Проф. Николай Банков от УХТ пред Темида заради обвинения в корупция

С разпоредително заседание в Окръжен съд – Пловдив следобед започва делото срещу професора от УХТ Николай Банков и негов съучастник, обвинени за вземането на подкуп от студенти срещу фиктивни оценки. 

Според обвинението, в изпитния период между май и юни 2017 г. проф. Банков взел 600 лв. от двама курсисти, за да им пише положителни оценки. За целта преподавателят използвал като посредник Димитър Димитров, също бивш студент от УХТ. 

Съучастникът е посредничил за получаването на подкуп и за другия подсъдим преподавател от университета – Симеон Василев, който е прибрал от студентите 650 лв. Въпреки  че се касае за едно и също престъпление, двете дела се водят отделно. 

Професорите Симеон Василев и Николай Банков бяха арестувани на 15 май 2017 г., след журналистическо разследване по сигнал за корупция. Впоследствие към двамата бяха повдигнати конкретни обвинения и след това отстранени като преподаватели от университета.

СнимкаОще от категорията

Пловдив върна детските спомени на израелски бизнесмен

Кметът Иван Тотев се срещна с вицепрезидента на Интел и генерален мениджър на Интел Израел Янив Гарти, с неговия баща Азраел Гарти, чиито корени са от Пловдив. Комбинацията между индустрия, култура, добра инфраструктура и градска среда правят Пловдив предпочитано място за живот. Голям тласък през последните години бележи и IT индустрията, а..

обновено на 19.06.19 в 17:09

УМБАЛ "Св. Георги" топи дългове, МБАЛ "Пловдив" продължава да трупа

За периода от март 2018 до същия месец на тази година просрочените задължения на болниците  с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв., съобщиха от здравното ведомство.  Отличници са  държавните лечебни заведения,  които за една година са стопили с 29% просрочените дългове.  В Пловдив бившата окръжна болница сега..

публикувано на 19.06.19 в 17:08

След скандал ОбС в Асеновград избра и.д. кмет на Конуш

Две сесии само за ден проведе Общинският съвет в Асеновград. До прецедента се стигна заради казус със избора на временно изпълняващ длъжността кмет на асеновградското село Конуш, след предсрочно прекратяване правомощията на Кирил Балджиев, който се оттегли от поста.   Предложението до предстоящите местни избори кметското място да заеме..

публикувано на 19.06.19 в 16:50

Държавният резерв изпраща в "сухата" Стрелча вода и консерви

В най-оптимистичния вариант жителите на Стрелча ще имат питейна вода в началото на юли, ако времето позволи. Прогнозата е на управителя на местното ВиК Филип Фингаров, който обясни, че все още работят по възстановяването на довеждащия колектор. За санитарни нужди стрелчани имат вода още от 13 юни – 3 дни след обявяването на бедственото положение,..

публикувано на 19.06.19 в 13:15

Кандидат - гимназистите се спънаха в математиката

Задачите от втори модул от националното външно оценяване по математика затрудниха седмокласниците в Пловдив. Много труден беше втори модул, някои задачи бяха трудни за разбиране, споделят седмокласници. Някои от тях са се затруднили и с първи модул. Имаше и седмокласници, които заявиха, че са се справили отлично и задачите не са ги..

публикувано на 19.06.19 в 12:28