Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в успешните туристически дестинации. А  България е призвана да бъде туристическа дестинация преди всичко останало, т. е. целият български икономически потенциал, човешки ресурс може по някакъв начин да се реализира и чрез туризъм. Това заяви Любомир Попйорданов - председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм. 

По думите му, това  обаче не е факт сред политиките, които се развиват в страната. 

Приключенският туризъм изобщо не се разглежда от Министерството на туризма като посока, в която нещо трябва да се прави. Той се развива в България благодарение на частното предприемачество, на хора, които са решили да се занимават с приключенски туризъм.

Диагнозата за всички, които работят в туризма е, че България се движи по ръба на ножа. Нашият капацитет като човешки ресурс е абсолютно изчерпан, търсим решения за хотелите, дори и в туроператорството търсим  решение да внасяме хора отвън.  Това е, защото сме превърнали туризма в непривлекателна индустрия за младите българи, изобщо за  българите. тя изглежда привлекателна, обаче не е и за работа, не и за работа, не и за кариера. И това е плод на колективни грешки, на колективни грешки, неправилни  решения не само на държавата. 

Нека да не хвърляме всичко върху администрацията, защото тя е огледало на нашата култура и предприемачески виждания, във всички области. Държавата е наше огледало. Нека не прехвърляме  грешките от един на друг. Аз съм недоволен, но трябва да кажа, че всички ние трябва да сме недоволни от това, което не правим, за да бъде държавата малко по-различно. В България районът на Седемте езера е абсолютно превзет и в момента е в етап на пълно унищожаване на това природно богатство. Несебър е също една натоварена дестинация, която трябва да се замисли както Дубровник как да изкара повече пари с по-малко туристи. Това нещо стои определено като задача и пред Пловдив, а и новите хотели и пансиони вероятно изпитват глад откъм човешкия ресурс.

На национално ниво имаме необходимостта да се поставят въпросите как България да стане успешна дестинация,  а не да говорим за числа, за брой туристи, какво става след туриста в България – дали туризма превръща българите в по-благосъстоятелни  или не и как той да се превърне в оръдие за благоденствие и за развитие на райони, които са трудни, които се обезлюдяват и туризмът може да бъде една изключителен инструмент за развитие на регионите по един устойчив начин. 

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27