Пловдив е световната културна съкровищница през 2019 година

Дойде моментът на истината. Всички, които живяхме с идеята Пловдив 2019 е време да покажем, че искаме градът ни да се представи по възможно най-добрия начин на голямата европейска сцена. 

Интервю с доц. Иван Джамбов, който бе сред учредителите през 2008 година на общинската идея - градът да се състезава за титлата. 

Доц. Джамбов подчерта, че многократно е твърдял през годините, че Пловдив като един от най-старите градове на Европа заслужава да бъде представен на много по-широка основа, от тази която има в момента. 

Европейската културна столица показва историческото място на Пловдив в световната съкровищница на архитектурата, археологията и историята. 

Това, което Пловдив ще постига с откриването и с цялата програма през 2019 година  е, че ще се открои богатото културно-историческо наследство, подчерта доц. Джамбов. 

Археологията на Пловдив даде значителни и световни открития - откриването на надписа на Античния театър, разкриването на мозайките и тяхната адаптация в Голямата базилика на Филипопол са сред най-ярките пловдивски археологически находки.

Ние трябва да кажем, че Форум Запад до Пощата е част от многообразието на големия форумен комплекс на Пловидив, и заслужава да бъде представен на световно ниво, смята историкът.

Според археолога трябва да се доразкрият и експонират всички важни исторически обекти на града. 

Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56