Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив е на пето място по Индекс за дигитално управление

| обновено на 07.12.18 в 14:19

Индекс за дигитално управление 2018 представи днес Института за икономическа политика.

Целта на изследването е да се провери как най-големите български общини – 27-те областни центъра, се представят по показателите за дигитално управление и онлайн присъствие. Тези показатели са  са част от международно призната методология. Бургас, София и Габрово са с най-висок индекс за дигитално управление. Община Пловдив се нарежда на пето място.

Бургас води класацията за четвърта поредна година и има 55 точки в този индекс. Общината се представя най-силно в категория съдържание и гражданско участие.

На второ място е София с 54,56 точки. Столичната община изпреварва Бургас в областта на сигурността и защитата на личните данни, както и по показателя за електронни услуги. Габрово е на трето място с 49,37 точки, като най-силно се представя по критериите използваемост и съдържание, особено по отношение на финансовата отчетност. 

Хасково минава на 4-о място, от 9-о място на предишната класация, с 46 точки, а Пловдив запазва петата си позиция. 

Индексът съдържа показатели сигурност и защита на личните данни, използваемост и съдържание, предлагани електронни услуги и гражданско участие. Класацията по сигурност и защита на личните данни води Столичната община, следвана от Стара Загора и Бургас. 
По критерия за използваемост общините се представят сравнително добре, като първите три места са на София, Разград и Пловдив. Препоръката е да се обобщава информацията по определени категории, да се подобрят формите за обратна връзка и да има карта на сайта, каквато, според анализаторите, често липсва.

По показателя за съдържание най-добре се представят Бургас, Габрово и Сливен. 

При предлагането на електронни услуги експертите констатират сериозен напредък при електронното заплащане на местни данъци и такси, както и все по-често навлизане на формите за подаване на оплаквания при обратна връзка. На първите три места за предлагане на електронни услуги са София, Стара Загора и Пловдив.

По отношение на гражданското участие най-разпространената практика е профил във Фейсбук. Твърде малко общини обаче предоставят възможност за попълване на обратна връзка, почти липсват възможности за директно обсъждане, смятат от Института. 

Тази година анализаторите са въвели и нов компонент - проследяване на финансовата отчетност на общините онлайн. Общини като София и Варна са подобрили прозрачността на своите отчети, Габрово също е сред общините, които са прозрачни и имат пълен набор от финансова информация.

Напред в класацията се придвижва Община Смолян, която тази година е на 17-то място.

От една първоначално доста ниска база - 21 място през миналата година, сега се отчита известно подобрение. Основната причина за подобряване на резултатите тук отново е категорията "Сигурност и защита на личните данни". До миналата година Община Смолян беше една от общините, която на практика регистрираше нулев резултат в тази категория. 


Назад в класацията остава Община Пазарджик. Тя се нарежда на 23-то място. Миналата година по Индекс за дигитално управление тя е била на 24 място. 


Ние преди 4 години започнахме да прилагаме тази методология, адаптирайки я към спецификите и нуждите на българската администрация и съответните нормативни практики. Целта не е да порицаваме някого или пък да наказваме общините за лошото им представяне, а по-скоро да представим тенденциите, да  насърчаваме тези, които се представят малко по-добре, по-иновативни са и са склонни да търсят добрите практики  по отношение на тяхната прозрачност и отчетност пред гражданите в тази нова среда на дигитална концентрация.Мониторингът на финансовата отчетност е новият компонент в изследването, което започнахме да правим миналата година. Община Пловдив като цяло няма съществени вариации по отношение на финансовата отчетност, публикува се годишният финансов отчет, но  изостава малко спрямо други по-големи общини по отношение комуникацията на тази  финансова политика. Тя се нарежда на пето място по Индекса за дигитално управление, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Трифонова, старши анализатор на Института за икономическа политика.


Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03