Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С трицифрени номера на бюлетината ще решаваме 15/15

Народните представители гласуваха на първо четене предлаганите промени в Изборния кодекс. Според новите текстове, машинният вот навсякъде в страната се отлага. 

Въпреки, че трябваше да бъде факт на евроизборите през май 2019-та - още за новите правила, по които ще гласуваме засега на два пъти догодина ще коментираме със Стоил Стоилов, изборен експерт и член на Обществения съвет към ЦИК. 

В момента предложението е в Изборния процес на предстоящите избори да се използват хиляда машини, които съвсем логично е да се разположат в секции с над 300 избиратели. Смисълът на това предложение е ясен за всички – да се максимализира ефектът от използването на машините. Това породи много спорове, някои депутати, които много се гордеят, че са осъдили няколко пъти ЦИК поради неизпълнение на закона, от друга страна обаче здравият разум показва, че насищането с машини на всички избирателни секции, които са над 12 340 е меко казано нецелесъобразно.

Аз ще ви дам пример от предишното експериментално гласуване. В Бургас например в основно училище „Княз Борис Първи” е имало машини в 4 секции, които предполагам, че са на един коридор и всички са с над 550 избиратели, но в една секция, секция номер 1, машинните гласове, подадени  са 252, а в секция номер 4 са само 13, т. е. преди да говорим за масовизация на използването на машините трябва да решим въпросите с мотивацията за гласуване с машина. Експериментът, който беше направен показа, че хората вярват.

Машините бяха въведени 2014 г. като един от инструментите, поне на мен така ми се струва, с които трябваше да бъде овладяно и подтиснато общественото напрежение, което съществуваше тогава и което се изля на улиците. На мен ми се струва, че още тогава не е имало някакви дългосрочни намерения този въпрос да бъде решен. Доказателство за това е фактът, че на следващите избори вместо да се отиде към постепенно увеличаване броя на машините, да станат хиляда – хиляда и петстотин и след още едни избори да станат две хиляди или две хиляди и петстотин, те бяха премахнати. С 500 машини може да има законно машинно гласуване, а с 1500 не може. 

По-добрият вариант според мен е да вървим напред. Аз предложих вчера на една дискусия при президента и на други места, когато машините са малко да направим изцяло машинни секции. Една машинна секция може да обработи 800, а някои експерти казват и до 2 000 гласувания през деня. Това ще даде възможност в големи населени места, където са събрани по няколко секции в училища, да останат  1 – 2 секции за хартиено гласуване, защото все пак щ е има хора да предпочетат този вариант, но да се изградят големи машинни секции.

Напоследък се чуват упорити коментари, че една от политическите партии – Движението за права и свободи ще се опита да вдигне рязко прага на преференцията на валидност на преференциалното гласуване. Това за мене е изключително разочароваща информация, тъй като преференциалното гласуване, според мен, е едно от най-големите достойнства на последния Изборен кодекс, който беше приет 2014 г. Голяма част от българските избиратели, дори всички бих казал, биха искали освен да гласуват за партия, да имат възможност и в рамките на партията да определят свой кандидат. Ще ви кажа защо. В България няма масови политически партии. Всички хора, да речем, пълнолетното население в България, които членуват в политически партии и както едно време говорехме водят организиран политически живот, са не повече от 300 хиляди, това прави 5 -. 6 % от пълнолетното население и някъде 7 – 8 % от действително гласуващите. 

И за мен не е редно този малък брой хора да определят изцяло избора и бъдещата политика на страната. Има и нещо друго. Аз сериозно се съмнявам, че в политическите партии се води напълно демократичен вътрешнопартиен живот въпреки това, което се пише в техните устави. Аз си спомням една партия направи вътрешно допитване кой да стане президент, а после стана друг човек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59