Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастлив съм, че започвам 2019 от културната столица на Европа

| обновено на 10.01.19 в 12:18

Музикалната програма на спектакъла за откриване на Европейската столица на културата ще започне с изпълнение на виртуоза Теодисий Спасов. Той ще има двуминутна импровизация от върха на кулата, която, както сам разказва, ще бъде модерен прочит на националните ритми.

Музикантът, чиято кариера започва от Пловдив, определи поканата за тази роля като голяма чест и чудесно начало на артистичната му година, в която това е първото събитие. 

В предаването "Точно днес" той коментира девиза на Пловдив "Заедно" като мечта за нас българите, които се стремим към единство от Кубратово време, но все не успяваме да го постигнем.

Познание липсва на вечно критикуващите, каза виртуозът по повод недоверието на някои кръгове, че домакинството на Пловдив ще е успешно, а спектакълът за откриването грандиозен.

На 13 януари Теодосий Спасов и неговият квинтет  се включва в програмата на откриващия уикенд с концерт в Капана на сцената "Ядрото".

Чуйте разговора с музиканта от прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична следа,..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35