Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжарница „Надежда“ дарява надежда

Представяме добрия пример, който дава работа на хора от уязвими групи на пазара на труда, включително и на такива с интелектуални и физически затруднения.

Книжарница с мисия отвори врати по социален проект на сдруженията „Паралелен свят“ и „Да полетим заедно“. В нея вече работят младежи с увреждания, други пък са ангажирани в социално предприятие, в което ще произвежда сувенири и картички. Този проект се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и дава работа на 19 души с различни диагнози.

Идеята се зароди не чак толкова спонтанно, тъй като моя мечта е да създам книжарница и в нея да могат да работят хора, на които мога да помагам. Срещнах се с Кремена Стоянова, която има същата мечта – тя е ръководител на център, в който работят младежи и деца с интелектуална изостаналост. И така просто се случи. Срещнахме се двете, събрахме две мечти и създадохме една надежда, това заяви в интервю за Радио Пловдив Сия Делиева, ръководител на социалното предприятие по проекта и председател на сдружение „Да полетим заедно“.

Ефект още с първите дни

Тези 19 младежи се чувстват невероятно в новата социална среда. Толкова са щастливи, толкова са позитивни. Дори идват половин час по-рано на работа, правят сметки за бъдещето, радват се. Щастливи са, че могат да помагат, да бъдат полезни на обществото, обясни Сия Делиева.

Първо работно място

За всички младежи това е първо работна място. До този момент те са общували само в техния затворен кръг и им е било много трудно, а сега са щастливи, определено са щастливи, разказа ръководителката на социалното предприятие. Те са наети на работа за две години, а финансирането по този проект е само за една година.

Следващата година ние трябва да успеем да се погрижим за тях, за техните заплати и за бъдещето им. Надявам се да осигурим работа не само на тези 19 младежи, а и на много други, гледа в бъдещето Сия Делиева, която не скрива, че има желание да отвори още една книжарница "Надежда".

Приходите от книжарницата са единствено за нуждите на младежите. Вече 4 издателства са подали ръка на новото социално предприятие.

Желаещите могат да подкрепят книжарница „Надежда“, а за целта трябва да я посетят лично или да се свържат по телефона на номер 0896 77 99 29.

Книжарница „Надежда“ се намира на улица „Петко Каравелов“ номер 24.

Цялото интервю със Сия Делиева можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38