НЗОК удря шамар на аптеките, но ще пострадат пациентите

Националната здравноосигурителна каса оповести намерението си да премахне таксата от 2 лева, която плаща на аптеките за отпускането на скъпо струващи лекарства. Досега те се дават за обработка на протокол за лекарствата, които се покриват 100 % от нея.

Сумата 16 милиона лева, които ще се спестят ще отидат за нови лекарства, аргументират се от касата.

Това предизвика недоволството на фармацевтите. 

Димитрия Стайкова, която е заместник- председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че двата лева и без това са нищожно заплащане за извършваната услуга. Те се дават за намиране - понякога трудно, на въпросните лекарства и за обработка на документите на специфични пациенти със специфични лекарства на стойност десетки хиляди лева. При това двата лева са обложени с ДДС и сумата, която остава в аптеката е 1.67 лева.

Според нея на фона над 1 милиард лева в бюджета на касата, ощетяването на аптеките и от малкото, което получават не е добра практика, защото лекарствата се продават по цена на производител и печалба няма.

Това е голям шамар за фармацевтичното съсловие. Ще бъдат ощетени аптеките, които се финансират сами, а те са над 1500 в цялата страна.

Димитрия Стайкова акцентира и върху това, че достъпът на пациентите, особено в малките населени места ще бъдат ощетени. Според нея и пациентските организации трябва да заявят протест по темата.

По думите й  и КЗК също има основания да провери намеренията на НЗОК, защото отказът от заплащане на заявена услуга навежда мисълта за порочни икономически практики.


Още от категорията

УМБАЛ "Свети Георги" е основен стълб на здравеопазването

УМБАЛ „Свети Георги“ е основен стълб на здравеопазването в България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, изпълнителен директор на лечебното заведение, което днес отбелязва 140 от създаването си. Той отбеляза, че болницата има достойно място в системата – 24 часа в денонощието през цялата година. В нашата..

публикувано на 17.06.19 в 10:42

Не очаквам чистка в БСП-Пловдив, готвим се за избори

49 конгрес безсмислено беше свикан и той не можа да вземе никакви решения. 760 делегати бяха разходени от страната до София, на разходка. Изхарчиха се едни пари. И в крайна сметка – се прочете един доклад, това беше този конгрес. Смятам, че това е несериозно и обидно за БСП. Не смятам, че така трябва да се управлява партията. Всеки сам трябва да..

публикувано на 17.06.19 в 09:54

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок. Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна..

публикувано на 14.06.19 в 16:09

Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.  Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които..

обновено на 14.06.19 в 16:02