Пазарджик не си търси неустойки от 1 млн., институциите мълчат

Община Пазарджик е пропуснала да поиска неустойки в размер от 1 млн.лв. от дружество на Гинка Върбакова. Общината е продала парцел за строеж на соларен парк, който купувачът така и не е изпълнил изцяло.

След като през ноември Антикорупционния фонд сезира прокуратурата за пропуска на общината, сега фондът е получил достъп и до договора, от който се виждат конкретните параметри на сделката. Там обаче има и още една любопитна подробност - кой е подписал договора от страна на купувача.
 

Това е настоящият изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев. През 2007г. той е бил пълномощник на дружеството "Риал Стейтс" на Върбакова, което сключва договора с Пазарджик през следващата година. Според документа фирмата на Гинка Върбакова трябва да открие 50 нови работни места като инвестира в мега съоръжението 400 млн. евро, предвидената неустойка е 1 млн. евро и общината не иска да си ги търси.

Общо 3 анекса са сключени след 2012 година, основният договор е от 2008 година. В тях необяснимо община Пазарджик без санкция на Общинския съвет дава отсрочки на фирмата – изпълнител, заяви пред Радио Пловдив Деница Руканова – управител на Антикорупционния фонд. Защо общината не е потърсила неустойката или развалила сделката, а дава отсрочка в полза на фирмата. Няма анекс на ОбС - за това сме сезирали компетентните органи.

В анекс №3 като мотиви за протакането на строителството на парка фирмата посочва, че цените на енергията от възобновяеми източници не са така атрактивни и за това строителството се бави. Въпреки мораториума на цените на енергия от ВЕИ, много проекти са финализирани успешно. Всъщност общината е поела върху себе си риска от провала на инвестицията, подчерта Деница Руканова.

Няма отговор от специализираната прокуратура или от АДФИ на сигналите на фондацията, стана ясно от разговора. Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56