"Камбаната" в моноспектакъл на Деян Донков в Пловдив

Нашумелият роман „Комбаната“ на Недялко Славов ще бъде реализиран в спектакъл на Пловдивския драматичен театър.  

Актьорът  Деян Донков  ще  представи в моноспектакъл  романа, който досега има седем издания, и е носител на няколко национални награди.

Романът ме покруси, каза  Деян Донков – изключително чувство за хумор и трагикомичност на образа. Когато го прочетох за първи път, запомних някои сцени за цял живот.  

Странно е, че когато си помислих, че тази книга е за моноспектакъл, в същия ден получих предложението, каза още той.

Изборът на Деян Донков е единствен и безспорен.

Александър Секулов:  Според мен, тази книга носи представата за Деян, в изключителен персонаж, който се изправя срещу целия свят, и срещу природата, и срещу цялото общество.

 Това е първият моноспектакъл на известния актьор. Той ще бъде и режисьор на представлението, а поканата е от драматурга на театъра Александър Секулов и писателя Недялко  Славов.  Двамата  от година и половина мислят  по възможността да се реализира този роман, за който Секулов казва, че е голямо изпитание. В последните 20 години, няма такава книга у нас – книга за истината,  която народа мисли, но никой не казва на глас, книга, която е като златно сечение.  

 Заедно с Деян Донков , драматургът и писателят  ще създават драматургичната основа, но всичко е в движение, предстои.  Този спектакъл е голямо предизвикателство за театъра, поради изключителността на романа,  с  разтърсващо послание.

Този спектакъл може да се направи от смели хора, мъжкари, които не се боят оттова, което мислят, заяви директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

В него присъства и  Дон Кихот, и ние трябва да бъде на върха на копието, добави Деян Донков. Спектакълът трябва да извади сърцата навън !  Тръгвам към него като на живот и смърт !

Засега всичко е в движение, предстои,  Дори сценографът Никола Тороманов още не е прочел текста.

 Работата по спектакъла ще започне от април, премиерата се очаква да бъде в началото на есента. 


Още от категорията

Джон Ленън вдъхновява талантите на Музикалното училище в Пловдив

В Пловдив бе открит барелеф на легендарния бийтълс Джон Ленън.   „Решението барелефът на Джон Ленън да бъде в Пловдив, Европейската столица на културата, е много знаково за нас. Нашият град винаги е бил свързан със свободния дух. Мястото на Ленън е в Пловдив и то в Музикалното училище – където учениците могат да оценят неговата творческа..

публикувано на 23.04.19 в 13:22

Българските писатели са напълно конкурентоспособни на чуждите

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Той се чества от 1996 година с решение на ЮНЕСКО.Издателят Стойо Вартоломеев е категоричен, че българите имат всички основания да отбележат този ден. Той опроверга статистиката, че у нас не се купуват книги и не се чете. Ние издаваме годишно над 250 заглавия. Разчитаме на..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

За писането и копирайтинга с Иванка Могилска

В предаването „Вход свободен“, ви срещаме отблизо с поетесата и писател, копирайтър на свободна практика Иванка Могилска. В рамките на „Младия Пловдив чете“, тя беше на гост на Професионалната Гимназия по Архитектура, строителство и геодезия - "Арх. Камен Петков". Като автор на няколко книги и старомоден читател, както се определя, Иванка..

публикувано на 22.04.19 в 17:12

Шест номинаци „Аскеер“ за „Дебелянов и ангелите“

Спектакълът „Дебелянов и ангелите“ на  Пловдивския драматичен театър е отличен с шест номинации „Аскеер“.  „Дебелянов и ангелите“  е с  6 номинации  в категориите:  „Съвременна българска драматургия” за  Александър Секулов. За  „Режисура”  Диана Добрев е в конкуренция с Явор Гърдев за Наблюдателите и Деян Донков за Любовникът. В категорията..

обновено на 22.04.19 в 15:10

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив "Сто-лица култура" Гина Кафеджиян от фондация „Пловдив 2019“ и Мартен Демирев от партньорската организация в квартал „Таляна“...

обновено на 22.04.19 в 15:10