Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик не си търси неустойки от 1 млн., институциите мълчат

Община Пазарджик е пропуснала да поиска неустойки в размер от 1 млн.лв. от дружество на Гинка Върбакова. Общината е продала парцел за строеж на соларен парк, който купувачът така и не е изпълнил изцяло.

След като през ноември Антикорупционния фонд сезира прокуратурата за пропуска на общината, сега фондът е получил достъп и до договора, от който се виждат конкретните параметри на сделката. Там обаче има и още една любопитна подробност - кой е подписал договора от страна на купувача.
 

Това е настоящият изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев. През 2007г. той е бил пълномощник на дружеството "Риал Стейтс" на Върбакова, което сключва договора с Пазарджик през следващата година. Според документа фирмата на Гинка Върбакова трябва да открие 50 нови работни места като инвестира в мега съоръжението 400 млн. евро, предвидената неустойка е 1 млн. евро и общината не иска да си ги търси.

Общо 3 анекса са сключени след 2012 година, основният договор е от 2008 година. В тях необяснимо община Пазарджик без санкция на Общинския съвет дава отсрочки на фирмата – изпълнител, заяви пред Радио Пловдив Деница Руканова – управител на Антикорупционния фонд. Защо общината не е потърсила неустойката или развалила сделката, а дава отсрочка в полза на фирмата. Няма анекс на ОбС - за това сме сезирали компетентните органи.

В анекс №3 като мотиви за протакането на строителството на парка фирмата посочва, че цените на енергията от възобновяеми източници не са така атрактивни и за това строителството се бави. Въпреки мораториума на цените на енергия от ВЕИ, много проекти са финализирани успешно. Всъщност общината е поела върху себе си риска от провала на инвестицията, подчерта Деница Руканова.

Няма отговор от специализираната прокуратура или от АДФИ на сигналите на фондацията, стана ясно от разговора. Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38