Община Пловдив е на пето място по Индекс за дигитално управление

| обновено на 07.12.18 в 14:19

Индекс за дигитално управление 2018 представи днес Института за икономическа политика.

Целта на изследването е да се провери как най-големите български общини – 27-те областни центъра, се представят по показателите за дигитално управление и онлайн присъствие. Тези показатели са  са част от международно призната методология. Бургас, София и Габрово са с най-висок индекс за дигитално управление. Община Пловдив се нарежда на пето място.

Бургас води класацията за четвърта поредна година и има 55 точки в този индекс. Общината се представя най-силно в категория съдържание и гражданско участие.

На второ място е София с 54,56 точки. Столичната община изпреварва Бургас в областта на сигурността и защитата на личните данни, както и по показателя за електронни услуги. Габрово е на трето място с 49,37 точки, като най-силно се представя по критериите използваемост и съдържание, особено по отношение на финансовата отчетност. 

Хасково минава на 4-о място, от 9-о място на предишната класация, с 46 точки, а Пловдив запазва петата си позиция. 

Индексът съдържа показатели сигурност и защита на личните данни, използваемост и съдържание, предлагани електронни услуги и гражданско участие. Класацията по сигурност и защита на личните данни води Столичната община, следвана от Стара Загора и Бургас. 
По критерия за използваемост общините се представят сравнително добре, като първите три места са на София, Разград и Пловдив. Препоръката е да се обобщава информацията по определени категории, да се подобрят формите за обратна връзка и да има карта на сайта, каквато, според анализаторите, често липсва.

По показателя за съдържание най-добре се представят Бургас, Габрово и Сливен. 

При предлагането на електронни услуги експертите констатират сериозен напредък при електронното заплащане на местни данъци и такси, както и все по-често навлизане на формите за подаване на оплаквания при обратна връзка. На първите три места за предлагане на електронни услуги са София, Стара Загора и Пловдив.

По отношение на гражданското участие най-разпространената практика е профил във Фейсбук. Твърде малко общини обаче предоставят възможност за попълване на обратна връзка, почти липсват възможности за директно обсъждане, смятат от Института. 

Тази година анализаторите са въвели и нов компонент - проследяване на финансовата отчетност на общините онлайн. Общини като София и Варна са подобрили прозрачността на своите отчети, Габрово също е сред общините, които са прозрачни и имат пълен набор от финансова информация.

Напред в класацията се придвижва Община Смолян, която тази година е на 17-то място.

От една първоначално доста ниска база - 21 място през миналата година, сега се отчита известно подобрение. Основната причина за подобряване на резултатите тук отново е категорията "Сигурност и защита на личните данни". До миналата година Община Смолян беше една от общините, която на практика регистрираше нулев резултат в тази категория. 


Назад в класацията остава Община Пазарджик. Тя се нарежда на 23-то място. Миналата година по Индекс за дигитално управление тя е била на 24 място. 


Ние преди 4 години започнахме да прилагаме тази методология, адаптирайки я към спецификите и нуждите на българската администрация и съответните нормативни практики. Целта не е да порицаваме някого или пък да наказваме общините за лошото им представяне, а по-скоро да представим тенденциите, да  насърчаваме тези, които се представят малко по-добре, по-иновативни са и са склонни да търсят добрите практики  по отношение на тяхната прозрачност и отчетност пред гражданите в тази нова среда на дигитална концентрация.Мониторингът на финансовата отчетност е новият компонент в изследването, което започнахме да правим миналата година. Община Пловдив като цяло няма съществени вариации по отношение на финансовата отчетност, публикува се годишният финансов отчет, но  изостава малко спрямо други по-големи общини по отношение комуникацията на тази  финансова политика. Тя се нарежда на пето място по Индекса за дигитално управление, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Трифонова, старши анализатор на Института за икономическа политика.


Снимка

Още от категорията

БСП напуска парламента

На днешното си заседание НС на БСП прие обръщение към всички български граждани и политически партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.   „Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността,..

публикувано на 17.02.19 в 15:45

Черните кутии на локомотивите потвърждават скоростта на влака

Управителят на „Булмаркет рейл карго“ Петър Ганев е категоричен, че локомотивът на дерайлиралата в Пловдив композиция с пропан - бутан, е бил в изправено състояние.  Мога да потвърдя с документи, че локомотивите са изправни. Минали са техническите прегледи по нормативи , заяви пред Радио Пловдив Ганев. Според него е случайно..

публикувано на 17.02.19 в 13:46

Асеновградчани се включиха в похода-поклонение в памет на Апостола

Много асеновградчани се включиха в традиционния поход-поклонение до манастира "Света Петка Мулдавска" по случай 146-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски. Мястото не е случайно, защото в светата обител има кътче, намиращо се в южната част на западното крило, под бившата игуменица, в което се смята, че се е крил..

публикувано на 17.02.19 в 13:07
Красимир Папукчийски

НКЖИ отхвърли версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Двата локомотива, които дерайлираха вчера на Централна гара в Пловдив, вече са в Локомотивното депо за техническа експертиза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив  генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Данните от черните кутии на машините вече са свалени и предстои да бъдат разчетени...

публикувано на 17.02.19 в 10:45

Двата дерайлирали локомотива са изправени, а цистерните са изтеглени

Цистерните с пропан – бутан от дерайлиралия в събота рано сутринта влак на Централна гара Пловдив са изтеглени късно снощи, а двата локомотива са изправени, съобщи директорът на ОДП Пловдив старши комисар Атанас Илков. На гарата в момента са само локомотивите. Днес ще бъдат остранени щетите по релсовия път и ще продължат огледите на разследващите...

публикувано на 17.02.19 в 08:48