РЕКЛАМА

Пловдив е световната културна съкровищница през 2019 година

Дойде моментът на истината. Всички, които живяхме с идеята Пловдив 2019 е време да покажем, че искаме градът ни да се представи по възможно най-добрия начин на голямата европейска сцена. 

Интервю с доц. Иван Джамбов, който бе сред учредителите през 2008 година на общинската идея - градът да се състезава за титлата. 

Доц. Джамбов подчерта, че многократно е твърдял през годините, че Пловдив като един от най-старите градове на Европа заслужава да бъде представен на много по-широка основа, от тази която има в момента. 

Европейската културна столица показва историческото място на Пловдив в световната съкровищница на архитектурата, археологията и историята. 

Това, което Пловдив ще постига с откриването и с цялата програма през 2019 година  е, че ще се открои богатото културно-историческо наследство, подчерта доц. Джамбов. 

Археологията на Пловдив даде значителни и световни открития - откриването на надписа на Античния театър, разкриването на мозайките и тяхната адаптация в Голямата базилика на Филипопол са сред най-ярките пловдивски археологически находки.

Ние трябва да кажем, че Форум Запад до Пощата е част от многообразието на големия форумен комплекс на Пловидив, и заслужава да бъде представен на световно ниво, смята историкът.

Според археолога трябва да се доразкрият и експонират всички важни исторически обекти на града. 

Още от категорията

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента.  Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит).  Това е историческа загуба , каквато британската..

публикувано на 17.01.19 в 15:27

Архитекти срещу динозаври в борба за зала "Лотос"

Преди да се превърне в пещера с динозаври и да отвори врати с това си предназначение, зала "Лотос" става арена на сблъсък между архитектите в града и ръковдствата на общината и Природонаучния музей.  От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както  и от Съюза на архитектите, настояват с декларация кръглата зала между Дома на..

публикувано на 17.01.19 в 15:16