Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни добра година, ако кризата не ни удари отвън

На пръв поглед ни очаква по-скоро добра година, тъй като натрупаният ръст като приходи в бюджета и заплати идва не от борбата с контрабандата,което премиерът често изтъква,  а от това, че повече хора работят, потребяват повече, повече осигуровки плащат и наистина състоянието на бюджета е доста добро. Само за месец декември са похарчени над 6,5 млрд лв, заяви икономистът от ИПИ Петър Ганев. Те включват традиционното харчене в рамките на месеца и над 2,5 млрд лв. от излишъка, половината от които отидоха за част от магистрала Хемус и някои други ведомства.

Вдигането на заплатите в публичната сфера с 10% и по-голям фокус при учителите и доброто състояние на частния сектор говорят за година, в която би трябвало да има повече пари в джоба на всеки.

Прибавяме и това, че инфлацията най-вероятно ще се задържи и ще остане на нивата на 2018 г. в рамките на 2-3%. Хората, които работят, ще видят покачване на заплатите около 8%-10%, което чувствително ще изпревари инфлацията.  Покачването на пенсиите също ще изпревари инфлацията, но това ще се случи след средата на годината. Пенсионерите ще посрещнат по-трудно по-високите цени, така че покрай сметките за ток може да се получи по-високо напрежение.

Макроикономистите обаче  имаме притеснение генерално в рамките на Европа, дали няма да дойде кризата отвън. Третото тримесечие в Германия беше негативно и стана модерно да се говори все повече за криза.

Прахосничество в публичния сектор, недостатъчно добро образование, липса на върховенство на закона са все познати неща, но те не са такива, които  носят криза, тя по-сокоро идва „отвън“.

Трендът за ръст на доходите продължава и през 2019 г. Интересното е, че до 2017 г. той бе воден от частния сектор до 2018 г. През 2018 г. и особено през втората половина в публичния сектор заплатите изпревариха частния. Възможно е това да продължи и през тази година. Има едно напомпване на заплатите в публичния сектор с фокус учителите, но в същото време имаме заявка от страна на работодателите, че предстои  по-сериозно покачване на заплатите. Предстои да видим.  

По думите на Ганев, от една страна ще има един ръст за по-квалифицирания персонал, но по-голямата въпростелна е какво ще се случи с другите работещи, които са на нивата  около средната и малко над минималната заплата.

България е възможно и сега да влезе в еврозоната. Чакалнята е валутен механизъм,  за това е необходимо политическо решение. Ако направим стъпка за влизане в чакалнята на  еврозоната,  това може да стане и в рамките на един уикенд. Беше ни подсказано обаче, че ако Правителството направи такава стъпка през лятото на 2018 г., ще ни бъде отказано. Затова бе предприет малко страничен вариант, който не се беше случвал  в рамките на еврозоната. Да поемеш  някакъв ангажимент и ако в рамките на годината ги изпълниш, тогава да бъдеш приет.

Направени бяха промени в законодателството, предстои проверка на шестте банки и е очевидно, че екшън планът се изпълнява. Големият спор обаче е дали в средата на годината няма да се окажем в чакалнята на еврозоната като в един нов Шенген, т.е. хем приближава, хем не се случва.

 До лятото на 2019 г.  ще стане ясно дали имаме политическо решение за влизане в чакалнята на еврозоната. То няма да се протака и ако до тогава не се случи, значи има решение за нов Шенген.

Интервюто - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39