Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родопи" обжалва разрешителното за кариера над Брестовица

Намерение на пловдивска фирма да добива строителни материали от местност над село Брестовица породи обществено напрежение. Жителите на селището, прочуто с вината си, се опасяват, че бъдещата кариера ще унищожи лозята им, ще запраши въздуха и ще съсипе здравето и бизнеса им.

Преди дни кметът на Брестовица Любен Радев свика нарочна среща, за да запознае хората с инвестиционното намерение. Те обаче се обявиха твърдо "против" намерението. Готвят и протести, ако започне добивът на строителни материали.

В интервю за Радио Пловдив кметът на община "Родопи" Пламен Спасов обясни, че вече е внесъл жалба чрез МС до ВАС срещу инвестиционното намерение на пловдивската фирма "Бултем" ООД. 

Мотивите най-общо са 3. Предоставените площи се намират в планината и единственият път до равнината минава през село Брестовица. В радиус от 20 км има 5 големи кариери - край Огняново са 2, край Куртово Конаре и още 2 край Белащица. Най-важното е, че теренът за бъдещата кариера попада в НАТУРА 2000, посочи кметът на община "Родопи". 

Надявам се, че съдът ще вземе предвид нашите аргументи и ще отмени разрешението, коментира Пламен Спасов. 

Той посочи, че в община "Родопи" непрекъснато постъпват инвестиционни намерения за добив на строителни материали. До момента са над 20 и на всички сме отказали, заяви кметът. 

По повод протестите срещу кариерите в Белащица, Спасов обясни, че проблемът е от много години, а общината е предприела необходимото по закон. Тук казусът е, че през 70-те години заради тези две кариери беше изградено Околовръстното шосе, в което големи инвестиции са направили общината и собствениците, обясни Спасов.

Цялото интервю с Пламен Спасов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Боряна Маринкова

Мобилно приложение помага да се намери липсващо лекарство

Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства коментира в програма "Ден след ден" новото мобилно приложение   "Намери своето лекарство", което ще помага на пациентите да намерят липсващия им медикамент. То ще бъде в две версии - за Apple и за Android и  може да бъде свалено чрез съответния QR код. "..

публикувано на 29.03.24 в 16:48
Борислав Цеков

Процедурите да се регламентират ясно, а да не са с отворен край

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54