Празнуваме Никулден

| обновено на 06.12.18 в 13:41

На 6 декември Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Народът нарича празника Никулден. Светецът, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. 

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. По традиция на трапезата този ден трябва да има риба, най-често шаран.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. По повод празника се отслужват тържествени литургии.

СнимкаДесетки пловдивчани и гости на града се стекоха на днешния храмов празник на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Пловдив


Лично Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в присъствието на свещеници от епархията и цялата страна. 

В служението се включиха Западно и средноевропейският митрополит Антоний, Константийският епископ Яков от Пазарджишката духовна околия, игуменът на Троянския манстир Величкият епископ СионийЗа здраве бе раздаден рибен курбан.

Снимка

Църквата "Свети Николай Мирликийски е най-новият православен храм в Пловдив

Първата копка бе направена на 6 декември 2010 година, а строителството започна на 4 юли 2011 година.Чудотворец"  Строители, дърворезбари и художници посветиха на градежа близо 4 години.

Храмът бе осветен на 9 май 2015 г. – Летния Никулден, от Пловдивския митрополит Николай, който отслужи и първата литургия в него. 

В олтарната част на храма е положена частица от мощите на Николай Чудотворец – светецът покровител на църквата. Те бяха донесени от Кипър специално за церемонията.

Снимка

На Никулден храмов празник отбелязва най-старата църква в Асеновград "Свети Николай Чудотворец". 

Тя е построена върху стар гробищен параклис още през 18 век, а годината на освещаването й - 1821-ва е отбелязана върху голямата храмова икона. 

На днешния празник нова икона на Свети Николай Чудотворец ще посреща вярващите. Тя е дарение, а на нея около образа на светеца са изографисани 10 житейски сцени от живота му. 

Повелителят на водните стихии е сред най-почитаните светци в асеновградския край. Доказателство за това е както градския храм, така и четирите параклиса в Асеновград, кръстени на светеца. По традиция за Никулден над 500 килограма риба се раздава в двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" веднага след празничната света литургия. 

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира в Ликия, югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на Св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Снимка
Снимка

Галерия

Още от категорията

Тайнството причастие е най-важното на Велики четвъртък

Университетският преподовател  и специалист по средновековна философия проф. д-р Георги Каприев подчертава значимостта на Велики четвъртък в дните на Страстната седмица - седмицата на Неговите страдания.  Тези събития на подлежат на подмяна и промяна от времето. И християнството не е масовост, то не е лесно достижимо, а и не всекиму е дадено..

публикувано на 25.04.19 в 10:20

На евровота българите ще гласуват и с местни нагласи

Преди старта на предизборната кампания за евроизборите, социологът проф. Петър-Емил Митев  коментира как гейтовете/терасовидните и партийните страсти и страгегии подреждат победителите и подгласниците им - в този момент.  Както и губещите, ако се признаят за такива, което не  е обичайна нашенска практика.  Петър - Емил Митев, председател на..

публикувано на 25.04.19 в 10:13
снимка: Екатерина Костова

В манастира "Света Елисавета" са готови за среща с папа Франциск

Три сестри  от три страни са стопанки на манастира „Света Елисавета“ в Раковски. Най-възрастната е сестра Лоренца от Италия, най-младата сестра Джоти е от Индия. А сестра Елка от България ни посреща с разказ, че принадлежат  към Францисканския орден и тяхната конгрегация е „сестри францисканки, мисионерки на Пресвето сърце Исусово"...

публикувано на 24.04.19 в 16:11

"Дарена кръв за пролята кръв" в памет на загиналите арменци

  „Дарена кръв за пролята кръв“ е мотото на кръводарителската акция, която се провежда в центъра на Пловдив и е организирана от арменската общност в града.  Поводът е днешния ден, на който ежегодно се  почита паметта на жертвите в арменския геноцид от 1915-1923 година.  През 1915 г. в Османската империя е полята кръвта на повече..

публикувано на 24.04.19 в 15:01

Само граждански натиск ще донесе резултати по "Апартаментгейт"

Не мога да се ангажирам с прогноза за още оставки по "Апартаментгейт", но когато говорим за покупки на евтини жилища и имоти на властимащи и на обикновени граждани трябва да правим разлика , каза в интервю за Радио Пловдив журналистът от вестник „Дневник“ Петя Владимирова.  Тази теза, че всички правят така, която се налага напоследък от..

публикувано на 24.04.19 в 14:45