Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видимо и невидимо "Ден след ден"

Масово недоволство залива България дни наред. Само вчера протести спряха за часове движението през няколко гранични пункта с Турция и Гърция. Блокади имаше и по магистралите и основните пътища на страната. Шествия и демонстрации на недоволство имаше и в редица градове. До сериозни произшествия не се стигна, а по данни на МВР, в недоволството са се включили 1780 автомобила и 3500 души.

Протестите не спират, днес има нова вълна, протестиращите се заричат да продължат демонстрациите и блокадите.Основните искания – започнали заради високите цени на горивата, протестите вече са заради мизерните заплати и ниския стандарт на живот и с настояване за цялостна смяна на системата.

Има ли всъщност протести? Объркващи са някои твърдения, че медиите ги създават, а недоволство на практика няма.

Кой и как гледа и какво вижда? Виждаме ли очевидното? Като гледаме какво всъщност виждаме? Разговорът ще е с доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Института за изучаване на населението и човека към БАН.

Погледът към Пловдив е през настоящи или предстоящи ремонти:

Община Пловдив ще влезе в частния имот на площад „Централен“, за да ремонтира подлеза на ул. „Гладстон“. Как текат преговорите с 40-те наследници на имота и какво предстои ще научим от репортажа на Иванка Петкова.

Тема с продължение – „разширението“ на бул. „Свобода“ в Пловдив и недоволството на гражданите в района заради унищожаването на зелени площи от парк. Какво точно се строи, кой го строи, има ли разрешение, какви са сроковете за изпълнение, уведомени ли са гражданите?

Участие в почти телеграфен стил и то с неохота от страна на общинската администрация – ще чуем пестеливите изявления на зам.-кмета на район „Централен Тошо Пашов и главния инженер на община Пловдив Йордан Калев, който пряко ръководи проекта. Коментарът от страна на недоволните граждани в района ще е на Анета Крушевска, млада майка, която с двете си деца, както много други жители наблизо, редовно използват парковото пространство, което им се отнема.

Емилия Куюмджиева допълва темата с репортаж за предстоящи ремонти на училища в града с европейски пари.

Ще научим още как Националният дворец на културата ще популяризира Пловдив като Европейска столица на културата. Иванка Петкова разказва за подписания днес меморандум за портньорство между общината и столичната културна институция.

Има и още - бъдете с програма "Ден след ден" на Радио Пловдив и днес от 15 до 17 часа!

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08