Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциалните типове трябва да бъдат изолирани от обществото

Образователен ценз спира търговията с цигански гласове

Християнската цивилизация се самоубива ритуално с меките закони и меките действия спрямо циганите, мигрантите и тероризма

Проблемът с циганската престъпност няма решение при сегашните условия. Докато един човек може да има 50 - 60 присъди и да го срещаме на свобода, значи няма никакво решение този проблем.

Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът проф. Михаил Константинов като отбеляза, че от т. нар. циганско включване полза не е имало. Едни хора са откраднали парите, а и самата програма е била така замислена, че от нея нищо не излезе.

Това беше някакъв вид пране на съвести от страна на тия, които дадоха парите, а тия, които ги взеха, просто ги откраднаха, каза професорът.

Той даде пример с някои американски щати, в които след третото престъпление се отива за 25 години в затвора, като целта е никога да не се излезе оттам. 

Смъртната присъда се заменя с доживотна изолация на човек, който не може да се интегрира в обществото, обясни Константинов. Според него един път да се сбърка може, вероятно и втори път, но трети път вече не е случайно. Следователно става дума за асоциален тип, който трябва да бъде изолиран.

Става дума за Съединените американски щати, подчерта проф. Константинов.

Факт е, че у нас 200 000 млади цигани са неграмотни, посочи той и допълни, че техните бащи и дядовци, доколкото ги има, са отраснали при други условия и поне са можели да четат и да пишат и да се подписват.

А техните деца, които са отраснали при т. нар. демокрация, са тотално неграмотни. Те нямат място на модерния пазар на труда, посочи анализаторът. Той допълни, че на такъв човек дори да му поръчаш да мете улицата и за това се изискват някакви умения, каквито той няма.

Пожелавам на г-н Каракачанов да успее в тая дейност, но и той самият знае, че няма как да успее. Така проф. Михаил Канстантинов коментира изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, че е необходимо обвързване на социалните помощи с образованието, както и че трябва "да се затегнат редиците" по отношение на циганите.

Има 200 или 300 хиляди цигански гласа, които са обект на изборна търговия, каза професорът.

Според него е време да се въведе някакъв естествен образователен ценз за участие в изборите. 

98 % от съществуването на демокрацията, а тя е на 2 500 години, е имало някакъв ценз. В момента ценз няма никакъв и това се счита за голямо демократично постижение, което, може би, е така, може бе, не е така, коментира Михаил Константинов.

Но има държави, които са се справили с проблема с неграмотното гласуване като са направили гласуването трудно - там, където има сложни бюлетини, където попълването на бюлетината изисква минимална грамотност, се въвежда естествен образователен ценз, посочи анализаторът.

Константинов обясни, че у нас не отделните цигани се ориентират и се пазарят за изборния си глас, а се ориентира циганският тартор.

Преговорите не стават с конкретния циганин, а с циганския тартор, който казва на своите хора как да гласуват, защото в противен случай ще им се случат някои неприятни неща.

Циганинът гласува за 30 лева. А за какво гласуваме ние? - риторично попита професорът. И обясни, ме много често партиите ни дават някакви обещания, които не изпълняват, а ние гласуваме за тях. Докато при циганите дилирът купува гласове и дава по 30 лева.

Проф. Константинов смята обаче, че има и по - тежки и неразрешими проблеми от циганската престъпност. Например, това, което Западът сам направи на себе си с нелегалната миграция и с допускането на тероризъм в тези анклави, които има там.

По - сериозното е, че се прпавят опити това да бъде привнесено и у нас, заяви анализаторът. И даде пример с Пазарджик, където се правят опити за ислямизация на циганските гета. А оттам е пътят до привличането им към терористична дейност е еднакъв.

При тия меки закони и при тия меки действия на държавите те извършват едно ритуално самоубийство. Бялата цивилизация, християнската цивилизация извършва едно ритуално самоубийство, може би, защото тя е вече стара и е време да умре, не знам, посочи Констатнинов.

Ние не се борим, оставаме се да бъдем унищожени. А това е жалко, защото човек може да загине, но поне да се пребори преди това, обобщи анализаторът.

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Михаил Константинов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28