Празнуваме Никулден

| обновено на 06.12.18 в 13:41

На 6 декември Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Народът нарича празника Никулден. Светецът, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. 

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. По традиция на трапезата този ден трябва да има риба, най-често шаран.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. По повод празника се отслужват тържествени литургии.

СнимкаДесетки пловдивчани и гости на града се стекоха на днешния храмов празник на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Пловдив


Лично Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в присъствието на свещеници от епархията и цялата страна. 

В служението се включиха Западно и средноевропейският митрополит Антоний, Константийският епископ Яков от Пазарджишката духовна околия, игуменът на Троянския манстир Величкият епископ СионийЗа здраве бе раздаден рибен курбан.

Снимка

Църквата "Свети Николай Мирликийски е най-новият православен храм в Пловдив

Първата копка бе направена на 6 декември 2010 година, а строителството започна на 4 юли 2011 година.Чудотворец"  Строители, дърворезбари и художници посветиха на градежа близо 4 години.

Храмът бе осветен на 9 май 2015 г. – Летния Никулден, от Пловдивския митрополит Николай, който отслужи и първата литургия в него. 

В олтарната част на храма е положена частица от мощите на Николай Чудотворец – светецът покровител на църквата. Те бяха донесени от Кипър специално за церемонията.

Снимка

На Никулден храмов празник отбелязва най-старата църква в Асеновград "Свети Николай Чудотворец". 

Тя е построена върху стар гробищен параклис още през 18 век, а годината на освещаването й - 1821-ва е отбелязана върху голямата храмова икона. 

На днешния празник нова икона на Свети Николай Чудотворец ще посреща вярващите. Тя е дарение, а на нея около образа на светеца са изографисани 10 житейски сцени от живота му. 

Повелителят на водните стихии е сред най-почитаните светци в асеновградския край. Доказателство за това е както градския храм, така и четирите параклиса в Асеновград, кръстени на светеца. По традиция за Никулден над 500 килограма риба се раздава в двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" веднага след празничната света литургия. 

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира в Ликия, югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на Св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Снимка
Снимка

Галерия

Още от категорията

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07

Само 1 % от жертвите на трафик на хора са успели да се спасят

За трета поредна година Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив и БЧК ще участват в организираната от фондация "А 21 България" мащабна информационна кампания против трафика на хора "Поход за свобода". Утре Пловдив ще бъде един от градовете домакини на събитието, което се провежда в над 50 страни и около 150 града.  Походът за свобода..

публикувано на 18.10.19 в 10:14

Готови сме на компромиси, ако в Скопие спрат с глупостите

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел. Срещата на върха е изключително важна за бъдещето на обединена Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания. Франция вече обяви, че е против започването на преговори за..

публикувано на 17.10.19 в 15:25