РЕКЛАМА

"Камбаната" в моноспектакъл на Деян Донков в Пловдив

Нашумелият роман „Комбаната“ на Недялко Славов ще бъде реализиран в спектакъл на Пловдивския драматичен театър.  

Актьорът  Деян Донков  ще  представи в моноспектакъл  романа, който досега има седем издания, и е носител на няколко национални награди.

Романът ме покруси, каза  Деян Донков – изключително чувство за хумор и трагикомичност на образа. Когато го прочетох за първи път, запомних някои сцени за цял живот.  

Странно е, че когато си помислих, че тази книга е за моноспектакъл, в същия ден получих предложението, каза още той.

Изборът на Деян Донков е единствен и безспорен.

Александър Секулов:  Според мен, тази книга носи представата за Деян, в изключителен персонаж, който се изправя срещу целия свят, и срещу природата, и срещу цялото общество.

 Това е първият моноспектакъл на известния актьор. Той ще бъде и режисьор на представлението, а поканата е от драматурга на театъра Александър Секулов и писателя Недялко  Славов.  Двамата  от година и половина мислят  по възможността да се реализира този роман, за който Секулов казва, че е голямо изпитание. В последните 20 години, няма такава книга у нас – книга за истината,  която народа мисли, но никой не казва на глас, книга, която е като златно сечение.  

 Заедно с Деян Донков , драматургът и писателят  ще създават драматургичната основа, но всичко е в движение, предстои.  Този спектакъл е голямо предизвикателство за театъра, поради изключителността на романа,  с  разтърсващо послание.

Този спектакъл може да се направи от смели хора, мъжкари, които не се боят оттова, което мислят, заяви директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

В него присъства и  Дон Кихот, и ние трябва да бъде на върха на копието, добави Деян Донков. Спектакълът трябва да извади сърцата навън !  Тръгвам към него като на живот и смърт !

Засега всичко е в движение, предстои,  Дори сценографът Никола Тороманов още не е прочел текста.

 Работата по спектакъла ще започне от април, премиерата се очаква да бъде в началото на есента. 


Още от категорията

Пловдив е в ТОП класация на „New York Post“

Пловдив отново бе включен в класация за най-добрите туристически дестинации на престижно издание. Градът е акцент в статия на „New York Post“, след като миналата седмица бе рекламиран и от “CNN Travel”.   Пловдив e описан като една от Европейските столици на културата за 2019 година и е нареден между най-добрите дестинации от всички континенти...

обновено на 17.12.18 в 15:13

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 1 5.12. 2018г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“  Шарл Монтескьо. Персийски писма. 298 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Жан Пол Сартр. Погнусата. 244 стр., ок. 4А, Фама, 2018. Димил Стоилов. Децата на Дон Кихот. Белгийски и  други разкази. 241 стр., ок...

публикувано на 17.12.18 в 10:26

Изложба на Найден Станчев в галерия "Дяков"

„Приказка без край“  е надсловът на  живописната изложба на  художника Найден Станчев, която се открива  в галерия „Дяков“. Авторът е представил досега над 10 самостоятелни изложби в родния си град Пловдив и в София, където понастоящем живее и работи. Настоящата изложба е изградена от творби, създадени специално за камерното пространство на..

публикувано на 17.12.18 в 07:17

В "Срещите" разговор за "Пътят на художниците"

Тази събота в "Срещите" ви предлагаме интересен  разговор за любовта на  големите  български художници по книгата на галеристката Красимира Алексиева "Пътят на художниците". Защо творците споделят, че"само това, което е добро и добро по рождение, може да храни любовта"?  И  вярно ли е, че  първото, за което се сещаме, когато чуем думата художник, е..

обновено на 14.12.18 в 16:47

"Небет тепе" е новото двуезично списание на Пловдив

Списанието „ Небет тепе / Nöbettepe ” ще се списва на двата езика и основната му мисия е да популяризира съвременните български творци в Турция, и турските – в България.Това съобщи Кадрие Джасур, главен редактор на новото издание за култура и изкуства в Пловдив.  Кадрие Джесур е   завършила висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски",..

обновено на 14.12.18 в 11:03

Изложба за делото на Константин Иречек в България

Изложба, посветена на Константин Иречек (1854–1918), ще се открие в в къщата-музей „Хр.Г. Данов“ в Стария град.  Акцент в изложбата е престоят на Иречек в България и приносът му за българската история и образование.  Той е автор на първата академична история на България, бил е и министър на просвещението. Носител е на първия златен медал „За..

обновено на 14.12.18 в 11:02

Две изложби на Тодор Дрянков ще има през 2019-а в Пловдив

Известният пловдивски художник  Тодор Дрянков  (1944-2014) ще бъде представен от неговите наследници с две големи изложби през 2019 година. Живописни платна на знаменития пловдивски жудожник Тодор Дрянков, ученик на Златю Бояджиев, посетиха Македония през този месец. В Пловдив неговите творби могат да се видят в залата на Бизнес хотел Пловдив в..

обновено на 14.12.18 в 11:01