Европа изяде годишните си запаси от риба още през юли

| обновено на 06.12.18 в 15:46

На Никулден в програма "Ден след ден" нарушеното равновесие в световния океан коментира Константин Христов от Световния фонд за дивата природа. Според статистиката световните рибни запаси през последните 40 години са намалели наполовина.

Докато се забавляваме трябва да се замислим откъде идва рибата. Тя е основен източник за препитание на 800 милиона души по света.

От 9 юли Европа е изконсумирала запасите си от риба за цялата година и от този момент разчитаме на внос на риба и рибни продукти за задоволяване на потребителското търсене, т. е.  Европа консумира много повече, отколкото може да улови или отгледа риба. Средно европеецът изяжда 23 кг. риба на година и се нарежда сред челните места в световните класации. 

Българите не са сред първите места по консумация на риба и рибни продукти, но все пак можем да избираме сертифицирана риба – уловена или отгледана по начин, който запазва рибните ресурси в природата, препоръча екоактивистът.

В ЕС всички морски продукти трябва да имат етикети с информация за района на произход и мястото на улов на рибата. Често обаче такива етикети липсват и това е основание да подаваме сигнал до БАБХ, защото не се знае как е уловена и отгледана рибата, както и какъв е нейният произход. 


Природозащитникът даде пример с есетрите, които са на земята от времето на динозаврите, но заради незаконния им улов този вид риба изчезва. Единствената популация на 4 вида есетра е по долното течение на Дунав, което е изключително богатство и ние не можем да си позволим да го изгубим, заради скъпия хайвер за олигарсите.


Според Христов има разбиране в обществото, но темата все още не е достатъчно популярна. Има риби, които въобще не са застрашени от изчезване като шарана, който е задължителен на Никулденската трапеза. Всички живеем в една екосистема, ако искаме да запазим това, което имаме и за нашите деца, режимът на социална отговорност трябва да бъде активен. 


Още от категорията
Серафимовата къща в Свежен

Свежен ревностно пази родовата си памет

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен.  Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков  след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от..

публикувано на 23.04.19 в 16:32

Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“. По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.   През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

БСП не може да разчупи статуквото

Големи изненади на предстоящите избори за Европейски парламент у нас едва ли ще има. Основните партии на този етап са фокусирани върху собствените си проблеми. В подготвителната фаза на кампанията на практика няма  европейски теми. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иво Инджов, политолог и университетски преподавател. Европейските избори..

публикувано на 23.04.19 в 09:57

Александър Йорданов представя "Патриотични уроци"

Пловдивска премиера на новата книга на  доц. д-р Александър Йорданов „Патриотични уроци“ ще се състои  в Регионалния  исторически музей на площад „Съединение“. В дискусията по време на представянето й заедно с автора й ще участват политологът Момчил Дойчев, журналистът Стайко Стоянов и актрисата Валерия Кардашевска.  Сред пропуснатите от..

публикувано на 23.04.19 в 06:49

Искаме ли наши плодове и зеленчуци или ще внасяме?

Целенасочена ли е липсата на стратегии и политики в селското стопанство, както твърдят протестиращи от 13 браншови организации? Доказателство ли е намаляването с 300 % на площите с плодове и зеленчуци у нас само за последните три години?  Кой допуска по магазините да няма български плодове и зеленчуци? Трябва ли да се „хоспитализира“ българското..

обновено на 22.04.19 в 16:43