Европа изяде годишните си запаси от риба още през юли

| обновено на 06.12.18 в 15:46

На Никулден в програма "Ден след ден" нарушеното равновесие в световния океан коментира Константин Христов от Световния фонд за дивата природа. Според статистиката световните рибни запаси през последните 40 години са намалели наполовина.

Докато се забавляваме трябва да се замислим откъде идва рибата. Тя е основен източник за препитание на 800 милиона души по света.

От 9 юли Европа е изконсумирала запасите си от риба за цялата година и от този момент разчитаме на внос на риба и рибни продукти за задоволяване на потребителското търсене, т. е.  Европа консумира много повече, отколкото може да улови или отгледа риба. Средно европеецът изяжда 23 кг. риба на година и се нарежда сред челните места в световните класации. 

Българите не са сред първите места по консумация на риба и рибни продукти, но все пак можем да избираме сертифицирана риба – уловена или отгледана по начин, който запазва рибните ресурси в природата, препоръча екоактивистът.

В ЕС всички морски продукти трябва да имат етикети с информация за района на произход и мястото на улов на рибата. Често обаче такива етикети липсват и това е основание да подаваме сигнал до БАБХ, защото не се знае как е уловена и отгледана рибата, както и какъв е нейният произход. 


Природозащитникът даде пример с есетрите, които са на земята от времето на динозаврите, но заради незаконния им улов този вид риба изчезва. Единствената популация на 4 вида есетра е по долното течение на Дунав, което е изключително богатство и ние не можем да си позволим да го изгубим, заради скъпия хайвер за олигарсите.


Според Христов има разбиране в обществото, но темата все още не е достатъчно популярна. Има риби, които въобще не са застрашени от изчезване като шарана, който е задължителен на Никулденската трапеза. Всички живеем в една екосистема, ако искаме да запазим това, което имаме и за нашите деца, режимът на социална отговорност трябва да бъде активен. 


Още от категорията

Доверието в изборния процес е накърнено

Асоциация „Прозрачност без граници“ не одобрява направените промени в Избирателния кодекс – заяви в интервю за Радио Пловдив програмният директор на организацията Ваня Нушева. „Да, ние искаме да ограничим завинаги купуването на гласове и контролирания вот, но новите промени не са в тази насока“ – заяви Нушева. „Дадохме ясен знак, че сме за..

публикувано на 15.02.19 в 16:06

Отпадането на преференциите е удар върху демокрацията

С новоприетите промени в Избирателния кодекс на практика се отменят преференциите, защото ако за една преференция са нужни 130 000 гласа, те стават неработещи. Това е удар върху демокрацията в България, коментира в интервю за Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Явор Божанков. Той припомни процедурата - до полунощ в сряда заседава извънредната..

публикувано на 15.02.19 в 15:48

Ако преференциите бяха по- високи, нямаше да съм депутат

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски на два пъти използва преференциалния вот в своя полза. Първият път стана общински съветник, а при втория - депутат от ГЕРБ. На последните парламентарни избори той бе поставен на неизбираемото 11-то  място в пловдивската листа на ГЕРБ, но чрез преференциите стигна едно от първите места с над 4 800..

обновено на 15.02.19 в 15:21

Всичко, което Русия прави у нас се гледа със затворени очи

В България има структури, които продължават да вършат работа а Русия- каза Алекс Алексиев в коментар на двата сюжета, които показват съмнения за ефективността на родните ни служби за сигурност. Става дума за венецуелските преводи в българска банка и случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, който се определя като свързан с отравянето на руския..

обновено на 15.02.19 в 15:20

Изолацията е сигурният начин за ограничаване на морбили

След диагностицираните 17 случая на морбили в Благоевградско и спомените на Пловдив за взрива на заболяването в Пловдив през 2017 година разговаряме с проф. Йорданка Стоилова, преподавател в МУ - Пловдив и национален консултант по епидемиология. Според нея заразата сега е дошла отвън, най- вероятно от Македония, където има епидемия на заболяването...

обновено на 15.02.19 в 15:20