РЕКЛАМА

Община Пловдив е на пето място по Индекс за дигитално управление

| обновено на 07.12.18 в 14:19

Индекс за дигитално управление 2018 представи днес Института за икономическа политика.

Целта на изследването е да се провери как най-големите български общини – 27-те областни центъра, се представят по показателите за дигитално управление и онлайн присъствие. Тези показатели са  са част от международно призната методология. Бургас, София и Габрово са с най-висок индекс за дигитално управление. Община Пловдив се нарежда на пето място.

Бургас води класацията за четвърта поредна година и има 55 точки в този индекс. Общината се представя най-силно в категория съдържание и гражданско участие.

На второ място е София с 54,56 точки. Столичната община изпреварва Бургас в областта на сигурността и защитата на личните данни, както и по показателя за електронни услуги. Габрово е на трето място с 49,37 точки, като най-силно се представя по критериите използваемост и съдържание, особено по отношение на финансовата отчетност. 

Хасково минава на 4-о място, от 9-о място на предишната класация, с 46 точки, а Пловдив запазва петата си позиция. 

Индексът съдържа показатели сигурност и защита на личните данни, използваемост и съдържание, предлагани електронни услуги и гражданско участие. Класацията по сигурност и защита на личните данни води Столичната община, следвана от Стара Загора и Бургас. 
По критерия за използваемост общините се представят сравнително добре, като първите три места са на София, Разград и Пловдив. Препоръката е да се обобщава информацията по определени категории, да се подобрят формите за обратна връзка и да има карта на сайта, каквато, според анализаторите, често липсва.

По показателя за съдържание най-добре се представят Бургас, Габрово и Сливен. 

При предлагането на електронни услуги експертите констатират сериозен напредък при електронното заплащане на местни данъци и такси, както и все по-често навлизане на формите за подаване на оплаквания при обратна връзка. На първите три места за предлагане на електронни услуги са София, Стара Загора и Пловдив.

По отношение на гражданското участие най-разпространената практика е профил във Фейсбук. Твърде малко общини обаче предоставят възможност за попълване на обратна връзка, почти липсват възможности за директно обсъждане, смятат от Института. 

Тази година анализаторите са въвели и нов компонент - проследяване на финансовата отчетност на общините онлайн. Общини като София и Варна са подобрили прозрачността на своите отчети, Габрово също е сред общините, които са прозрачни и имат пълен набор от финансова информация.

Напред в класацията се придвижва Община Смолян, която тази година е на 17-то място.

От една първоначално доста ниска база - 21 място през миналата година, сега се отчита известно подобрение. Основната причина за подобряване на резултатите тук отново е категорията "Сигурност и защита на личните данни". До миналата година Община Смолян беше една от общините, която на практика регистрираше нулев резултат в тази категория. 


Назад в класацията остава Община Пазарджик. Тя се нарежда на 23-то място. Миналата година по Индекс за дигитално управление тя е била на 24 място. 


Ние преди 4 години започнахме да прилагаме тази методология, адаптирайки я към спецификите и нуждите на българската администрация и съответните нормативни практики. Целта не е да порицаваме някого или пък да наказваме общините за лошото им представяне, а по-скоро да представим тенденциите, да  насърчаваме тези, които се представят малко по-добре, по-иновативни са и са склонни да търсят добрите практики  по отношение на тяхната прозрачност и отчетност пред гражданите в тази нова среда на дигитална концентрация.Мониторингът на финансовата отчетност е новият компонент в изследването, което започнахме да правим миналата година. Община Пловдив като цяло няма съществени вариации по отношение на финансовата отчетност, публикува се годишният финансов отчет, но  изостава малко спрямо други по-големи общини по отношение комуникацията на тази  финансова политика. Тя се нарежда на пето място по Индекса за дигитално управление, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Трифонова, старши анализатор на Института за икономическа политика.


Снимка

Още от категорията

Пловдивчани вече се записват доброволци за „Пловдив 2019“

Кметът Иван Тотев се включи в доброволческа информационна кампания, организирана от Фондация „Пловдив 2019“.  В съботния ден той заедно с доброволци, изпълнителния директор на  фондацията Кирил Велчев и част от екипа информираха гражданите за програмата и раздаваха в мол „Пловдив Плаза“ брошури за откриващия уикенд на Пловдив – Европейска..

публикувано на 15.12.18 в 18:02

24 пълни от 149 отличници в Университета по хранителни технологии

Абсолвентите от Университета по хранителни технологии получиха своите дипломи на тържествена церемония днес. Общо 681 са завършващите – 424 бакалаври и 257 магистри. Отличниците са 149, а постигналите пълен „Отличен“ – 24. По думите на ректора  проф. д. т. н. инж. Кольо Динков специалистите, които получават квалификацията си в Университета..

публикувано на 15.12.18 в 13:44

4 звездните хотели в Пловдив са предпочитан избор за българи и чужденци

С 8 на сто са се увеличили местата за настаняване в Пловдивска област за 1 година, отчитат от Териториалното статистическо бюро Юг.  С най-висока заетост през октомври тази година са били хотелите с категория 4 и 5 звезди-42,7%. Като цяло заетостта на леглата намалява спрямо октомври 2017 г. с 1.6 процентни пункта. Пренощувалите туристи обаче през..

обновено на 15.12.18 в 10:10

Септември и шест села са без ток незнайно докога

Авария остави без ток град Септември и още шест села в района. Това блокира работата в целия град. В момента аварийни екипи работят по отстраняването на повредата.  На този етап не може да се прогнозира кога електрозахранването ще бъде възстановено, затова от енергодружеството се извиняват на потребителите за неудобството.

публикувано на 14.12.18 в 16:59

Готов е проектът за обновяване на Дондуковата градина и близкия площад

Проект за ремонт на пространството между ул. „Христо Г. Данов“, „Бетовен“,  Дондуковата градина и бул. „Шести септември“, в което влиза и площадното пространство пред Дома на младоженците, е подготвила администрацията на район „Централен“.  Целият проект за ремонт на градината и възстановяване на настилките е на стойност 4 млн. лв. , съобщи кметът..

обновено на 14.12.18 в 16:27

Въпреки студа на Бунарджика се работи усилено

Вече е изградена предвидената по проекта подпорна стена, строи се помпено съоръжение за работата на акведуктите, тъй като преди водата на самотек е стигала до водните огледала и после се е оттичала в градската канализация, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  По съвременните изисквания водата трябва да е циркулационна, като за целта..

обновено на 14.12.18 в 16:26

Възстановяват поста на КАТ на изхода на Пловдив за Карлово

53 660 лева ще дари община Пловдив на МВР – Пловдив за възстановяването на КПП-то на ул. Васил Левски на пътя за Карлово.  Очакването за ръст на туристите през 2019-та година, когато градът ни ще бъде ЕСК, както и гарантирането на сигурността на гражданите са сред посочените причини от кмета Иван Тотев да поиска от Общинския съвет отпускането..

публикувано на 14.12.18 в 16:22