РЕКЛАМА

Празнуваме Никулден

| обновено на 06.12.18 в 13:41

На 6 декември Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Народът нарича празника Никулден. Светецът, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. 

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. По традиция на трапезата този ден трябва да има риба, най-често шаран.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. По повод празника се отслужват тържествени литургии.

СнимкаДесетки пловдивчани и гости на града се стекоха на днешния храмов празник на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Пловдив


Лично Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в присъствието на свещеници от епархията и цялата страна. 

В служението се включиха Западно и средноевропейският митрополит Антоний, Константийският епископ Яков от Пазарджишката духовна околия, игуменът на Троянския манстир Величкият епископ СионийЗа здраве бе раздаден рибен курбан.

Снимка

Църквата "Свети Николай Мирликийски е най-новият православен храм в Пловдив

Първата копка бе направена на 6 декември 2010 година, а строителството започна на 4 юли 2011 година.Чудотворец"  Строители, дърворезбари и художници посветиха на градежа близо 4 години.

Храмът бе осветен на 9 май 2015 г. – Летния Никулден, от Пловдивския митрополит Николай, който отслужи и първата литургия в него. 

В олтарната част на храма е положена частица от мощите на Николай Чудотворец – светецът покровител на църквата. Те бяха донесени от Кипър специално за церемонията.

Снимка

На Никулден храмов празник отбелязва най-старата църква в Асеновград "Свети Николай Чудотворец". 

Тя е построена върху стар гробищен параклис още през 18 век, а годината на освещаването й - 1821-ва е отбелязана върху голямата храмова икона. 

На днешния празник нова икона на Свети Николай Чудотворец ще посреща вярващите. Тя е дарение, а на нея около образа на светеца са изографисани 10 житейски сцени от живота му. 

Повелителят на водните стихии е сред най-почитаните светци в асеновградския край. Доказателство за това е както градския храм, така и четирите параклиса в Асеновград, кръстени на светеца. По традиция за Никулден над 500 килограма риба се раздава в двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" веднага след празничната света литургия. 

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира в Ликия, югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на Св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Снимка
Снимка

Галерия

Още от категорията

Децата не искат само материални подаръци за Коледа

Стотици писма до Дядо Коледа са изпратили децата от Пловдив тази година. Тези, които вече са ги пуснали в пощата, ще участват и в конкурс за най-красиво писмо. Победителите ще станат ясни до броени дни.  Децата, които продължават да пращат писма до обичания белобрад старец, задължително ще получат отговор.  Впечатление тази година прави това, че..

публикувано на 17.12.18 в 15:57

Родопите очакват туристи от Балканите, Великобритания, Русия

Не толкова Асоциацията  колкото нейни членове и не членове, разбира се, а хората от бизнеса са готови вече да посрещат туристи, заяви изпълнителният директор на Регионална  туристическа асоциация "Родопи" Георги Пампоров.  Дори откриването на сезона се състоя на 8 декември  в Пампорово, така че по отношение на любителите на зимните..

публикувано на 17.12.18 в 11:16

Сам Бог цени свободната воля

Изключително дволен съм от текста, който прочетох на сайта на Светия  Синод на БПЦ, защото явно е, че той е консултиран с компетентни хора  е в съзвучие с всички публикувани назад във времето текстове на Еладската православна църква и на Руската православна църква, които още преди десетилетия излязоха с официални становища по темата  за..

публикувано на 17.12.18 в 10:41

Да твориш добро - хранителна банка за хората в нужда

Складове за безплатни храни за бедните – това е мисията на Стефан Чолаков, който вече четири години изхранва хора в беда. Първата му инициатива тръгва от поставена хладилна витрина на улицата. Кампанията се разраства и Стефан вече прави хранителна банка. Целта му е да открие складове във всички 28 областни центрове.  Засега складове..

обновено на 15.12.18 в 10:12

Базар в помощ на ревматологията на УМБАЛ „Свети Георги“

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България организира благотворителен коледен базар под надслов „С любов и усмивка за Коледа“ в полза на Клиника по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.  Базарът ще се проведе на 15 декемаври от 11:00 до 17:00 ч. в залата на Културен център „Г8“ на ул. „У. Гладстон“ №8 в София..

публикувано на 14.12.18 в 16:14

Дядо Коледа и Снежанка се качват на теснолинейката на 22 декември

В навечерието на Рождество Христово и Нова година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира романтично пътуване с теснолинейката от Септември до Добринище. Поредното наше мероприятие е на 22 декември. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници искаме да създадем положителни емоции за хората. Каним ги на празнично пътуване с..

публикувано на 14.12.18 в 16:13

Да работим постоянно с децата, за да ги опазим на пътя

За непрекъсната работа по превенцията с децата за безопасността на движението – призова награденият „Полицай на годината“ Стойчо Яковски от Пътна полиция – Пловдив. Той бе награден основно за своята дейност в областта на превенцията за безопасност на движението. През годината полицаят е провел лекции и обучение с деца и младежи в 20..

публикувано на 14.12.18 в 16:07