Близо 2 400 души са дошли през годината в Пловдив и са намерили работа

| обновено на 06.12.18 в 16:59

Пловдив е сред малкото градове в България, в които има приток на работна ръка, а не текучество. Това бе отчетено от Образователно-индустриалният борд в края на 2018 година.

2 400 души е средния годишен прираст на работна ръка в града за последните години и по този показател сме веднага след столицата, посочи икономистът Георги Стоев. Все повече млади хора отиват да учат в чужбина заради качеството на образованието, но са с идеята да се върнат в България и конкретно в Пловдив, посочи той.

72 000 са наетите само в индустрията за последната година, като 38 000 от тях са новите работници. Коефициентът на заетост в Пловдив е 55.4% и това отново е втори показател за страната след София. Произведената продукция в града за последната година е на стойност 17 милиарда лева. 

По данните на Георги Стоев стартовата заплата без бонуси и стимули в индустрията в Пловдив е от 750 до 1000 лева, което прави града атрактивен в привличането на работна сила. IT-секторът държи най-високи нива на заплати, но специалисти в този сектор се търсят не само в Call-центровете, а и в индустрията, посочи Стоев.

Дуалното образование е важен фактор в намирането на квалифицирани кадри за бизнеса и за 2019 година е 1000 ученици да бъдат обхванати, при 200 за настоящата година, бе отчетено още на заседанието на борда.

Още от категорията

Изпариха тумор от бъбрека на 64-годишна жена в УМБАЛ-Пловдив

Медици от Клиниката по урология в “УМБАЛ-Пловдив” „изпариха“ тумор от бъбрека на 64-годишна пловдивчанка. Интервенцията бе извършена под ръководството на началника проф. д-р Димитър Шишков и с помощта на инструмент, конструиран от него. Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерния лазер „Револикс Дуо“, на който направих..

обновено на 23.04.19 в 17:23

Откриха изоставено бебе на паркинг в Пловдив

На място веднага са изпратени полицейски патрул и екип на Спешна помощ. Лекарите установили добро общо състояние на момченцето, което е на видима възраст 5-6 месеца. То е настанено в Клиника по педиатрия  при УМБАЛ “Св. Георги”.  Уведомени са представители на отдела “Закрила на детето”. Полицейските служители са извършили оглед на мястото, разпитани..

публикувано на 23.04.19 в 17:22

И паркът до Пешеходния мост е застрашен от застрояване?

За запазване на градинката до Пешеходния мост и Новотела настояват живеещите в района. Подписка от стотици граждани с искане зелената площ да не бъде застроена беше връчена на лидера на Съюз за Пловдив и общински съветник Дани Каназирева.   Проблемът с парка до Пешеходния мост е изключително остър, защото това единствената зеленина в..

обновено на 23.04.19 в 14:52

В Пловдив вече има барелеф на 28-ия президент на САЩ

Американският посланик Ерик Рубин откри барелеф на Удроу Уилсън в Пловдив.  Образът на на 28-ия президент на САЩ, защитил България в преговорите за Ньойския договор,  е пресъздаден от Стоян Заваринов.  Барелефът е поставен на входа на сградата на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ в район „Южен“.  Ролята, която е изиграл президентът..

публикувано на 23.04.19 в 14:15

Водният проект на Асеновград в капана на фирмени проблеми

Закъснява пуска в експлоатация на Пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград. Забавянето е с близо половин година, а в момента фирмата-изпълнител е в режим на неустойка , обяви кметът на общината Емил Караиванов.  Той посочи, че причините за просрочието са организационни фирмени проблеми, които не зависят от общината, а наложената..

публикувано на 23.04.19 в 14:07