Пловдив е световната културна съкровищница през 2019 година

Дойде моментът на истината. Всички, които живяхме с идеята Пловдив 2019 е време да покажем, че искаме градът ни да се представи по възможно най-добрия начин на голямата европейска сцена. 

Интервю с доц. Иван Джамбов, който бе сред учредителите през 2008 година на общинската идея - градът да се състезава за титлата. 

Доц. Джамбов подчерта, че многократно е твърдял през годините, че Пловдив като един от най-старите градове на Европа заслужава да бъде представен на много по-широка основа, от тази която има в момента. 

Европейската културна столица показва историческото място на Пловдив в световната съкровищница на архитектурата, археологията и историята. 

Това, което Пловдив ще постига с откриването и с цялата програма през 2019 година  е, че ще се открои богатото културно-историческо наследство, подчерта доц. Джамбов. 

Археологията на Пловдив даде значителни и световни открития - откриването на надписа на Античния театър, разкриването на мозайките и тяхната адаптация в Голямата базилика на Филипопол са сред най-ярките пловдивски археологически находки.

Ние трябва да кажем, че Форум Запад до Пощата е част от многообразието на големия форумен комплекс на Пловидив, и заслужава да бъде представен на световно ниво, смята историкът.

Според археолога трябва да се доразкрият и експонират всички важни исторически обекти на града. 

Още от категорията

Интереси пречат на Здравната система да работи ефективно

Трудната задача е, как парите за здраве да стигнат, а пациентите и медиците да са доволни? Опитът е на управлуващите, а за възможностите да се реформира  Здравната сиситема говори Калоян Стайков, анализатор от Института за пазарна икономика. Секторът е доста чувствителен на промени.  Другият голям проблем са интересите, които не желаят, и..

публикувано на 22.03.19 в 16:23

ГЕРБ ще понесе огромни щети, ако не се раздели с Цветанов

Адвокат Михаил Екимджиев коментира пред Радио Пловдив вчерашното решение на ВКС да спре делото за Царска Бистрица и Апартамент гейт. ВКС спря делото за собствеността на "Царска Бистрица" и поиска Конституционният съд да разтълкува какви са правните последици от отменения от него през 1998-ма година Закон за национализация на имотите на царете..

публикувано на 22.03.19 в 16:22
Главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“ и Наско Талев с Рико

Базата за полицейски кучета на МВР Пловдив - на 54 години

54 годишен рожден ден ще празнува тази неделя Базата за отглеждане и обучение на служебни кучета в пловдивската областната дирекция на МВР.  Базата не случайно се нарича „Питомник“. В нея кучетата са повече от хората и тя не им е работно място, а дом. В него влизат на 45-50 дни и прекарват целия си живот. Тук изграждат и най-силната си..

публикувано на 22.03.19 в 14:41

Панаирът на кариерата среща IT и HR-фирми с млади висшисти

Панаирът на кариерата има две направления - среща на специалистите по човешки ресурси и професионален избор за студенти и млади хора, които търсят реализация. Подбрали сме фирми от IT сектора и индустрията от Пловдив, каза Йордан Ангелов, организатор на събитието в Международен панаир-Пловдив.  Той подчерта, че информационният сектор е..

публикувано на 22.03.19 в 12:24
Една от най-отровните риби в света - риба скорпион

Акули, мурени и отровни риби плуват в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев и директорът на Регионалния природонаучен музей Огнян Тодоров откриха новата зала с морски обитатели в музея в Световния ден на водата. В аквариумите с морска вода могат да се видят 5 вида дънни акули, 5 вида мурени, 3 вида скатове и 8 от най-отровните риби на света (риба жаба, риба скорпион, морски гоблин).  До края на..

публикувано на 22.03.19 в 12:13