НЗОК удря шамар на аптеките, но ще пострадат пациентите

Националната здравноосигурителна каса оповести намерението си да премахне таксата от 2 лева, която плаща на аптеките за отпускането на скъпо струващи лекарства. Досега те се дават за обработка на протокол за лекарствата, които се покриват 100 % от нея.

Сумата 16 милиона лева, които ще се спестят ще отидат за нови лекарства, аргументират се от касата.

Това предизвика недоволството на фармацевтите. 

Димитрия Стайкова, която е заместник- председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че двата лева и без това са нищожно заплащане за извършваната услуга. Те се дават за намиране - понякога трудно, на въпросните лекарства и за обработка на документите на специфични пациенти със специфични лекарства на стойност десетки хиляди лева. При това двата лева са обложени с ДДС и сумата, която остава в аптеката е 1.67 лева.

Според нея на фона над 1 милиард лева в бюджета на касата, ощетяването на аптеките и от малкото, което получават не е добра практика, защото лекарствата се продават по цена на производител и печалба няма.

Това е голям шамар за фармацевтичното съсловие. Ще бъдат ощетени аптеките, които се финансират сами, а те са над 1500 в цялата страна.

Димитрия Стайкова акцентира и върху това, че достъпът на пациентите, особено в малките населени места ще бъдат ощетени. Според нея и пациентските организации трябва да заявят протест по темата.

По думите й  и КЗК също има основания да провери намеренията на НЗОК, защото отказът от заплащане на заявена услуга навежда мисълта за порочни икономически практики.


Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22