НЗОК удря шамар на аптеките, но ще пострадат пациентите

Националната здравноосигурителна каса оповести намерението си да премахне таксата от 2 лева, която плаща на аптеките за отпускането на скъпо струващи лекарства. Досега те се дават за обработка на протокол за лекарствата, които се покриват 100 % от нея.

Сумата 16 милиона лева, които ще се спестят ще отидат за нови лекарства, аргументират се от касата.

Това предизвика недоволството на фармацевтите. 

Димитрия Стайкова, която е заместник- председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че двата лева и без това са нищожно заплащане за извършваната услуга. Те се дават за намиране - понякога трудно, на въпросните лекарства и за обработка на документите на специфични пациенти със специфични лекарства на стойност десетки хиляди лева. При това двата лева са обложени с ДДС и сумата, която остава в аптеката е 1.67 лева.

Според нея на фона над 1 милиард лева в бюджета на касата, ощетяването на аптеките и от малкото, което получават не е добра практика, защото лекарствата се продават по цена на производител и печалба няма.

Това е голям шамар за фармацевтичното съсловие. Ще бъдат ощетени аптеките, които се финансират сами, а те са над 1500 в цялата страна.

Димитрия Стайкова акцентира и върху това, че достъпът на пациентите, особено в малките населени места ще бъдат ощетени. Според нея и пациентските организации трябва да заявят протест по темата.

По думите й  и КЗК също има основания да провери намеренията на НЗОК, защото отказът от заплащане на заявена услуга навежда мисълта за порочни икономически практики.


Още от категорията

Интереси пречат на Здравната система да работи ефективно

Трудната задача е, как парите за здраве да стигнат, а пациентите и медиците да са доволни? Опитът е на управлуващите, а за възможностите да се реформира  Здравната сиситема говори Калоян Стайков, анализатор от Института за пазарна икономика. Секторът е доста чувствителен на промени.  Другият голям проблем са интересите, които не желаят, и..

публикувано на 22.03.19 в 16:23

ГЕРБ ще понесе огромни щети, ако не се раздели с Цветанов

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред Радио Пловдив вчерашното решение на ВКС да спре делото за Царска Бистрица и Апартамент гейт. ВКС спря делото за собствеността на "Царска Бистрица" и поиска Конституционният съд да разтълкува какви са правните последици от отменения от него през 1998-ма година Закон за национализация на имотите на царете..

публикувано на 22.03.19 в 16:22

Панаирът на кариерата среща IT и HR-фирми с млади висшисти

Панаирът на кариерата има две направления - среща на специалистите по човешки ресурси и професионален избор за студенти и млади хора, които търсят реализация. Подбрали сме фирми от IT сектора и индустрията от Пловдив, каза Йордан Ангелов, организатор на събитието в Международен панаир-Пловдив.  Той подчерта, че информационният сектор е..

публикувано на 22.03.19 в 12:24
Една от най-отровните риби в света - риба скорпион

Акули, мурени и отровни риби плуват в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев и директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров откриха новата зала с морски обитатели в музея в Световния ден на водата. В аквариумите с морска вода могат да се видят 5 вида дънни акули, 5 вида мурени, 3 вида скатове и 8 от най-отровните риби на света (риба жаба, риба скорпион, морски гоблин).  До края на..

публикувано на 22.03.19 в 12:13

Борисов има трудна задача коя лампа да светне за Цветанов

Практиката да вземеш имота на другия и да се „облажиш“, защото си във властта е практика, която започва от 1944 година и това е модел, който вече е променил ДНК-то на обществото. Така от години се създават псевдоелитите, които забогатяват във властта, каза социалният психолог проф. Антоанета Христова. Според нея скандалът с имотите на Цветан..

публикувано на 22.03.19 в 12:06