Пловдив се превръща в икономическия тигър на България

Икономиката на пловдивския регион расте двойно по-бързо от тази на страната. Това става ясно от годишното изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили", което работи със статистически данни от 2017 г. И първата половина на 2018 г.

През 2017 г. доходите в Пловдив и областта нарастват с цели 16%, посочват икономистите, цитирани от електронното издания mediapool.bg.

Един от водещите мотори на икономиката в Пловдив е "Тракия икономическа зона", но областта може да се похвали с успешни предприятия в преработващата промишленост, електротехниката, строителството, транспорта и логистиката, а също и в аутсорсинга и ИТ сектора.

По цялостно икономическо развитие ИПИ класира на първо място София и Габрово, а на втора позиция – Стара Загора и Варна.

Като цяло, през 2016 г. - 2017 г. всички области на страната бележат ръст на благосъстоянието и стандарта на живот.

През 2017 г. само шест области в страната привличат повече хора, отколкото губят и това са столицата, Пловдив, Бургас, Варна, Перник и Кърджали.

Показателите за образованието продължават да се подобряват, въпреки че темповете са изключително бавни. Област Смолян продължава да е първенец заради високите оценки на местните ученици на матурите и задържането на ученици и учители в образователната система.
Още от категорията

Баща и син, убили Венцислав Младенов отиват на съд

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу баща и син, убили по особено жесток начин бизнесмена от Нареченски бани Венцислав Младенов. Убийството бе извършено на 21-ви март миналата година, но жертвата бе открита почти седмица по-късно.  Извършителите - Севдалин и Марин Боюклиеви стопанисвали заедно с убития общ  магазин и..

публикувано на 17.06.19 в 16:30

Флорентинци ще помагат за озеленяването на Небет тепе

Проектант-озеленители от Флоренция  ще представят до края на седмицата в Пловдив визията си  оцеленяване на Небет тепе със средиземноморска растителност.  Кметът Иван Тотев подчерта, че  ако идеите им бъдат одобрени, те ще бъдат включени към проекта на арх. Румяна Пройкова. След издаване на  новото строителното разрешение, Общината ще кандидатства..

публикувано на 17.06.19 в 16:06

Метър дълбока дупка зейна на улица в Асеновград

Огромна яма се отвори на улица "Хан Кардам" в асеновградския квартал "Запад". Дупката е с дълбочина над един метър и е опасна за преминаващите автомобили. Асфалтовата настилка е положена наскоро по време на ремонтните дейности по Водния цикъл, а причина за пропадането на платното най-вероятно са поройните дъждове или некачествен ремонт, коментират..

публикувано на 17.06.19 в 14:25

За да пият пловдивчани чиста планинска вода, трябват 150 милиона лв

Пловдивчани и жителите на още 6 общини от областта ще пият вода от язовир Въча между 2021 и 2027 година. Срокът е реален и областният управител Здравко Димитров е оптимист, че проектът ще се реализира. На кръглата маса по темата, която той организира, депутати, кметове и експерти се обединиха около нуждата за изграждане на каскадата Доспат-Въча..

публикувано на 17.06.19 в 13:46

Седмокласниците чакат от "Богатствата на момъка" отлични оценки

Седмокласниците преразказват приказката на Георги Русафов " Богатствата на момъка ". Преразказът е втората част от т.нар. малки матури, които са вход за гимназиите. Текстът трябва да е бъде разказан от името на момчето, гласи изикването. Изпитите в седми клас са от две части, които ще се оценяват с обща оценка. По първата част от външното оценяване..

публикувано на 17.06.19 в 11:49