Жителите на Войводиново поискаха максимални присъди за побойниците на командоса

В петък е кулминацията на протеста, ген. Димитър Шивиков призова командосите да дойдат

| обновено на 10.01.19 в 20:14
Снимка: Севдалин Палаузов - Радио Пловдив

Четвъртият  ден на протести в пловдивското с. Войводиново събра около 150 души пред местната църква, които с мълчаливо шествие достигнаха до ромската махала. 

Така те изразиха своето негодувание срещу стихийно настанилите се в незаконни постройки роми в селото. 

Жителите на Войводиново отново поставиха исканията си за незабавно разрушаване на незаконно построените къщи в махалата, като потвърдиха, че протестите им ще продължат до пълното им премахване. 


Разрушаването започна снощи с първите пет сгради, а днес бяха съборени още осем. Кметът Димитър Тасев заяви, че предвидени за незабавно разрушаване са общо 16 постройки, а към срутването на останалите, масивни, но също незаконни, ще се пристъпи след изтичането на 14-дневния срок, предвиден за обжалване на заповедите. 

Той увери, че това ще се извърши, защото, по думите му, юридическият екип на Община Марица е изготвил непоклатима документация пред съдебните власти. 

Над триста души вече са се включили в подписката с искане за най-тежко наказание на двамата братя роми, които навръх Йордановден жестоко пребиха командоса Валентин Димов след улично спречкване. 

След това те проведоха мирно шествие до махалата, където спряха пред кордона от полиция и жандармерия, препречил с микробуси с включени фарове достъпа към вътрешността. 

Снимка

Трети ден районът е напълно опразнен от обитателите му, които дори са изоставили покъщнината си в предвидените за събаряне къщи.  Мебелите и битовите уреди от къщите бяха изнесени от комуналната фирма на Община Марица, натоварени на камиони и отпратени на съхранение. 

За да няма съмнения за злоупотреби, всички те бяха надлежно описани от общинските служители. 

Кулминацията на протестите се очаква в петък вечер, когато присъствие, организирано по социалните мрежи, са заявили много граждани от Пловдив и региона.

Също по Фейсбук, бившият командир на 61-Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков призова колегите си да се включат в митинга в подкрепа на техния пострадал боен другар. 


Още от категорията

Нов паркинг имат от днес на ул. "Ружа" в район "Западен"

Нов паркинг в район Западен ще открие кметът на Пловдив Иван Тотев.  Съоръжението е изградено  с  капацитет за 50 автомобила.  Новият паркинг се намира на  улица "Ружа".

публикувано на 16.10.19 в 07:37

107 години българска авиация честваме днес

Днешната дата е избрана за празник на ВВС защото на нея, преди 107 години, е извършен първият боен полет в България.  Паметта на загиналите летци във военно и в мирно време ще бъде почетена с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца, а на почетния ритуал ще присъства и президентът Румен Радев, дългогодишен боен пилот и сочен за един от..

обновено на 16.10.19 в 06:57

Изложенията "Цветна есен" и "Медукус, Денто, Галения" се откриват в Панаира

Изложбата за медицина, стоматология и фармация "Медикус, Денто, Галения 2019" се открива в Международния панаир в Пловдив и ще продължи до 19 октомври. Основна тема на изложението тази година са иновациите, намаляващи времето и дискомфорта при зъболечението.  Продължава и тенденцията да се показва най-модерното оборудване за лекарски кабинети...

обновено на 16.10.19 в 06:57

Вълшебна джаз фиеста в Радио Пловдив довечера!

Един от топ барабанистите на планетата - Ari Hoenig, пристига от Ню Йорк   за няколко концерта на Балканите.  Той, заедно с Lakis Tzimkas – бас  и Jiannis Pavlidis – китара ще свирят в Първо студио на Радио Пловдив от 19.00 часа. Този концерт ще излъчим  on line и на фейсбук страницата на Радио Пловдив .  Т ова е първи live stream на..

публикувано на 16.10.19 в 06:56

Социалният министър дойде в Пловдив за "Деня на белия бастун"

3 милиона лева ще получат днес 217 общини, които имат сключени договори за предоставяне на услугата „личен асистент“ на хора с увреждания. Това съобщи в Пловдив министърът на  труда и социалната политика Бисер Петков.  Той уточни, че това е първото плащане по този механизъм след приетите законодателни промени, касаещи личната помощ на хората с..

обновено на 15.10.19 в 14:46