РЕКЛАМА

Пловдив се превръща в икономическия тигър на България

Икономиката на пловдивския регион расте двойно по-бързо от тази на страната. Това става ясно от годишното изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили", което работи със статистически данни от 2017 г. И първата половина на 2018 г.

През 2017 г. доходите в Пловдив и областта нарастват с цели 16%, посочват икономистите, цитирани от електронното издания mediapool.bg.

Един от водещите мотори на икономиката в Пловдив е "Тракия икономическа зона", но областта може да се похвали с успешни предприятия в преработващата промишленост, електротехниката, строителството, транспорта и логистиката, а също и в аутсорсинга и ИТ сектора.

По цялостно икономическо развитие ИПИ класира на първо място София и Габрово, а на втора позиция – Стара Загора и Варна.

Като цяло, през 2016 г. - 2017 г. всички области на страната бележат ръст на благосъстоянието и стандарта на живот.

През 2017 г. само шест области в страната привличат повече хора, отколкото губят и това са столицата, Пловдив, Бургас, Варна, Перник и Кърджали.

Показателите за образованието продължават да се подобряват, въпреки че темповете са изключително бавни. Област Смолян продължава да е първенец заради високите оценки на местните ученици на матурите и задържането на ученици и учители в образователната система.
Още от категорията

На Ивановден по стар стил "Къпанки" в Перущица

Петима млади мъже, сключили брак през миналата година, както и техните кумове и приятели са се записали за участие в ритуала „Къпанки“, който се провежда днес в Перущица. Обредът се прави само в тази част на България, всяка година на Ивановден по стар стил.  Мъжете се хвърлят в студената вода на реката до Чолаковия мост за здраве, берекет и много..

обновено на 20.01.19 в 10:14

Игри, награди и изненади на Пампорово в Световния ден на снега

С отлични условия за ски Пампорово – Мечи чал посрещат Световния ден на снега.  На 20 януари в 45 държави на 5 континента и общо над 25 различни места се отбелязва денят на снега.  Празничната програма в курорта Пампорово започва в 10,30 часа на плац "Студенец". Една от основните мисии на Световния ден на снега е да въведе децата в белите..

обновено на 20.01.19 в 10:14

"Младежта говори за Европейския съюз" в Пловдив

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е домакин на дискусионна среща с младежи на тема „Младежта говори за Европейския съюз“. За участие са поканени работещи и учащи младежи от Пловдив. Ще бъдат представени платформите „Този път ще гласувам“ и „Какво прави Европа за мен“ и ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с участието на младите хора в..

публикувано на 20.01.19 в 08:20

Днес ни напусна Лука Станчев

Председателят на Гражданския клуб - Пловдив Лука Станчев почина тази сутрин. Това съобщиха за Радио Пловдив близките на семейството на известния пловдивчанин. Погребението ще бъде в понеделник на 21 януари на Централните гробища в Пловдив от 14 часа.  Поклонението е организарано от 13 часа в църквата "Света Петка Нова" на булевард „Княгиня Мария-Лиза“...

публикувано на 19.01.19 в 18:05

Пловдив бе домакин на първата у нас Градска молитвена закуска

Пловдив стана домакин на първата в страната градска молитвена закуска, която събра днес представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии.  „Днес имаме шанса да поставим начало, което да се превърне в традиция“, заяви кметът Иван Тотев, който бе символичен домакин на срещата.  „Понякога забравяме, че нещата,..

публикувано на 19.01.19 в 14:44

Мъж от Звъничево е заловен при получаване на пачки от телефонна измама

Посредник в извършването на телефонни измами арестуваха полицаи в Пазарджик след получен сигнал от възрастна жена в града. Измамникът се  представил за лекар, информирал я, че дъщеря й е претърпяла инцидент и се нуждае от 17 хиляди лева за операция.  Притеснената жената отговорила, че може да събере 3000 лева. Измамниците веднага се съгласили, че и..

публикувано на 19.01.19 в 14:27

Матера открива годината си като Европейска столица на културата

Южният италиански град Матера днес става официално европейска столица на културата за 2019 г. заедно с Пловдив, където церемонията по откриването се състоя 12 януари.  Почетни гости на тържественото откриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте. Откриването ще..

обновено на 19.01.19 в 10:46