Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9% ръст на инвестициите очакваме догодина

| обновено на 28.11.18 в 16:52

За следващата година прогнозираме реален растеж на инвестициите от около 9 процента, каза в Пловдив заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му, увеличението ще е по показателя брутообразуване в основен капитал. 

Заместник-министърът припомни, че това е част от макроикономическата прогноза на финансовото министерство, върху която е формиран и бюджетът за следващата година. 



Според Борисов ревизираните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции показват не намаляване, а ръст. 

Може би някои от компаниите, които са инвестирали в България в периода 2006-2008  година, в момента изплащат своите дивиденти към компаниите майки или връщат заемите, но нямаме напуснали инвеститори от страната. А и последните данни на БНБ, които отчитат нетния поток, показват растеж, добави Борисов. 

Той участва в Пловдив в бизнес форум за подкрепата за малкия и среден бизнес, организиран от Министерството на икономиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с община Пловдив. 

Програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на Европейската банка за възстановяване и развитие в България е в действие от близо година, но за първи път  днес е представяна пред хора от бизнеса извън столицата. За това време са одобрени 25 проекта-2 от тях на пловдивски фирми, обясни мениджърът на програмата Мирослав Стоянов. 

Той припомня европейската дефниция за малки и средни компании- да имат годишен оборот до 50 милиона евро, стойност на активите до 43 милиона евро и до 250 служители. В така поставената широка рамка попадат почти всички български фирми, или по-точно 99,8 на сто от тях. Все пак условията, които поставя ЕБВР в конкретния случай са - фирмата да съществува от поне 2 години, да има поне 10 служители, както и годишен оборот от поне 2 милиона лева. 

Всъщност по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ ЕБВР плаща 67 на сто или около две трети от стойността на консултантските услуги, които една фирма ползва. Фирмата е свободна сама да избере консултанта си. Практиката досега показва, че времетраенето на проектите е между 3 и 9 месеца. Общата стойност на отпуснатата безвъзмездна помощ на изпълнените досега 25 проекта е 200 000 евро. Банката е проследила резултатите на подпомогнатите фирми и според представените днес данни 68 на сто от тях са увеличили с 30 на сто производителността си.

Програмата за подпомагане на ЕБВР е активна от 1993 година и е прилагана в 29 държави.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн ще дава информация къде, кога,..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24