Проф. Николай Банков от УХТ пред Темида заради обвинения в корупция

С разпоредително заседание в Окръжен съд – Пловдив следобед започва делото срещу професора от УХТ Николай Банков и негов съучастник, обвинени за вземането на подкуп от студенти срещу фиктивни оценки. 

Според обвинението, в изпитния период между май и юни 2017 г. проф. Банков взел 600 лв. от двама курсисти, за да им пише положителни оценки. За целта преподавателят използвал като посредник Димитър Димитров, също бивш студент от УХТ. 

Съучастникът е посредничил за получаването на подкуп и за другия подсъдим преподавател от университета – Симеон Василев, който е прибрал от студентите 650 лв. Въпреки  че се касае за едно и също престъпление, двете дела се водят отделно. 

Професорите Симеон Василев и Николай Банков бяха арестувани на 15 май 2017 г., след журналистическо разследване по сигнал за корупция. Впоследствие към двамата бяха повдигнати конкретни обвинения и след това отстранени като преподаватели от университета.

СнимкаОще от категорията

Започва ремонт на три виадукта на магистрала "Тракия"

Започват ремонтите на три виадукта на магистрала "Тракия". От днес на 13-ти, 15-ти и 20 –ти километър в посока Пловдив мостовите съоръжение ще се обновяват  основно. Ремонтните работи ще са в платното за Бургас затова движението в тези участъци ще се осъществява двупосочно в платното за София .  Виадуктите не са обновявани основно от..

публикувано на 25.03.19 в 08:43

Внасят нова подписка в защита на парка в Кършияка

Очаква се нова гражданска подписка да бъде внесена в общината от представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка зад  хотел „Санкт Петербург“ в район „Северен“.  Над 200 човека се подписаха само за няколко часа вчера, след като недоволни граждани се събраха отново на спорния терен. Те бяха запознати с исканията на..

публикувано на 25.03.19 в 07:22

Първа копка на кръговото на пътя Пловдив - Карлово между Строево и Труд

Днес ще бъде направена първа копка за изграждането на кръгово кръстовище на пътя Пловдив - Карлово при селата Строево и Труд . Това е един от най - опасните участъци на главния път и на това кръстовище често стават катастрофи.  Първата копка ще бъде направена от кмета на  община „Марица“ Димитър Иванов и представители на държавната..

публикувано на 25.03.19 в 06:58

Днес е Благовещение

Православната църква чества днес Благовещение . Празникът е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. В християнската традиция денят се почита като празник на майката. Според Библията на този ден Архангел..

публикувано на 25.03.19 в 05:43

Готов е графикът за прием на първолаци в общинските училища

Готов е графикът за прием в първи клас за следващата учебна година в общинските училища на Пловдив.  Първото класиране ще бъде проведено на 5 юни, а свободните места за него ще бъдат публикувани в електронната система на училищата до 15 април. Предвижда се след тази дата да започне подаването онлайн в електронната система на заявления за участие в..

публикувано на 24.03.19 в 16:23