Празнуваме Никулден

| обновено на 06.12.18 в 13:41

На 6 декември Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Народът нарича празника Никулден. Светецът, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. 

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. По традиция на трапезата този ден трябва да има риба, най-често шаран.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. По повод празника се отслужват тържествени литургии.

СнимкаДесетки пловдивчани и гости на града се стекоха на днешния храмов празник на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Пловдив


Лично Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в присъствието на свещеници от епархията и цялата страна. 

В служението се включиха Западно и средноевропейският митрополит Антоний, Константийският епископ Яков от Пазарджишката духовна околия, игуменът на Троянския манстир Величкият епископ СионийЗа здраве бе раздаден рибен курбан.

Снимка

Църквата "Свети Николай Мирликийски е най-новият православен храм в Пловдив

Първата копка бе направена на 6 декември 2010 година, а строителството започна на 4 юли 2011 година.Чудотворец"  Строители, дърворезбари и художници посветиха на градежа близо 4 години.

Храмът бе осветен на 9 май 2015 г. – Летния Никулден, от Пловдивския митрополит Николай, който отслужи и първата литургия в него. 

В олтарната част на храма е положена частица от мощите на Николай Чудотворец – светецът покровител на църквата. Те бяха донесени от Кипър специално за церемонията.

Снимка

На Никулден храмов празник отбелязва най-старата църква в Асеновград "Свети Николай Чудотворец". 

Тя е построена върху стар гробищен параклис още през 18 век, а годината на освещаването й - 1821-ва е отбелязана върху голямата храмова икона. 

На днешния празник нова икона на Свети Николай Чудотворец ще посреща вярващите. Тя е дарение, а на нея около образа на светеца са изографисани 10 житейски сцени от живота му. 

Повелителят на водните стихии е сред най-почитаните светци в асеновградския край. Доказателство за това е както градския храм, така и четирите параклиса в Асеновград, кръстени на светеца. По традиция за Никулден над 500 килограма риба се раздава в двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" веднага след празничната света литургия. 

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира в Ликия, югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на Св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Снимка
Снимка

Галерия

Още от категорията

Не повече от 3 000 стопани у нас прилагат дигитално земеделие

Как изглежда земеделието на бъдещето? Къде е ключът към по – устойчиви резултати в земеделските стопанства всяка година? Как се управляват стопанствата „от птичи поглед“ с изкуствен интелект?  Отговорът е дигиталното земеделие. То беше един от акцентите в програмата на Международната селскостопанска изложба АГРА 2019, чиито домакин е..

публикувано на 21.02.19 в 16:48

Десните умуват за свой представител в ЦИК

Относително спокойно, в отсъствието на депутатите от БСП, парламентът прие правилата за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Те дават възможност свои номинации да правят и извънпарламентарни партии, които обаче имат избрани депутати в Европейския парламент. По темата – интервю с лидера на СДС Румен Христов. РБ не съществува,..

обновено на 21.02.19 в 15:57

Производството на автомобили изисква много

Световен производител на автомобили може да разположи свой завод в България. За тази възможност се говори от доста време, а надеждата за крупна чужда инвестиция у нас се увеличава след тематичен репортаж на международна медиа.   В много предприятия в страната се произвеждат различни автомобилни част и детайли и това заема доста голям процент от..

публикувано на 21.02.19 в 15:29

Търсихме подкрепа от ГЕРБ за машините, не за преференции

Не сме наивници и поради това, че сме свикнали с навика на ГЕРБ да си обръщат мнението на 180 градуса, изчакваме цялата процедура по изборните промени, за да преценим какво е постигнато с тях. Това каза в интервю за предаването "Точно днес" зам. - председателят на правната комисия в парламента и депутат от ДПС Хамид Хамид. Той опроверга думите на..

публикувано на 21.02.19 в 11:47

Умерени оптимисти сме за обещаните промени в ЗМСМА

Кметовете на малки населени места да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който беше одобрен от Министерския съвет. Законопроектът задължава..

публикувано на 21.02.19 в 11:07