Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес глобяват шофьорите без гуми, подходящи за зимни условия

От началото на месеца пътна полиция започна акция “Зима”,  а от днес тече третият й етап. До края на ноември ще има започват засилени проверки по пътищата за това дали се спазва законът.  

От днес всички автомобили трябва да се движат с гуми подходящи за зимни условия. Задължително изискване е е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4 мм. Ако през първата половина на месеца полицаите само отправяха напомняне и препоръки към шофьорите, то считано от днешна дата се глобява, като санкциите са от 50 до 500 лв., според нарушението. Също така е забранено шофирането с гуми с шипове.


Едва ли написаното ще учуди шофьорите, но учудващото е, че въпреки закани, заплахи от глоби и познаване на азбучните истини по тази тема, не малко от тях проявяват завидна упоритост в обратна посока. Най-малката е, че огромният наплив пред гумаджийниците бележи своя пик в последния ден.  

През миналата година в страната са съставени над 1 милион акта за нарушения на шофирането в зимни условия. Глобата за техническа неизправност включва и неизрядни чистачки, не само за гуми.  Санкциите почват от 50 лв, за по-сериозни нарушения са 200 лева, а за тежка степен на неизрядност – 500 лв.

Зимните и летните гуми имат принципна разлика в строежа и конструкцията си, припомнят специалистите. Зимните се махат през лятото, защото са с по-мек състав и образно казано се "разтапят" от жегата. Точно обратното е при летните,  които при студовете се втвърдяват, а на сняг лудешки се пързалят и шофьорите с право ги наричат „галоши“. 

По разбираеми причини хората масово прибягват до зимни гуми втора ръка, но, отново подчертаваме, те трябва да са с дълбочина на грайфера не по-малко от 4 мм. Добре е да сме сигурни в този размер, за да  не чупим пръсти пред шублера на катаджиите, когато попаднем на проверка. А такива вече се правят, на неуточнени от пътна полиция места. 

От утре патрули ще инспектират състоянието на колите по пловдивския участък на магистрала Тракия, както и по пътя Пловдив – Хасково.

Новата седмица се очаква да започне с валежи от  дъжд и мокър сняг, дневните температури рязко ще паднат до между 2 и 9 градуса, изобщо, няма грешка, зимата настъпи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39