РЕКЛАМА

Европа изяде годишните си запаси от риба още през юли

| обновено на 06.12.18 в 15:46

На Никулден в програма "Ден след ден" нарушеното равновесие в световния океан коментира Константин Христов от Световния фонд за дивата природа. Според статистиката световните рибни запаси през последните 40 години са намалели наполовина.

Докато се забавляваме трябва да се замислим откъде идва рибата. Тя е основен източник за препитание на 800 милиона души по света.

От 9 юли Европа е изконсумирала запасите си от риба за цялата година и от този момент разчитаме на внос на риба и рибни продукти за задоволяване на потребителското търсене, т. е.  Европа консумира много повече, отколкото може да улови или отгледа риба. Средно европеецът изяжда 23 кг. риба на година и се нарежда сред челните места в световните класации. 

Българите не са сред първите места по консумация на риба и рибни продукти, но все пак можем да избираме сертифицирана риба – уловена или отгледана по начин, който запазва рибните ресурси в природата, препоръча екоактивистът.

В ЕС всички морски продукти трябва да имат етикети с информация за района на произход и мястото на улов на рибата. Често обаче такива етикети липсват и това е основание да подаваме сигнал до БАБХ, защото не се знае как е уловена и отгледана рибата, както и какъв е нейният произход. 


Природозащитникът даде пример с есетрите, които са на земята от времето на динозаврите, но заради незаконния им улов този вид риба изчезва. Единствената популация на 4 вида есетра е по долното течение на Дунав, което е изключително богатство и ние не можем да си позволим да го изгубим, заради скъпия хайвер за олигарсите.


Според Христов има разбиране в обществото, но темата все още не е достатъчно популярна. Има риби, които въобще не са застрашени от изчезване като шарана, който е задължителен на Никулденската трапеза. Всички живеем в една екосистема, ако искаме да запазим това, което имаме и за нашите деца, режимът на социална отговорност трябва да бъде активен. 


Още от категорията

Децата не искат само материални подаръци за Коледа

Стотици писма до Дядо Коледа са изпратили децата от Пловдив тази година. Тези, които вече са ги пуснали в пощата, ще участват и в конкурс за най-красиво писмо. Победителите ще станат ясни до броени дни.  Децата, които продължават да пращат писма до обичания белобрад старец, задължително ще получат отговор.  Впечатление тази година прави това, че..

публикувано на 17.12.18 в 15:57

Родопите очакват туристи от Балканите, Великобритания, Русия

Не толкова Асоциацията  колкото нейни членове и не членове, разбира се, а хората от бизнеса са готови вече да посрещат туристи, заяви изпълнителният директор на Регионална  туристическа асоциация "Родопи" Георги Пампоров.  Дори откриването на сезона се състоя на 8 декември  в Пампорово, така че по отношение на любителите на зимните..

публикувано на 17.12.18 в 11:16

Сам Бог цени свободната воля

Изключително дволен съм от текста, който прочетох на сайта на Светия  Синод на БПЦ, защото явно е, че той е консултиран с компетентни хора  е в съзвучие с всички публикувани назад във времето текстове на Еладската православна църква и на Руската православна църква, които още преди десетилетия излязоха с официални становища по темата  за..

публикувано на 17.12.18 в 10:41

Да твориш добро - хранителна банка за хората в нужда

Складове за безплатни храни за бедните – това е мисията на Стефан Чолаков, който вече четири години изхранва хора в беда. Първата му инициатива тръгва от поставена хладилна витрина на улицата. Кампанията се разраства и Стефан вече прави хранителна банка. Целта му е да открие складове във всички 28 областни центрове.  Засега складове..

обновено на 15.12.18 в 10:12

Базар в помощ на ревматологията на УМБАЛ „Свети Георги“

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България организира благотворителен коледен базар под надслов „С любов и усмивка за Коледа“ в полза на Клиника по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.  Базарът ще се проведе на 15 декемаври от 11:00 до 17:00 ч. в залата на Културен център „Г8“ на ул. „У. Гладстон“ №8 в София..

публикувано на 14.12.18 в 16:14

Дядо Коледа и Снежанка се качват на теснолинейката на 22 декември

В навечерието на Рождество Христово и Нова година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира романтично пътуване с теснолинейката от Септември до Добринище. Поредното наше мероприятие е на 22 декември. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници искаме да създадем положителни емоции за хората. Каним ги на празнично пътуване с..

публикувано на 14.12.18 в 16:13

Да работим постоянно с децата, за да ги опазим на пътя

За непрекъсната работа по превенцията с децата за безопасността на движението – призова награденият „Полицай на годината“ Стойчо Яковски от Пътна полиция – Пловдив. Той бе награден основно за своята дейност в областта на превенцията за безопасност на движението. През годината полицаят е провел лекции и обучение с деца и младежи в 20..

публикувано на 14.12.18 в 16:07