РЕКЛАМА

Валя Балканска и диджей Шилер и откриват ЕСК пред 60 000 души

| обновено на 06.12.18 в 17:05

Кукери, гайдари, хористи и изпълнения на лазерни арфи са включени в програмата  за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на 12-ти януари. 

В грандиозния спектакъл под мотото „Ние сме всички цветове“  се включват предимно български артисти, певци и музиканти. 

Самата сцена ще бъде като 30-метрова светлинна скулптура с формата на кула и 350 осветителни тела. Ще се монтира така, че да осигури видимост от 360 градуса. Тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност. Има общо шест нива, от които ще се използват пет.  В основата е разширена с два подиума.  Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника. Сложната конструкция е единствена по рода си, а техническото оборудването ще бъде доставено с двайсет ТИР-а от цяла Европа. Очакват се над  60 хиляди рители в публиката. 

Реализацията на шоуто е на немската компания „Фейз севън“, която има богат опит с провеждането на мащабни събития. Артистичният й директор и основател Свен Сьорен Байер заяви, че иска да  да предостави на зрителите незабравимо преживяване.  Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни  български изпълнения и модерни съвременни технологии.  Репетициите на участниците вече започнаха в новото културно пространство в Тютюневия град. 

Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто с послание за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал. Ще участват над 200 кукери от целия регион и пловдивските хористи с диригент Диан Чобанов. Ансамбъл „Тракия“ ще се представи с нова хореография в стил съвременен танц. Включват се и  гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. От Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще свирят на лазерни арфи. Ще бъдат ангажирани и 150 деца спортните клубове в града.  След основната програма и фойерверките на фона на гласа на Валя Балканска,  с електронна музика продължава германският диджей Шилер, който започва европейското си турне от  Пловдив. 

Предстои да бъдат оповестени местата за буферни паркинги около булевардите „Цар Борис Трети Обединител“ и „Мария Луиза“.


Още от категорията

Пловдив е в ТОП класация на „New York Post“

Пловдив отново бе включен в класация за най-добрите туристически дестинации на престижно издание. Градът е акцент в статия на „New York Post“, след като миналата седмица бе рекламиран и от “CNN Travel”.   Пловдив e описан като една от Европейските столици на културата за 2019 година и е нареден между най-добрите дестинации от всички континенти...

обновено на 17.12.18 в 15:13

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 1 5.12. 2018г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“  Шарл Монтескьо. Персийски писма. 298 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Жан Пол Сартр. Погнусата. 244 стр., ок. 4А, Фама, 2018. Димил Стоилов. Децата на Дон Кихот. Белгийски и  други разкази. 241 стр., ок...

публикувано на 17.12.18 в 10:26

Изложба на Найден Станчев в галерия "Дяков"

„Приказка без край“  е надсловът на  живописната изложба на  художника Найден Станчев, която се открива  в галерия „Дяков“. Авторът е представил досега над 10 самостоятелни изложби в родния си град Пловдив и в София, където понастоящем живее и работи. Настоящата изложба е изградена от творби, създадени специално за камерното пространство на..

публикувано на 17.12.18 в 07:17

В "Срещите" разговор за "Пътят на художниците"

Тази събота в "Срещите" ви предлагаме интересен  разговор за любовта на  големите  български художници по книгата на галеристката Красимира Алексиева "Пътят на художниците". Защо творците споделят, че"само това, което е добро и добро по рождение, може да храни любовта"?  И  вярно ли е, че  първото, за което се сещаме, когато чуем думата художник, е..

обновено на 14.12.18 в 16:47

"Небет тепе" е новото двуезично списание на Пловдив

Списанието „ Небет тепе / Nöbettepe ” ще се списва на двата езика и основната му мисия е да популяризира съвременните български творци в Турция, и турските – в България.Това съобщи Кадрие Джасур, главен редактор на новото издание за култура и изкуства в Пловдив.  Кадрие Джесур е   завършила висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски",..

обновено на 14.12.18 в 11:03

Изложба за делото на Константин Иречек в България

Изложба, посветена на Константин Иречек (1854–1918), ще се открие в в къщата-музей „Хр.Г. Данов“ в Стария град.  Акцент в изложбата е престоят на Иречек в България и приносът му за българската история и образование.  Той е автор на първата академична история на България, бил е и министър на просвещението. Носител е на първия златен медал „За..

обновено на 14.12.18 в 11:02

Две изложби на Тодор Дрянков ще има през 2019-а в Пловдив

Известният пловдивски художник  Тодор Дрянков  (1944-2014) ще бъде представен от неговите наследници с две големи изложби през 2019 година. Живописни платна на знаменития пловдивски жудожник Тодор Дрянков, ученик на Златю Бояджиев, посетиха Македония през този месец. В Пловдив неговите творби могат да се видят в залата на Бизнес хотел Пловдив в..

обновено на 14.12.18 в 11:01