Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив е на пето място по Индекс за дигитално управление

| обновено на 07.12.18 в 14:19

Индекс за дигитално управление 2018 представи днес Института за икономическа политика.

Целта на изследването е да се провери как най-големите български общини – 27-те областни центъра, се представят по показателите за дигитално управление и онлайн присъствие. Тези показатели са  са част от международно призната методология. Бургас, София и Габрово са с най-висок индекс за дигитално управление. Община Пловдив се нарежда на пето място.

Бургас води класацията за четвърта поредна година и има 55 точки в този индекс. Общината се представя най-силно в категория съдържание и гражданско участие.

На второ място е София с 54,56 точки. Столичната община изпреварва Бургас в областта на сигурността и защитата на личните данни, както и по показателя за електронни услуги. Габрово е на трето място с 49,37 точки, като най-силно се представя по критериите използваемост и съдържание, особено по отношение на финансовата отчетност. 

Хасково минава на 4-о място, от 9-о място на предишната класация, с 46 точки, а Пловдив запазва петата си позиция. 

Индексът съдържа показатели сигурност и защита на личните данни, използваемост и съдържание, предлагани електронни услуги и гражданско участие. Класацията по сигурност и защита на личните данни води Столичната община, следвана от Стара Загора и Бургас. 
По критерия за използваемост общините се представят сравнително добре, като първите три места са на София, Разград и Пловдив. Препоръката е да се обобщава информацията по определени категории, да се подобрят формите за обратна връзка и да има карта на сайта, каквато, според анализаторите, често липсва.

По показателя за съдържание най-добре се представят Бургас, Габрово и Сливен. 

При предлагането на електронни услуги експертите констатират сериозен напредък при електронното заплащане на местни данъци и такси, както и все по-често навлизане на формите за подаване на оплаквания при обратна връзка. На първите три места за предлагане на електронни услуги са София, Стара Загора и Пловдив.

По отношение на гражданското участие най-разпространената практика е профил във Фейсбук. Твърде малко общини обаче предоставят възможност за попълване на обратна връзка, почти липсват възможности за директно обсъждане, смятат от Института. 

Тази година анализаторите са въвели и нов компонент - проследяване на финансовата отчетност на общините онлайн. Общини като София и Варна са подобрили прозрачността на своите отчети, Габрово също е сред общините, които са прозрачни и имат пълен набор от финансова информация.

Напред в класацията се придвижва Община Смолян, която тази година е на 17-то място.

От една първоначално доста ниска база - 21 място през миналата година, сега се отчита известно подобрение. Основната причина за подобряване на резултатите тук отново е категорията "Сигурност и защита на личните данни". До миналата година Община Смолян беше една от общините, която на практика регистрираше нулев резултат в тази категория. 


Назад в класацията остава Община Пазарджик. Тя се нарежда на 23-то място. Миналата година по Индекс за дигитално управление тя е била на 24 място. 


Ние преди 4 години започнахме да прилагаме тази методология, адаптирайки я към спецификите и нуждите на българската администрация и съответните нормативни практики. Целта не е да порицаваме някого или пък да наказваме общините за лошото им представяне, а по-скоро да представим тенденциите, да  насърчаваме тези, които се представят малко по-добре, по-иновативни са и са склонни да търсят добрите практики  по отношение на тяхната прозрачност и отчетност пред гражданите в тази нова среда на дигитална концентрация.Мониторингът на финансовата отчетност е новият компонент в изследването, което започнахме да правим миналата година. Община Пловдив като цяло няма съществени вариации по отношение на финансовата отчетност, публикува се годишният финансов отчет, но  изостава малко спрямо други по-големи общини по отношение комуникацията на тази  финансова политика. Тя се нарежда на пето място по Индекса за дигитално управление, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Трифонова, старши анализатор на Института за икономическа политика.


Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08