Близо 2 400 души са дошли през годината в Пловдив и са намерили работа

| обновено на 06.12.18 в 16:59

Пловдив е сред малкото градове в България, в които има приток на работна ръка, а не текучество. Това бе отчетено от Образователно-индустриалният борд в края на 2018 година.

2 400 души е средния годишен прираст на работна ръка в града за последните години и по този показател сме веднага след столицата, посочи икономистът Георги Стоев. Все повече млади хора отиват да учат в чужбина заради качеството на образованието, но са с идеята да се върнат в България и конкретно в Пловдив, посочи той.

72 000 са наетите само в индустрията за последната година, като 38 000 от тях са новите работници. Коефициентът на заетост в Пловдив е 55.4% и това отново е втори показател за страната след София. Произведената продукция в града за последната година е на стойност 17 милиарда лева. 

По данните на Георги Стоев стартовата заплата без бонуси и стимули в индустрията в Пловдив е от 750 до 1000 лева, което прави града атрактивен в привличането на работна сила. IT-секторът държи най-високи нива на заплати, но специалисти в този сектор се търсят не само в Call-центровете, а и в индустрията, посочи Стоев.

Дуалното образование е важен фактор в намирането на квалифицирани кадри за бизнеса и за 2019 година е 1000 ученици да бъдат обхванати, при 200 за настоящата година, бе отчетено още на заседанието на борда.

Още от категорията

Изправят локомотивите на авариралия влак, премиерът Борисов лично се запознава с обстоятелствата

Започна преместването на трите цистерни и двата локомотива, които рано тази сутрин дерайлираха в района на Централна гара в Пловдив.  Две от цистерните вече са вдигнати и преместени в друг коловоз.  В 17,30 са превозени пътници с автобус до гара Филипово, откъдето са хванали влака си. Цистерните от дерайлиралата композиция в района на гара..

публикувано на 16.02.19 в 17:15

НСлС пое разследването на авариралия влак

Екип от  Националната следствена служба се включва в разследването на инцидента с дерайлиралите вагони на Централна гара в Пловдив. Няма пострадали хора и опасност за населението Това увери главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов..

публикувано на 16.02.19 в 14:11

Община Пловдив с отличие за рекламен клип

Община Пловдив бе отличена в категорията за рекламен клип в областта на туризма в рамките на 36-то Международно туристическо изложение „Ваканция & СПА ЕКСПО 2019”. Наградата бе присъдена от компетентно жури за клипа „Пловдив 2019 – всичко се случва #заедно”. Отличието получи директорът на ОИ „Старинен Пловдив” на официална церемония снощи в..

публикувано на 16.02.19 в 10:49

Товарен влак е аварирал в района на Централна гара

Две цистерни от дерайлиралите общо 3 на Централна гара – Пловдив вече са изправени, като в момента се работи по вдигането на локомотивите. Наклонена засега остава само празната цистерна. Припомняме, че инцидент с товарен влак, превозващ пропан-бутан, е стана в района на централната гара в Пловдив.  Сигналът за инцидента е подаден на тел...

обновено на 16.02.19 в 09:10

Трифониада стартира в Златоград

В стария град на Златоград започва традиционната Трифониада.  На мегдана преди обяд  ще се проведе ритуално зарязване на лозята. Конкурс за най-добро вино сред местните любители винари, ще определи най-добрия. А за всички гости и туристи ще има безплатна дегустация на вино и домашно приготвени мезета. Местните фолклорни певчески и танцови състави..

публикувано на 16.02.19 в 09:07