"Точно днес" - на 9 януари - посоката е Пловдив

Очакването, мечтите, туристите, отговорността да „потребяваш“ култура.  Те са детайли от сложен процес, който интегрира  публичното пространство,  извеждайки като акцент хората – вдъхновители на събитието,  артистите, участниците, зрителите. Последните  са кръвоносната система на един древен град от европейската цивилизация, който е наше естествено пространство за обитаване – Пловдив.  И ако всичко това предпоставя  стартиращото събитие от  международна значимост, въпросът е:  ще се справим ли и кога ще е сигурно, че сме успели –  по темата:  журналистът Кин Стоянов

Какво се сучва, когато видим познатите  неща от наследството  или пък внезапно забележим, че средата ни съдържа знаци на наследство, за които не подозираме. За откривателството през погледа на обектива, поставил във фокус градските пейзажи и атмосферата на балканския град – чуйте  Ирена Бокова – културен антрополог и преподавател  в НБУ  за  откриващата се на 11 януари фотографска експозиция в Етнографския музей – Пловдив, инициирана от  НБУ и регионалния център на опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Ретрото е на мода винаги. Тезата отнасяме като въпрос за новата книга на известния биолог и носител на „Почетен знак на Пловдив“  проф. д-р Стефан Станев по повод новата му книга с разкази и спомени „Ретро“ и преди отбелязването на неговия 80-годишен юбилей в Културен център  Тракарт. Той е автор на над 160 стартии, 23 книги, посветени на историята на българската ботаника и популяризацията на ботаническите знания, както и на  12 книги за български художници.

В Минтутите за култура след 9. ч – авторът на рубриката „Великите европейци“  Пламен Асенов ще представи английския кинорежисьор Алфред Хичкок.


Още от категорията

"Добро утро, Ден" с проф. Милчо Василев

Тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден!“ ни гостува проф. Милчо Василев, ректор на АМТИИ в Пловдив. Той сподели, че утрото е Божи дар и път към новия ден, обича кафето горчиво и вярва в съдбата. В Музикалното училище в Широка лъка  започва родопската приказка и срещата с Любовта! Обича историческите романи и пътешествията. Убеден е, че усмивката отваря..

публикувано на 28.06.19 в 16:04

"Добро утро, ден!" със Стефан Вълдобрев

Тази седмица мина по-полека със Стефан Вълдобрев в рубриката „Добро утро, ден“. За него можем да говорим много – певец, артист, композитор, филмов режисьор. Но може би най-важното е, че с лекота печели любовта на малки и големи. Със Стефан Вълдобрев и песента „По-полека“ успяхме да забавим утрото и да осмислим малките неща, които доволно..

публикувано на 20.06.19 в 15:12

"Добро утро, ден!" с Тома Спространов

Легендарният Тома Спространов гостува  в „Добро утро, ден!“.  От 54 години  до днес, той води предаването „Любопитно петолиние“ в Радио Пловдив и 40 години „Пулсиращи ноти“ по „Хоризонт“.  Първи в българския ефир пуска Битълс и  други култови  т.н. западни групи. Интервютата му с музиканти от българския и световен елит са неизброими.  Почетен..

публикувано на 14.06.19 в 11:47

"Добро утро, ден!" с археолога доц. Иван Джамбов

В „Добро утро, ден!“ през юни с предчувствие за лято, за едни може би ваканция, за други разкопки и проучвания - ви срещаме с археолога доц. Иван Джамбов . Той ни допусна до неговия свят, до музиката, която слуша, до късмета, който го спохожда с откритието на Аневско кале.  За археологията и страстта към изследване, наследена от баща му ст.н.с..

публикувано на 07.06.19 в 09:53

"Добро утро, Ден!" с издателя Стойо Вартоломеев

Тази седмица бяхме в градината, на бюрото, в колата и пред книгата заедно с издателя  Стойо Вартоломеев. Той твърди за себе си, че е разграфен човек. Но докато го слушате ще разберете колко пъстра и подвижна е мисълта му, колко са различни дните му – разделени между природата, честото пътуване и управлението на издателство „Хермес“. Ще разберете още..

публикувано на 23.05.19 в 11:50