Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеофилмът "Дишай" ще бъде сниман в Пловдив с дрон

Дори субективното усещане на хората в Пловдив е, че въздухът е мръсен, казват създателите на новия клип

| обновено на 06.12.18 в 14:54

Видеофилмът "Дишай" ще бъде заснет в Пловдив през декември от група пловдивчани, загрижени за мръсния въздух в града на тепетата. 

Режисьор и сценарист на филма е Михаил Косев. Той е живял и учил в САЩ повече от 30 години. Връща се в родния му град преди четири години, и от няколко месеци упорито работи за каузата "Да изчистим въздуха на Пловдив". 

Смята, че чрез изкуството ще помогне за информираността на всеки пловдивчанин по темата със силното замърсяване на въздуха особено през зимата, когато се смесват финни прахови частици и от твърдото гориво, и от автомобилите.

Герой на филма е климатичният емигрант. В ролята е Гавраил Гавраилов, който силно вярва, че с преместването му в София си е осигурил една доза по-чист въздух.

Живка Танчева разговаря със създателите на новата видеолента, снимана с дрон.

Всичко се ражда след една среща организирана от сдружението „За земята“. Там Михаил Косев решава, че иска да центрира идеята си - да мислим споделено за чистота на въздуха, който дишаме в Пловдив. Може чрез медийното произведние да стресираме, да разказваме, да провокираме обществото ни, смята авторът.

Как тълкува повлиянието, главният герой във филма Гавраил Гавраилов, самият той редовен докторант по социология в ПУ: Аз се чувствам като климатичен емигрант, защото преди години се преместих от Пловдив в София, тогава имах чести кризи с дишането, и в столицата сега се чувствам много по-добре.

През 2019 когато Пловдив ще е столица на културата в Европа, филмът „Дишай“ ще намери своите зрители като начало само в интернет платформите, социалните медии, а по-късно и като документална лента, която ще се бори с опасния въздух.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Борислав Цеков

Процедурите да се регламентират ясно, а да не са с отворен край

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10