Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

| обновено на 11.01.19 в 16:57
Снимка: Благой Момчилов

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър.

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на домакинството на града и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е тази вечер в СКЛАД. 

В Етнографския музей е представена експозицията „Песента на дървото“, която включва традиционни и съвременни народни музикални инструменти. Регионалният исторически музей открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи и атмосферата на балканския град. Тази вечер в галерията на Общинския съвет се открива и изложбата „Пловдивските художници“. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници, а преподавателят в АМТИИ доц. Георги Трифонов в Балабановата къща представя изложба живопис, рисунка и пластика

Пак там е и Камерният концерт „Юбилеи“, посветен на Панчо Владигеров и Марин Големинов. 

Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма в Камерна зала със симултанен превод на английски. 

Първият ден от откриващия уикенд завършва музикалната програма Капана 2019 на откритата сцена „Ядрото“ с участието на известни български изпълнители. 


Снимка

Това е програмата за днешния петък - 11 януари, по часове:

11-21 ч., Lucky Дом на киното

Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми

17 ч., Етнографски музей

Изложба "Песента на дървото"

17.30 ч., Галерия във фоайето на Общински съвет-Пловдив

Изложба "Пловдивски художници"

17.30 ч., Градска художествена галерия

Изложба „Необозримо за Кольо К.”

17.30 ч., Балабанова къща

Откриване на изложба „От Античност към съвремие” – живопис, рисунка, пластика на доц. д-р Георги Трифонов

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт „Юбилеи” посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Програма: П. Владигеров - Н. Стойков „Шопски танци в памет на Владигеров”; Солисти: проф. Ал. Спиров – цигулка и проф. Ромео Смилков  – пиано; М. Големинов: „Медитация”  и „Танц за четири ръце” – транскрипция Н. Стойков; Солисти: Велислава Стоянова и Евридика Вълчева – пиано; Ф. Лист: „Химн на Св. св. Кирил и Методий”; Солист: проф. д-р Ромео Смилков - пиано;  Н. Стойков: „Концертино за гайда и пиано”; Солисти: д-р Надя Петрова  – пиано, д-р Иван Георгиев – гайда; Ф. Кутев: „Лале ли си, зюмбюл ли си”; Н. Стойков: „Хумореска”; Изпълнява: Хор „Тримонциум”, диригент  Ваня Атанасова

18 ч., Етнографски музей

Фотоизложба "Преоткриване на наследството"

18 ч., СКЛАД в Тютюневия град

"ДИМ. Истории за тютюна" – мащабна изложба, която продължава до 30 март

18 ч., Балабанова къща

Камерен концерт, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов

19 ч., Драматичен театър, Камерна зала

"Евридика в подземния свят" от Сара Рул; Превод: Матей Тодоров; Режисьор: Стайко Мурджев; Сценография и костюми: Марина Райчинова; Музика: Петър Дундаков; Участват: Луиза Григорова, Петко Венелинов, Стефан Попов, Дамян Тенев, Мариана Йотова, Радина Думанян, Боряна Братоева, Тодор Дърлянов, Троян Гогов

20 ч., Открита сцена "Ядрото" в Капана  Концерт на Октет Пловдив

21 ч., Открита сцена „Ядрото” в Капана - Концерт на Brazz Vili DJ

Снимка








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39