Валя Балканска и диджей Шилер и откриват ЕСК пред 60 000 души

| обновено на 06.12.18 в 17:05

Кукери, гайдари, хористи и изпълнения на лазерни арфи са включени в програмата  за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на 12-ти януари. 

В грандиозния спектакъл под мотото „Ние сме всички цветове“  се включват предимно български артисти, певци и музиканти. 

Самата сцена ще бъде като 30-метрова светлинна скулптура с формата на кула и 350 осветителни тела. Ще се монтира така, че да осигури видимост от 360 градуса. Тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност. Има общо шест нива, от които ще се използват пет.  В основата е разширена с два подиума.  Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника. Сложната конструкция е единствена по рода си, а техническото оборудването ще бъде доставено с двайсет ТИР-а от цяла Европа. Очакват се над  60 хиляди рители в публиката. 

Реализацията на шоуто е на немската компания „Фейз севън“, която има богат опит с провеждането на мащабни събития. Артистичният й директор и основател Свен Сьорен Байер заяви, че иска да  да предостави на зрителите незабравимо преживяване.  Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни  български изпълнения и модерни съвременни технологии.  Репетициите на участниците вече започнаха в новото културно пространство в Тютюневия град. 

Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто с послание за връзка между миналото и настояще със своите оригинални композиции за кавал. Ще участват над 200 кукери от целия регион и пловдивските хористи с диригент Диан Чобанов. Ансамбъл „Тракия“ ще се представи с нова хореография в стил съвременен танц. Включват се и  гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. От Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще свирят на лазерни арфи. Ще бъдат ангажирани и 150 деца спортните клубове в града.  След основната програма и фойерверките на фона на гласа на Валя Балканска,  с електронна музика продължава германският диджей Шилер, който започва европейското си турне от  Пловдив. 

Предстои да бъдат оповестени местата за буферни паркинги около булевардите „Цар Борис Трети Обединител“ и „Мария Луиза“.


Още от категорията

Джон Ленън вдъхновява талантите на Музикалното училище в Пловдив

В Пловдив бе открит барелеф на легендарния бийтълс Джон Ленън.   „Решението барелефът на Джон Ленън да бъде в Пловдив, Европейската столица на културата, е много знаково за нас. Нашият град винаги е бил свързан със свободния дух. Мястото на Ленън е в Пловдив и то в Музикалното училище – където учениците могат да оценят неговата творческа..

публикувано на 23.04.19 в 13:22

Българските писатели са напълно конкурентоспособни на чуждите

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Той се чества от 1996 година с решение на ЮНЕСКО.Издателят Стойо Вартоломеев е категоричен, че българите имат всички основания да отбележат този ден. Той опроверга статистиката, че у нас не се купуват книги и не се чете. Ние издаваме годишно над 250 заглавия. Разчитаме на..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

За писането и копирайтинга с Иванка Могилска

В предаването „Вход свободен“, ви срещаме отблизо с поетесата и писател, копирайтър на свободна практика Иванка Могилска. В рамките на „Младия Пловдив чете“, тя беше на гост на Професионалната Гимназия по Архитектура, строителство и геодезия - "Арх. Камен Петков". Като автор на няколко книги и старомоден читател, както се определя, Иванка..

публикувано на 22.04.19 в 17:12

Шест номинаци „Аскеер“ за „Дебелянов и ангелите“

Спектакълът „Дебелянов и ангелите“ на  Пловдивския драматичен театър е отличен с шест номинации „Аскеер“.  „Дебелянов и ангелите“  е с  6 номинации  в категориите:  „Съвременна българска драматургия” за  Александър Секулов. За  „Режисура”  Диана Добрев е в конкуренция с Явор Гърдев за Наблюдателите и Деян Донков за Любовникът. В категорията..

обновено на 22.04.19 в 15:10

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в съвместното предаване на програма „Хоризонт“ и Радио Пловдив "Сто-лица култура" Гина Кафеджиян от фондация „Пловдив 2019“ и Мартен Демирев от партньорската организация в квартал „Таляна“...

обновено на 22.04.19 в 15:10