РЕКЛАМА

Близо 2 400 души са дошли през годината в Пловдив и са намерили работа

| обновено на 06.12.18 в 16:59

Пловдив е сред малкото градове в България, в които има приток на работна ръка, а не текучество. Това бе отчетено от Образователно-индустриалният борд в края на 2018 година.

2 400 души е средния годишен прираст на работна ръка в града за последните години и по този показател сме веднага след столицата, посочи икономистът Георги Стоев. Все повече млади хора отиват да учат в чужбина заради качеството на образованието, но са с идеята да се върнат в България и конкретно в Пловдив, посочи той.

72 000 са наетите само в индустрията за последната година, като 38 000 от тях са новите работници. Коефициентът на заетост в Пловдив е 55.4% и това отново е втори показател за страната след София. Произведената продукция в града за последната година е на стойност 17 милиарда лева. 

По данните на Георги Стоев стартовата заплата без бонуси и стимули в индустрията в Пловдив е от 750 до 1000 лева, което прави града атрактивен в привличането на работна сила. IT-секторът държи най-високи нива на заплати, но специалисти в този сектор се търсят не само в Call-центровете, а и в индустрията, посочи Стоев.

Дуалното образование е важен фактор в намирането на квалифицирани кадри за бизнеса и за 2019 година е 1000 ученици да бъдат обхванати, при 200 за настоящата година, бе отчетено още на заседанието на борда.

Още от категорията

Летище "Пловдив" е с нови шефове, очакват се нови полети през 2019 г.

Ново ръководство има летище Пловдив от 14-ти декември, петък. Спас Шуманов поема поста изпълнителен директор на аеропорта на мястото на Христо Щерионов, а бившият депутат от ГЕРБ Стефан Дедев става председател на Съвета на директорите на летището. Заповедта е на министъра на транспорта Росен Желязков и е за срок от три години...

обновено на 17.12.18 в 16:03

Инкасаторите ще засичат тока и по време на празниците

„Eлектроразпределение Юг“ ще отчита електромерите по редовния месечен график и по време на празниците. Целта е, както всеки месец, да се следва редовният график на отчитане на електроенергията за клиентите на дружеството в Югоизточна България.  При отсъствие на абонатите ще бъде оставено съобщение за уговаряне на посещение на инкасатор в удобно..

публикувано на 17.12.18 в 16:03

Малтепе е не само сред "Чудесата на България", но и на света

В Пловдив председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на церемонията по връчването на годишните награди "Чудесата на България".  Сред отличените беше Пловдив, който получи наградата за европейски принос и Археологическият музей в града за мащабните разкрития на могилата Малтепе. Признание е за нас да получим награда за..

обновено на 17.12.18 в 15:13

Паднали тролейни жици блокираха улица

Паднали тролейбусни жици предизвикаха проблеми в движението край магазин „Форум“ в Жилищен район „Тракия“.  При инцидента, станал малко след 9 часа, няма пострадали хора.  До отстраняване на падналите жици временно е спряно движението по ул. "Съединение", в участъка между ул. "Ванче Михайлов" и ул. "Шипка".  Полицейски служители пренасочва..

обновено на 17.12.18 в 13:12

Арестуваха младеж, пребил таксиметров шофьор

18-годишен младеж преби таксиметров шофьор в Пловдив. Клиентът е нанесъл побоя при изпълнение на поръчка рано сутринта в петък.  От ударите шофьорът е получил фракура на ръката. Пострадалият е на 58 години и е сигнализирал за побоя на спешния телефон 112. Побойникът  е задържан от служители на Второ районно управление.  По случая е..

публикувано на 17.12.18 в 13:12

Общината строи компостираща инсталация

Община Пловдив стартира изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Проектът се финансира от Оперативната програма „Околна среда“. За изграждането и оборудването на инсталацията на стойност почти 6 милиона и половина лева без ДДС са обявени две обществени поръчки. Предвидено е изграждането на..

публикувано на 17.12.18 в 11:28

Започва продажба на електронни винетки

От 14.00 часа започва продажбата на електронни винетки. Те могат да се купят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цената им остава същата, както на стикер винетките - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Само за леките автомобили..

обновено на 17.12.18 в 10:30