативния комитет и заподозря конкуренти да стоят зад тях. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00