Община Пловдив е на пето място по Индекс за дигитално управление

| обновено на 07.12.18 в 14:19

Индекс за дигитално управление 2018 представи днес Института за икономическа политика.

Целта на изследването е да се провери как най-големите български общини – 27-те областни центъра, се представят по показателите за дигитално управление и онлайн присъствие. Тези показатели са  са част от международно призната методология. Бургас, София и Габрово са с най-висок индекс за дигитално управление. Община Пловдив се нарежда на пето място.

Бургас води класацията за четвърта поредна година и има 55 точки в този индекс. Общината се представя най-силно в категория съдържание и гражданско участие.

На второ място е София с 54,56 точки. Столичната община изпреварва Бургас в областта на сигурността и защитата на личните данни, както и по показателя за електронни услуги. Габрово е на трето място с 49,37 точки, като най-силно се представя по критериите използваемост и съдържание, особено по отношение на финансовата отчетност. 

Хасково минава на 4-о място, от 9-о място на предишната класация, с 46 точки, а Пловдив запазва петата си позиция. 

Индексът съдържа показатели сигурност и защита на личните данни, използваемост и съдържание, предлагани електронни услуги и гражданско участие. Класацията по сигурност и защита на личните данни води Столичната община, следвана от Стара Загора и Бургас. 
По критерия за използваемост общините се представят сравнително добре, като първите три места са на София, Разград и Пловдив. Препоръката е да се обобщава информацията по определени категории, да се подобрят формите за обратна връзка и да има карта на сайта, каквато, според анализаторите, често липсва.

По показателя за съдържание най-добре се представят Бургас, Габрово и Сливен. 

При предлагането на електронни услуги експертите констатират сериозен напредък при електронното заплащане на местни данъци и такси, както и все по-често навлизане на формите за подаване на оплаквания при обратна връзка. На първите три места за предлагане на електронни услуги са София, Стара Загора и Пловдив.

По отношение на гражданското участие най-разпространената практика е профил във Фейсбук. Твърде малко общини обаче предоставят възможност за попълване на обратна връзка, почти липсват възможности за директно обсъждане, смятат от Института. 

Тази година анализаторите са въвели и нов компонент - проследяване на финансовата отчетност на общините онлайн. Общини като София и Варна са подобрили прозрачността на своите отчети, Габрово също е сред общините, които са прозрачни и имат пълен набор от финансова информация.

Напред в класацията се придвижва Община Смолян, която тази година е на 17-то място.

От една първоначално доста ниска база - 21 място през миналата година, сега се отчита известно подобрение. Основната причина за подобряване на резултатите тук отново е категорията "Сигурност и защита на личните данни". До миналата година Община Смолян беше една от общините, която на практика регистрираше нулев резултат в тази категория. 


Назад в класацията остава Община Пазарджик. Тя се нарежда на 23-то място. Миналата година по Индекс за дигитално управление тя е била на 24 място. 


Ние преди 4 години започнахме да прилагаме тази методология, адаптирайки я към спецификите и нуждите на българската администрация и съответните нормативни практики. Целта не е да порицаваме някого или пък да наказваме общините за лошото им представяне, а по-скоро да представим тенденциите, да  насърчаваме тези, които се представят малко по-добре, по-иновативни са и са склонни да търсят добрите практики  по отношение на тяхната прозрачност и отчетност пред гражданите в тази нова среда на дигитална концентрация.Мониторингът на финансовата отчетност е новият компонент в изследването, което започнахме да правим миналата година. Община Пловдив като цяло няма съществени вариации по отношение на финансовата отчетност, публикува се годишният финансов отчет, но  изостава малко спрямо други по-големи общини по отношение комуникацията на тази  финансова политика. Тя се нарежда на пето място по Индекса за дигитално управление, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Трифонова, старши анализатор на Института за икономическа политика.


Снимка

Още от категорията

Близо 600 000 избиратели гласуват в Пловдив и областта на евровота

477 са избирателните секции в Община Пловдив за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. в т.ч. 5 бр. избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 бр. избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. 5-те секции  за..

публикувано на 25.05.19 в 17:17

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев

Заради иск на Антикорупционната комисия за над 9 милиона лева Пазарджишкият окръжен съд запорира сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев, на съпругата му и на свързани с тях фирми.  Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество.  Решението  е на база шест тома доказателствен материал, част от който е и прословутото..

обновено на 25.05.19 в 10:25

Днес е "Ден за размисъл" - без политическа агитация и социологически проучвания!

Днес е ден за размисъл преди утрешния вот, с който ще бъдат избрани 17-те български представители в Европейският парламент.  11 661-а са избирателните секции в страната, които ще бъдат подготвени за гласуването.   Забрани за политическите субекти и социологическите агенции действат в днешния ден за размисъл.  Не може да се извършва политическа..

обновено на 25.05.19 в 09:24

Чудно време в Пловдив обещават синоптиците!

Днес над страната ще е предимно слънчево.  Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса.  След пладне над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, на места придружени с гръмотевици.  Също следобед над планините на места ще превали и прегърми. 

публикувано на 25.05.19 в 08:39

Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия.  Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на..

обновено на 24.05.19 в 16:51