Валя Балканска и диджей Шилер и откриват ЕСК пред 60 000 души

| обновено на 06.12.18 в 17:05

Кукери, гайдари, хористи и изпълнения на лазерни арфи са включени в програмата  за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на 12-ти януари. 

В грандиозния спектакъл под мотото „Ние сме всички цветове“  се включват предимно български артисти, певци и музиканти. 

Самата сцена ще бъде като 30-метрова светлинна скулптура с формата на кула и 350 осветителни тела. Ще се монтира така, че да осигури видимост от 360 градуса. Тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност. Има общо шест нива, от които ще се използват пет.  В основата е разширена с два подиума.  Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника. Сложната конструкция е единствена по рода си, а техническото оборудването ще бъде доставено с двайсет ТИР-а от цяла Европа. Очакват се над  60 хиляди рители в публиката. 

Реализацията на шоуто е на немската компания „Фейз севън“, която има богат опит с провеждането на мащабни събития. Артистичният й директор и основател Свен Сьорен Байер заяви, че иска да  да предостави на зрителите незабравимо преживяване.  Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни  български изпълнения и модерни съвременни технологии.  Репетициите на участниците вече започнаха в новото културно пространство в Тютюневия град. 

Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто с послание за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал. Ще участват над 200 кукери от целия регион и пловдивските хористи с диригент Диан Чобанов. Ансамбъл „Тракия“ ще се представи с нова хореография в стил съвременен танц. Включват се и  гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. От Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще свирят на лазерни арфи. Ще бъдат ангажирани и 150 деца спортните клубове в града.  След основната програма и фойерверките на фона на гласа на Валя Балканска,  с електронна музика продължава германският диджей Шилер, който започва европейското си турне от  Пловдив. 

Предстои да бъдат оповестени местата за буферни паркинги около булевардите „Цар Борис Трети Обединител“ и „Мария Луиза“.


Още от категорията

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди, постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации: Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“. Те ще се включат в прочутия Хор на евреите..

обновено на 16.02.19 в 11:58

В Пловдив започва проектът "Занаятът влиза в махалата"

Проектът "Занаятът влиза в махалата", организиран от фондация "Метаарт" започва на 16-и февруари в Пловдив. Инициативата е част от програмата на "Пловдив - Eвропейска столица на културата 2019", съобщихат от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019".  Пет съботни сутрини през февруари и март в рамките на проекта утвърдени български автори..

обновено на 16.02.19 в 11:58

Божана Апостолова с нов роман

Днес на книжния   пазар излиза новият роман на Божана Апостолова „Завръщането на визона“. Тя започва да пише преди да стане  известна като издателката от “ Жанет45“ . Тогава   критикът Иван Гранитски  написа за нея: „Ражда се новата Багряна“. Днес тя има 30   свои книги, 13 стихосбирки и четири романа. Носител е на почти всички..

обновено на 16.02.19 в 11:57

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди,  постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации : Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“ , Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.  Те ще се включат в прочутия Хор на..

публикувано на 15.02.19 в 10:46

Ученици пеят благотоврително за възрастните хора

Годишен благотоврителен концерт във Военния клуб организират тази вечер подготвителната група ученици от средно училище   "Христо Г. Данов“ и  вокална група "Веселите ноти“. Целта  е да бъдат събрани средства, които да се дарят на Дома за възрастни хора "Свети Василий Велики“.  Идеята за реализиране на концерта е на младия преподавател по музика..

публикувано на 14.02.19 в 06:42