Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За младите Европа е общият им дом

Пловдив отдавна е част от нашата  международна културна  програма във Виена. Тема на петата интердисциплинарна конференция за млади учени и докторанти е посветена на европейската година на  културно наследство 2018 и на предстоящата 2019 г., когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа, подчерта директорът на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена доц. Румяна Конева.

Над 50 участници от 17 университета и образователни институции от Атина, Белград, Берлин, Братислава, Будапеща, Букурещ, Венеция, Виена,  Дъблин,  Киев, Комотини, Лондон, Любляна, Мелитопол,  Фрайбург ще дискутират върху  темата на тазгодишната пета поред интердисциплинарна конференция за студенти – бакалаври, магистри и докторанти: „България и европейското културно наследство“.

Конференцията ще бъде открита на 7-и декември от Н. Пр. д-р Иван Сираков, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия, от Наталия Михалевска, директор на  дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” на Министерството на образоването и науката, и от доц. д-р Румяна Конева, която като бивш лектор по български език, литература и култура в Университета Фрайбург и настоящ директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“,  е особено пристрастна към темата за разпространението на българския език и българската култура в чужбина.

Идеята на конференцията е да се активизира интересът към страната ни от млади чуждестранни лингвисти, културолози, социолози, политолози, изкуствоведи и още специалисти от различни области на хуманитарното знание, за съграждането на един положителен образ на България. Намерението е и да се подкрепят и насърчат изследванията върху уникалния и същевременно европейски характер на българската култура, като интересът се посее у най-младите изследователи, пред които предстои да градят своята научна и професионална кариера. По-амбициозната цел на проекта е да се сподели една „добра практика“ за популяризиране на българската култура в чужбина чрез посредничеството на млади нейни „посланици“ – студенти и докторанти в различни области на знанието – и в колаборация с българските културни институти в чужбина.

Тази година младите учени ще представят своите визии в области като:  България и Европейският съюз, културен трансфер и идентичност, българската идентичност между традициите и европейското настояще, мултикултурализъм: традиции, настояще, перспективи; миграционни процеси, мигриращи мотиви/теми в литературата/езика/изкуството и културата, митове и стереотипи в българската култура, езикът като медиатор или граница, България в медиите и в политическия дискурс.

Всяка първа седмица на декември вече  5 години тук се срещат студенти и доктранти от европейските университети, в които се изучават български език, литература и култура. Това са приятелите на България, културните й посланици, специалисти по България, които ще посветят  някои от годините си на връзките на техните страни с България, каза още в интервю за Радио Пловдив оц. д-р Румяна Конева.

По думите на доц. Конева, младите хора не говорят за разединена  Европа. Те са привърженици на идеята за обединяване и това си личи по ентусиазма и убеждението, че всички живеят в един общ дом.

За повечето от тях досега това е била неизвестна дестинация, но сега се чувстват комфортно сред колегите си – студентите, избрали България за своя бъдеща професия или съдба.

Българо - австрийските  културни отношения датират от 140 г.

Областите, които ще бъдат дискутирани по време на конференцията от младите учени, са „литература и култура“ и „език, етнос и политика“.  Задачата на Българския културен институт е да направи все по-достъпна и популярна представата, че  страната ни не е сред новоприсъединилите се членове на ЕС, а още от Средновековието тя е равен партньор на останалите европейски култури. Още когато се ражда идеята за обединена Европа през 20-те години, България е първата сред Балканските държави, която учредява секцията „ПанЕвропа“ през 1927 г.

Чуйте интервюто с доц. Румяна Конева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42